21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria instituie noi amenzi şi interdicţii

Primăria instituie noi amenzi şi interdicţii

Municipalitatea supune dezbaterii publice modificarea Regulamentului de gospodărire a oraşului

Primăria Craiova vrea să modifice Regulamentul de gospodărire a municipiului, aprobat în şedinţa din iunie 2009. Autorităţile locale doresc înăsprirea sancţiunilor pentru faptele prevăzute iniţial şi introducerea de noi interdicţii, dar aşteaptă şi propuneri de la cetăţeni. „De astăzi (ieri – n.r.), Regulamentul de gospodărire comunală a municipiului Craiova va fi supus dezbaterii publice şi va sta pe site-ul primăriei 20 de zile. Noi i-am adus o serie de îmbunătăţiri, însă toţi cei care au idei legate de acest regulament, de sancţiuni, de modalităţile de aplicare sunt aşteptaţi să vină cu propuneri scrise pentru a fi dezbătute în şedinţa de consiliu local“, a anunţat viceprimarul Teodor Sas.
Conform noului regulament, oprirea şi staţionarea autovehiculelor cu o masă mai mare de 3,5 tone pe domeniul public al oraşului sau blocarea căilor de acces în instituţiile publice, de învăţământ, ori a aleilor către societăţi comerciale, blocuri sau proprietăţi private prin oprire şi staţionare vor constitui contravenţie şi se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi 2.000 – 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
Sancţiunile sunt mai drastice faţă de vechiul regulament, amenzile menţionate mai sus aplicându-se şi pentru oprirea şi staţionarea autovehiculelor pe zonele verzi, scuaruri, alveole, insule de dirijare sau în staţii de taxi. În afară de amenzi, Poliţia Locală poate dispune, în anumite situaţii, şi ridicarea autovehiculelor. Mai mult, maşinile care blochează trotuarul, obligând pietonii să meargă pe partea carosabilă, ar putea fi şi ele ridicate, pe lângă amenda de rigoare.

Amenzi pentru gunoi în trafic

Primăria doreşte şi sancţionarea drastică a celor care aruncă gunoiul pe geamul sau de la balconul apartamentului, ori atunci când se află în trafic. „Conducătorii auto care vor fi surprinşi aruncând pe geam diverse obiecte sau că îşi scutură scrumiera vor fi amendaţi. Nu e neapărat nevoie să fie opriţi în trafic, amenda se va trimite prin poştă proprietarului maşinii“, a precizat viceprimarul Sas. Acesta susţine că nu este obligatoriu ca fapta să fie filmată, fiind suficientă proba cu martori: „Poliţiştii patrulează câte doi, aşa că e suficient să te vadă“.
De asemenea, primăria caută o modalitate de a ridica şi maşinile expuse pentru vânzare în locuri neamenajate în acest sens. „Dacă sunt pe domeniul public şi nu poate fi identificat proprietarul, pentru că majoritatea au numere străine sau sunt fără număr, se poate dispune măsura ridicării. Ca şi în cazul celor de pe domeniul privat, atunci când locul unde sunt expuse maşinile nu este autorizat în acest sens“, a mai spus Teodor Sas.   

Căruţele vor avea interzis în Craiova

Prin modificările aduse regulamentului vor mai fi interzise, printre altele, şi montarea suporţilor de uscat rufe în afara balcoanelor sau pe domeniul public, scăldatul şi spălatul în fântânile arteziene, cişmele şi lacuri amenajate sau pescuitul în lacurile aflate pe domeniul public. Până şi oprirea şi staţionarea vehiculelor de transport de călători cu masa mai mare de 3,5 tone în alte locuri decât cele special amenajate sau nepurtarea unei ţinute decente de către şoferi şi vatmani vor fi penalizate.
Persoanele care se vor deplasa în municipiul Craiova cu mijloace cu tracţiune animală vor primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei, până acum căruţele fiind interzise doar în zonele centrale ale oraşului. „Poliţia Locală o să stea cu amenzile pe ei până vor înţelege că nu mai au ce căuta cu căruţele prin Craiova dacă ne dorim un oraş european“, a explicat Sas. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

47 COMENTARII