6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, în zodia cancerului

Doljul, în zodia cancerului

Autorităţile române nu găsesc nici o legătură între radiaţiile de la Kozlodui şi cazurile de cancer care provoacă 10% din numărul anual de decese în zona de sud a judeţului Dolj. Monitorizarea radiaţiilor arată că doljenii primesc anual valori ale radiaţiilor nucleare apropiate de DOZA MAXIMĂ. Monitorizările cuprind perioada 2006-2010, când centrala a funcţionat cu doar două din cele şase reactoare nucleare. Bulgarii vor să mai pună în funcţiune două-cinci reactoare şi să construiască un megadepozit de deşeuri nucleare la 4 km de România.

Autorităţile române nu au realizat nici un studiu privind legătura dintre incidenţa cazurilor de cancer înregistrate în sudul Doljului şi efectele radiaţiilor emise de centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria).
Pe o rază de 30 km în jurul centralei, aparate specializate măsoară radioactivitatea nucleară. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova susţine că monitorizările pe ultimii ani se încadrează în limitele admise.

Monitorizările radiaţiilor – interpretabile

Potrivit ARPM Craiova, doza de radiaţii înregistrată la staţiile din Craiova şi Bechet s-a încadrat între 0,70 mSv/an în 2006 şi 0,85 mSv/an în 2010. Potrivit standardelor în vigoare, media dozei anuale primite ca urmare a radioactivităţii naturale este de circa 2,4 mSV/an. Peste această valoare, „doza maximă de iradiere suplimentară, cauzată de accidente sau incidente nucleare pe care o poate primi o persoană într-un an este de 1 mSv/an“, spune ARPM. Aşadar, radiaţiile primite de doljeni în perioada 2006-2010 s-au aflat aproape de DOZA MAXIMĂ admisă în caz de accident nuclear. Nimeni nu spune ce se întâmplă, spre exemplu, dacă o persoană  primeşte radiaţii permanente apropiate de DOZA MAXIMĂ timp de 37 de ani, adică din 1974, de când funcţionează centrala de la Kozlodui. Foarte important este că valorile de mai sus sunt înregistrate în condiţiile în care doar două dintre cele şase reactoare de la Kozlodui sunt în funcţiune. În perioada 1974-1991, la Kozlodui au fost construite şase unităţi nucleare. Două au fost închise în 1999, iar alte două în 2002. Ne întrebăm care era doza de radiaţii în perioada 1991-2002, în condiţiile în care am fost iradiaţi aproape de DOZA MAXIMĂ cu două reactoare funcţionale. Potrivit presei bulgare, vecinii de la sud de Dunăre au sugerat că ar putea repune în funcţiune reactoarele III şi IV, pe lângă prelungirea licenţelor pentru unităţile V şi VI până în 2027, respectiv 2029. Mai mult, bulgarii vor să construiască alte două sau trei unităţi nucleare noi, pentru care concurează companii ruse, franceze şi americano-japoneze. La acestea se adaugă un depozit naţional de deşeuri nucleare cu o capacitate de 350.000 de tone, situat la 4 km de graniţa cu România, care va fi monitorizat timp de 300 de ani. Potrivit ARPM, judeţul Dolj se află în zona de risc maxim în caz de catastrofă nucleară. „Cele mai periculoase zone sunt cuprinse între 3-15 km. Bechet se află la 15 km de Kozlodui. În caz de accident nuclear, poate fi zonă periculoasă şi la 100 km, adică la Craiova“, a spus Luminiţa Cojocaru, fizician la ARPM Craiova.

10% din decese – cauzate de cancer

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj ne-a furnizat situaţia stării de sănătate a populaţiei pe perioada 2008-2010, în zona de monitorizare a Centralei de la Kozlodui, în 18 localităţi: Cârna, Bârca, Giurgiţa, Măceşul de Sus, Măceşul de Jos, Sadova, Dăbuleni, Daneţi, Ostroveni, Gângiova, Gighera, Călăraşi, Drănic, Bechet, Valea Stanciului, Bistreţ, Goicea şi Ianca. În 2008, s-au înregistrat 1.335 de decese, din care 138 (10,3%) din cauza cancerului. Cei mai mulţi morţi din cauza acestei boli erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani. Totodată, în anul respectiv s-au confirmat 235 de cazuri noi de tumori maligne şi 48 de cazuri cu boli ale tiroidei, dintre care 47 la femei. În 2009, au fost 1.245 de decese, dintre care decese cauzate de cancer 111 (8,9%). Totodată, au fost confirmate 218 noi cazuri de tumori maligne. În 2010, au fost 1.341 de decese, dintre care 145 (10,8%) cauzate de cancer. Aşadar, în ultimii trei ani, 9-11% din numărul total de decese din zona monitorizată sunt cauzate de cancer. Cu toate acestea, autorităţile doljene susţin că cifrele „nu sunt concludente“, neputându-se stabili o legătură directă între expunerea la radiaţii nucleare şi cazurile de cancer sau afecţiuni ale tiroidei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII