13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMâncare mai bună la Spitalul de Urgenţă Craiova

Mâncare mai bună la Spitalul de Urgenţă Craiova

Bolnavii de la Spitalul de Urgenţă Craiova s-au bătut vineri pe mâncare, după ce au aflat că hrana este pregătită… la patron.

De vineri a intrat în vigoare contractul de externalizare semnat de Spitalul de Urgenţă Craiova cu firma Elcomex SRl Slatina. Prin acest contract, firma a preluat pentru cinci ani obligaţia de a prepara mâncarea pentru cei aproape 1.500 de bolnavi, cât numără zilnic unitatea sanitară.
Cum era de aşteptat, meniul a fost acelaşi, însă gustul mâncării a făcut diferenţa. Pentru bolnavii aflaţi la regim comun, meniul era alcătuit din cacao cu lapte, pâine, margarină şi gem – la micul dejun, ciorbă de zarzavat cu paste şi ou, iahnie de fasole cu preparat din carne, la prânz, iar pentru masa de seară, ceai şi mâncare de cartofi. Mesele principale erau completate de un supliment, paste cu lapte, la ora 10.00. Acesta era doar unul dintre cele 14 tipuri de meniuri care trebuie pregătite pacienţilor, în funcţie de regimul alimentar al fiecărui bolnav şi care era afişat la fiecare sală de mese.
Pe hârtie, meniul era neschimbat faţă de zilele anterioare. Diferenţa au sesizat-o însă bolnavii, care s-au înghesuit să ia masa, auzind că mâncarea este pregătită de o firmă privată. Sala de mese a Clinicii de Recuperare Medicală era aglomerată la prânz. Bolnavii care nu au apucat locuri la mese aşteptau în picioare. Îşi luau apoi cele două farfurii, cu ciorbiţa şi felul doi, şi plecau să mănânce în salon. Geta Voinea, de 79 de ani, din Craiova spunea că venise să ia masa de curiozitate, ca să vadă dacă s-a schimbat calitatea mâncării. „Este foarte bună la gust, iar ce m-a uimit foarte mult a fost copanul din farfurie, pentru că nu prea vezi carne în mâncarea de la spital“, a spus bătrâna.

Medicii vor mânca pe bază de tichete de masă

În prima zi în care hrana nu a mai fost pregătită în regie proprie, în afară de gustul mâncării şi prezenţa cărnii în farfurii nu au existat alte deosebiri faţă de trecut. Elcomex are însă, potrivit contractului cu spitalul, 120 de zile la dispoziţie pentru a implementa proiectul tehnic de modernizare şi dotare a blocului alimentar.
Deocamdată, firma a semnat contract de închiriere pentru blocul alimentar cu spitalul, a adus nişte oale de inox şi cărucioare şi a preluat cei 23 de angajaţi ai blocului alimentar. „Este prima zi de derulare a contractului şi deocamdată sunt mici probleme de adaptare. Acum, de exemplu, încercăm să adaptăm regimurile pe care le-a avut spitalul soft-ului pe care îl are firma prestatoare de servicii“, a declarat Victor Ghilici, directorul de îngrijiri al Spitalului de Urgenţă Craiova, care s-a arătat pentru început mulţumit de colaborarea cu Elcomex.
Singurii care vor avea de pierdut în urma noului contract sunt cadrele medicale, care nu vor mai putea mânca gratis la spital, ca până acum. Potrivit directorului de îngrijiri, personalul medical din serviciul de gardă lua înainte masa gratuit, iar de acum încolo va putea să mănânce la spital la valoarea unui tichet de masă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII