16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Un jazz ciudat

Cuvântul „jazz“ a luat naştere pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, în Chicago-ul anilor ’20, când un pian şi un saxofon îi făceau pe oameni să se mişte pe note de blues, bebop sau swing. Pentru că muzica a evoluat odată cu societatea, şi jazzul s-a adaptat schimbărilor, primind influenţe din funk, hip-hop, latino, şi nu numai. Pentru o trupă din Suedia, el înseamnă mai mult decât melodiile unei orchestre înregistrate într-un studio. Magnus Zingmark şi Oscar Simonsson alcătuiesc „Koop“, o formaţie de electronic jazz, care din 1997 încântă urechile iubitorilor acestui gen.
Când asculţi melodiile de pe albumele „Koop“, ai impresia că o mică orchestră face toată treaba. Însă, muzica trupei este bazată pe „sample-uri“ sau mostre de muzică. Frânturi din cântece care aparţin unei game largi de genuri muzicale sunt aşezate unele lângă altele de Oscar şi Mangus. Acorduri clasice de contrabas, muzică ambientală sau rock formează un „nou jazz“, acompaniat uneori de voci feminine.
Deşi este pe piaţa muzicală de aproape 14 ani, „Koop“ are la activ doar trei albume: „Sons of Koop“, „Waltz for Koop“ şi „Koop Islands“. Membrii explică faptul că această manieră de lucru ia foarte mult timp. Sute de melodii sunt tăiate şi aranjate pentru a forma electronic
jazzul. Muzica suedezilor a devenit celebră imediat în Europa, dar şi peste Ocean, fiind aleasă pentru coloana sonoră a unor seriale sau emisiuni celebre din SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS