9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa încurcă lucrările la Centrul Multifuncţional

Apa încurcă lucrările la Centrul Multifuncţional

Nivelul ridicat al pânzei freatice îngreunează procesul de construcţie al Centrului Expoziţional şi de Afaceri din Craiova

Cele trei firme care au câştigat licitaţia pentru construirea Centrului Multifuncţional s-au adunat ieri pe locul fostului Târg Romaneşti, pentru a începe lucrările. Investiţia se ridică la aproape 90 de milioane de lei, iar clădirea care se doreşte să concureze cu Romexpo ar trebui finalizată în doi ani şi jumătate. „Avem la dispoziţie o lună pentru organizarea de şantier, dar vrem să ne mişcăm mai repede şi să terminăm în două săptămâni, iar la 1 iulie să avem tot frontul de lucru. Trebuie să recuperăm ca să nu ne prindă iarna descoperiţi. Acest Centru Expoziţional şi de Afaceri va fi un obiectiv important al oraşului şi nu vrem să ne facem de râs“, a anunţat Marian Petcu, directorul SC Recon, firma care se va ocupa de partea de construcţii.
Lucrările au demarat ieri cu decopertarea platformei de beton, însă cimentul spart va fi păstrat. „La iarnă, când se va face nămol, îl vom pune la loc ca să putem intra cu utilajele“, a spus Petcu. „După ce se vor face forajele se va intra la fundaţii. Pentru foraje termenul este de 60 de zile, însă noi vrem să se termine în 30 de zile, pentru a câştiga timp. Cota zero, care va fi la 1,20-1,40 metri deasupra solului, vrem să fie turnată până la iarnă“, a adăugat directorul SC Recon.

Probleme cu pânza freatică

Socotelile de acasă ale constructorilor nu prea s-au potrivit însă cu cele din târg. Pentru susţinerea construcţiei se vor monta 440 de piloni, plus încă patru de probă, însă forarea va fi marea problemă, din cauza pânzei freatice, care este cu mult mai sus decât se specifica în proiect. „În această zonă apa este la doi metri şi nu la zece, aşa cum s-a spus, deci nu putem săpa după cum s-a făcut proiectul. Am forat de probă până la şase metri şi s-a surpat nisipul“, a precizat Marian Petcu. Acesta susţine că proiectul este dificil prin amploarea şi mărimea lui, iar cel mai greu lucru va fi execuţia şi montarea cupolei metalice, care ar trebui pusă în august 2012.
Între timp, un alt constructor, Romelectro, care se va ocupa cu reţelele de utilităţi şi de energie electrică, are o altă lucrare, devierea cablului de joasă tensiune care traversează zona, perioadă în care utilizatorii casnici care depind de această sursă de electricitate vor fi conectaţi la o altă reţea. „Acesta este pasul doi al lucrărilor, devierea acelei reţele electrice. Ne vom apuca de lucru de săptămâna viitoare, după ce primim proiectul de la CEZ, partenerul nostru. Peste cinci luni, după ce construcţia va începe să prindă contur, ne vom apuca şi de treaba noastră, cea a dotărilor clădirii“, a specificat Corneliu Diţescu, directorul sucursalei Craiova a Romelectro. 

300 de locuri de muncă

Prezent la începerea lucrărilor, viceprimarul Mărinică Dincă a ţinut să arate importanţa dezvoltării mediului de afaceri din Bănie, care „duce la crearea de locuri de muncă şi aduce bani la bugetul local“. „Astăzi este ziua în care putem spune că a început construirea Centrului Multifuncţional, un proiect în valoare de 18 milioane de euro care trebuie terminat în 30 de luni. Cu cât se va intra mai mult în lucrări, cu atât vor fi aduşi tot mai mulţi muncitori şi astfel se vor crea aproape 300 de locuri de muncă“, a precizat Mărinică Dincă. Edilul a mai menţionat că susţinerea mediului de afaceri din Craiova este direcţia pe care vrea să meargă primăria, motiv pentru care se va construi, lângă Centrul Multifuncţional, şi un Centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri. „Este bine că aducem bani la bugetul local şi nu de la stat, ci din mediul privat“, a spus Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII