14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA avertizează că ar putea să nu mai susţină NATO

SUA avertizează că ar putea să nu mai susţină NATO

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a criticat dur vineri NATO, pentru lipsa de voinţă politică şi pentru cheltuielile militare limitate, avertizând că Statele Unite ar putea să decidă că Alianţa nu mai merită susţinută, relatează New York Times.
Gates a criticat statele membre NATO pentru că nu şi-au îndeplinit angajamentele în Afganistan sau au impus restricţii prea mari în ceea ce priveşte forţele trimise, ceea ce, din punctul său de vedere, afectează misiunea.
În plus, în pofida deciziei NATO de a prelua comanda operaţiunilor din Libia, Alianţa este pe cale să rămână fără bombe după numai 11 săptămâni, a subliniat el.
Operaţiunea ar eşua fără susţinerea americană continuă, pentru că ţările implicate nu au investit în armele necesare pentru operaţiuni de luptă îndelungate, a insistat Gates.
Şeful Pentagonului a avertizat şi că Statele Unite, epuizate de un deceniu de război şi afectate de propriul deficit bugetar în creştere, ar putea decide că NATO nu mai merită să fie susţinută.
„Realitatea crudă este că apetitul şi răbdarea vor scădea în Congresul american  – şi pe scena politică americană în ansamblu – faţă de extinderea fondurilor din ce în ce mai preţioase pentru ţări care nu par dornice să aloce resursele necesare sau să facă schimbările necesare pentru a fi partenere serioase şi capabili în propria lor apărare“, a afirmat Gates.
El i-a descris pe unii parteneri NATO drept „naţiuni care par dornice şi nerăbdătoare ca şi cetăţenii americani să îşi asume povara din ce în ce mai mare a securităţii, lăsată în urmă de reducerile bugetelor europene ale apărării“.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII