5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii vor în staţiune vara

Pensionarii vor în staţiune vara

Cei mai mulţi pensionari doljeni solicită bilete de tratament pentru perioada verii. „Cele mai multe cereri sunt depuse pentru perioada 20 iunie – 31 august 2011“, informează Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Potrivit instituţiei, până în prezent s-au depus 8.262 de solicitări pentru bilete de tratament pe 2011. În alţi ani se depuneau şi 14.000 de cereri. Reprezentanţii CJP susţin că şi anul acesta vor fi mai multe solicitări, dar ele se pot depune pe tot parcursul anului, faţă de perioada dinainte de 2010, când pensionarii se îngrămădeau toţi în primele zile ale anului. Au fost deja date 2.520 de bilete de tratament balnear, dintre cele cu contribuţie individuală din partea bătrânilor, urmând ca seriile cu „greutate“ abia acum să fie atribuite sau să se redistribuie biletele refuzate.

Criterii dezavantajoase pentru unii

Unii dintre pensionarii care au fost anii anteriori în staţiunile agreate de Casa Naţională de Pensii nu au mai prins bilet şi anul acesta. După schimbarea criteriilor de acordare, unii nu au mai avut punctajul necesar. Faţă de perioada de până în 2010, când se primeau biletele de tratament pe principiul „primul sosit, primul servit“, de anul trecut există criterii clare de selecţie: categoria de pensie a beneficiarilor, cuantumul pensiei, dar se ţine cont şi dacă au mai fost în staţiuni în ultimii doi ani. Mai exact, cine a fost doi ani la rând în staţiuni balneare cu bilete de la CJP şi are pensia mare nu prea mai prinde loc decât pe la refuzuri. În schimb, dacă omul are pensie de boală, atunci are toate şansele să primească un punctaj mai mare.

Se poate şi cu procură

Beneficiarii biletelor trebuie să le ridice personal. Casa de Pensii informează că, în cazuri excepţionale, biletele de tratament pot fi ridicate de alte persoane decât titularii. Dar cei care ridică documentele trebuie să aibă „procură autentificată, din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletele de tratament balnear“, se arată în răspunsul transmis de CJP Dolj, la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII