Doljul, în zodia canceruluiAutorităţile române nu găsesc nici o legătură între radiaţiile de la Kozlodui şi cazurile de cancer care provoacă 10% din numărul anual de decese în zona de sud a judeţului Dolj. Monitorizarea radiaţiilor arată că doljenii primesc anual valori ale radiaţiilor nucleare apropiate de DOZA MAXIMĂ. Monitorizările cuprind perioada 2006-2010, când centrala a funcţionat cu doar două din cele şase reactoare nucleare. Bulgarii vor să mai pună în funcţiune două-cinci reactoare şi să construiască un megadepozit de deşeuri nucleare la 4 km de România.

Autorităţile române nu au realizat nici un studiu privind legătura dintre incidenţa cazurilor de cancer înregistrate în sudul Doljului şi efectele radiaţiilor emise de centrala nucleară de la Kozlodui (Bulgaria).

Pe o rază de 30 km în jurul centralei, aparate specializate măsoară radioactivitatea nucleară. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova susţine că monitorizările pe ultimii ani se încadrează în limitele admise.

Monitorizările radiaţiilor – interpretabile

Potrivit ARPM Craiova, doza de radiaţii înregistrată la staţiile din Craiova şi Bechet s-a încadrat între 0,70 mSv/an în 2006 şi 0,85 mSv/an în 2010. Potrivit standardelor în vigoare, media dozei anuale primite ca urmare a radioactivităţii naturale este de circa 2,4 mSV/an. Peste această valoare, „doza maximă de iradiere suplimentară, cauzată de accidente sau incidente nucleare pe care o poate primi o persoană într-un an este de 1 mSv/an“, spune ARPM. Aşadar, radiaţiile primite de doljeni în perioada 2006-2010 s-au aflat aproape de DOZA MAXIMĂ admisă în caz de accident nuclear. Nimeni nu spune ce se întâmplă, spre exemplu, dacă o persoană  primeşte radiaţii permanente apropiate de DOZA MAXIMĂ timp de 37 de ani, adică din 1974, de când funcţionează centrala de la Kozlodui. Foarte important este că valorile de mai sus sunt înregistrate în condiţiile în care doar două dintre cele şase reactoare de la Kozlodui sunt în funcţiune. În perioada 1974-1991, la Kozlodui au fost construite şase unităţi nucleare. Două au fost închise în 1999, iar alte două în 2002. Ne întrebăm care era doza de radiaţii în perioada 1991-2002, în condiţiile în care am fost iradiaţi aproape de DOZA MAXIMĂ cu două reactoare funcţionale. Potrivit presei bulgare, vecinii de la sud de Dunăre au sugerat că ar putea repune în funcţiune reactoarele III şi IV, pe lângă prelungirea licenţelor pentru unităţile V şi VI până în 2027, respectiv 2029. Mai mult, bulgarii vor să construiască alte două sau trei unităţi nucleare noi, pentru care concurează companii ruse, franceze şi americano-japoneze. La acestea se adaugă un depozit naţional de deşeuri nucleare cu o capacitate de 350.000 de tone, situat la 4 km de graniţa cu România, care va fi monitorizat timp de 300 de ani. Potrivit ARPM, judeţul Dolj se află în zona de risc maxim în caz de catastrofă nucleară. „Cele mai periculoase zone sunt cuprinse între 3-15 km. Bechet se află la 15 km de Kozlodui. În caz de accident nuclear, poate fi zonă periculoasă şi la 100 km, adică la Craiova“, a spus Luminiţa Cojocaru, fizician la ARPM Craiova.


10% din decese – cauzate de cancer

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj ne-a furnizat situaţia stării de sănătate a populaţiei pe perioada 2008-2010, în zona de monitorizare a Centralei de la Kozlodui, în 18 localităţi: Cârna, Bârca, Giurgiţa, Măceşul de Sus, Măceşul de Jos, Sadova, Dăbuleni, Daneţi, Ostroveni, Gângiova, Gighera, Călăraşi, Drănic, Bechet, Valea Stanciului, Bistreţ, Goicea şi Ianca. În 2008, s-au înregistrat 1.335 de decese, din care 138 (10,3%) din cauza cancerului. Cei mai mulţi morţi din cauza acestei boli erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani. Totodată, în anul respectiv s-au confirmat 235 de cazuri noi de tumori maligne şi 48 de cazuri cu boli ale tiroidei, dintre care 47 la femei. În 2009, au fost 1.245 de decese, dintre care decese cauzate de cancer 111 (8,9%). Totodată, au fost confirmate 218 noi cazuri de tumori maligne. În 2010, au fost 1.341 de decese, dintre care 145 (10,8%) cauzate de cancer. Aşadar, în ultimii trei ani, 9-11% din numărul total de decese din zona monitorizată sunt cauzate de cancer. Cu toate acestea, autorităţile doljene susţin că cifrele „nu sunt concludente“, neputându-se stabili o legătură directă între expunerea la radiaţii nucleare şi cazurile de cancer sau afecţiuni ale tiroidei.

 Comenteaza acum

13 Comentarii

 1. pliktitisul said:

  „nu sunt concludente“?? Trebuia sa vina celula canceroasa in metastaze sa depuna declaratie scrisa? Daca “autoritatile” sunt incompetente (in cel mai fericit caz) asta nu inseamna ca problema nu exista.

 2. ion said:

  alo domnule gioanamircea la dumneavoastra nu se aude?

 3. Robert said:

  Trebuie sa se depaseasca 50% ca sa se sesizeze cineva si de la noi….

 4. MIRA said:

  PE GUVERN NU CRED CAL INTERESEAZA NIMIC DE POPULATIE CUM POT SA SPUNA CA NU SANT EFECTE COLATERALE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! RUSINEEEEEEEEEEEEEEE EE

 5. elena said:

  eu cred ca si daca murim toti tot nu le pasa.daca nu iesim in strada nu facem nimic.ar trebui sa nu ne mai ducemnici unul la vot ca sa le aratam neancrederea noastra,atunci si poate nici arunci le va fi rusine.alooooo…GSD ,strangeti semnaturi cintra infiintarii acelui depozit.

 6. marin said:

  eu nu sunt in tara dar daca as fi as face greva foamei in semn de protest,cum a facut profesoara din caracal,macar sa-i mai zguduim putin pe nesimtitii si porcii care ne conduc.

 7. zona strategica pentru radioactivitate said:

  UE a impus bulgarilor inchiderea a 4 din cele 6 reactoare de la Kozlodui tocmai pentru ca emanau multa radioactivitate. Va dati seama ce doze de radiactivitate primeau doljenii atunci cand fuctionau toate cele 6 reactoare?!! Pe atunci nimeni nu facea nici o monitorizare, dar taranii vedeau bine pomii arsi, frunze cazute ca toamna in plina luna de iunie, … Si asum vor sa deschida o parte din acele reactoare, sa mai faca si un deseu si inca o alta centrala pe malul Dunarii, aproape de Zimnicea, zona cu risc maxim de seism… Pentru a se face legatura intre incidenta cancerelor si radiatiile de la bulgari, trebuie monitorizare pe mai pulti ani si in acest timp trebuie sa moara mai multi oameni, in special copii (sunt cei mai fragili), sa fie noi nascuti multi cu malformatii congenitale ca sa se poata incrimina centralele si depozitul bulgaresti. Oltenii, n-o sa faca nimic; doar gura ce e de ei; decat sa treaca la fapte….mai bine se roaga la Dumnezeu sa-i ajute… Nu degeaba Doljul are rata cea mai mare de somaj si ajutoare sociale din Romania. De aceea au facut bulgarii centralele nucleare (incepute in 1974 si 1981) si vor face si WC-ul de deseuri langa romani. Nu indrzaneau ei sa le faca langa ex-Iugoslavia, sau Grecia sau aproape de Turcia….

 8. Adi said:

  nu stiu daca acest articol este si in urma mesajului postat acum 2 zile insa MULTUMiM GDS pentru implicare. Investigati in continuare, va garantez ca exista date statistice care sa ateste faptul ca am fost afectati de activitatea centrlei de la Kozlodui. ROG pe aceasta cale toti cititorii sa mediatizeze acest subiect si sa aratam ca putem fi uniti macar acum. INDIFERENTA noastra va avea consecinte pe zeci sau sute de ani pentru aceasta zona. Lasati orgoliile, obiectivul este comun ! Multumesc!

 9. laur said:

  Sarkozy a facut referendum si s-a votat impotriva. Dar cine sa iasa in strada ? Cei care ar trebui sa iasa in strada ar trebui sa fie orasele din zona,satele…Bechet ,Dabuleni etc.

 10. manman said:

  Sa faca macar deseurile radioactive in alta parte nu tot aici in Dolj. Va dati seama ca o sa nastem copii cu malformatii datorita radiatiilor.

 11. gabriela said:

  e adevarat ca, in urma cu multi ani, sub raposatul v.surdu ministru, multi romani au crezut ca dau lovitura si au cumparat zeci, sute??? nu se stie cate- butoaie cu “ingrasaminte“. chilipir! dar, stupoare, din butoaiele depozitate prin curti, au inceput sa curga deseurile radioactive de care se descotorosisera, generosi, occidentalii. asta ne-am facut-o cu mana noastra, din ignoranta, lacomie, etc. dar, cu bulgarii e altceva. e o treaba organizata spre raul nostru. asa ca trebuie sa ne opunem!

Alte stiri

21 mai 2019

Victorie amară pentru puştii lui Stancu

Echipa de juniori sub 19 ani a Universităţii Craiova s-a impus cu 3-2 în meciul de fotbal susţinut duminică, pe stadionul „Extensiv“, în compania formaţiei similare a clubului FC Viitorul, contând pentru manşa a doua a semifinalelor de la Liga

Sumarul ediției de vineri, 17 iunie 2011

Actualitate

» Ponta: Regiunile de dezvoltare vor prelua şi din atribuţiile judeţelor. Nu se pune problema vreunei regiuni pe un criteriu etnic
» Gheorghe Mărmureanu nu mai este directorul general al Institutului de Fizică a Pământului
» Sute de elevi din Gorj au un comportament anormal
» Dacia, pe locul zece în topul preferinţelor posesorilor de autoturisme din Germania
» Banii de la sindicat, în buzunarul casierei
» Unde a dispărut strada?
» Teodor Baconschi: Nu suntem şi nu avem cum să fim într-un război diplomatic cu Budapesta
» Partidul Ecologist Român susţine campania Gazetei de Sud
» Doljul, în zodia cancerului
» Disponibilizaţii din MAI, paznici la stat
» Traseu pentru biciclete în Parc
» Pensionarii vor în staţiune vara
» Al Qaeda şi-a stabilit 40 de ţinte printre oficialii americani
» Antonescu: Menţin afirmaţiile critice faţă de UDMR. Dar dacă USL avea 50,6%, nu discutam cu maghiarii?
» Ponta: Nu există o decizie formală de colaborare cu UDMR, dar vreau o politică de reunificare a ţării
» Rezultate alegeri parlamentare 2012 TULCEA
» Ponta: Eu vreau cât mai multe atribuţii la regiuni. La centru – Apărare, Justiţie, Externe, Control
» REZULTATE OFICIALE la alegerile parlamentare
» Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy caută o soluţie pentru criza din Grecia
» Preşedintele ANAF, acuzat de către un fost şef de vamă că ar fi luat mită
» România, locul şase în UE în privinţa scăderii lucrărilor de construcţii în aprilie
» CCR: Proiectul de revizuire a Constituţiei include articole neconstituţionale
» Elevii craioveni, invitaţi să participe la proiectul “Paşi spre Bibliotecă”
» Angajaţii ANAF care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii

Local

» Liber ca Vîntu
» Falsificatorii de carduri, arestaţi
» Primarul din Giurgiţa, încătuşat
» În Rovinari nu există notariat public
» Scurte ştiri
» Cătălin va merge la tratament
» Mai puţine locuri cu taxă la facultate

Gorj

» Lucrările de modernizare a Secţiei ORL, la final
» Canadian găsit în Gorj, repatriat
» Expert tehnic judiciar, reţinut pentru luare de mită

Bani & Afaceri

» Taxa auto, varianta finală
» Cele mai mari perspective de angajare din ultimii trei ani
» Fiscul nu mai închide unitatea din Segarcea

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Denise Richards, cu gândul la trecut
» Soarele, cel mai bun afrodiziac
» Aproape totul despre dieta Dukan
» Fereşte-te de radar
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Andreea de la Amadeus ia lecţii de pictură împreună cu fiul ei
» CLASS lansează „Painter of my soul“
» Apariţii editoriale
» Vremea în oltenia
» Ia te uită!

Top