13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie renunţă la proteste

Medicii de familie renunţă la proteste

De marţi, 14 iunie, pacienţii vor primi trimiteri şi reţete medicale, pentru că medicii de familie au renunţat la proteste.
„Actele adiţionale sunt ilegale, de marţea viitoare vom semna direct contractele“, a declarat vineri preşedinta Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Mirela Profir, anunţând astfel încheierea protestului medicilor de familie.
În ciuda informaţiilor contradictorii care anunţau ba încheierea, ba continuarea protestelor medicilor de familie, vineri, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, se semnau acte adiţionale la contractul pe 2010. Câteva zeci de medici de familie semnaseră în cursul dimineţii actele adiţionale care le permiteau să dea în luna iunie pacienţilor trimiteri şi reţete compensate şi gratuite. Până la ora 15.00, numărul medicilor care semnaseră aceste documente ajunsese la 226, deci mai mult de jumătate dintre cei 412 medici de familie din judeţ. Reprezentanţii medicilor de familie susţin însă că semnarea unor acte adiţionale este ilegală pentru că de la 1 iunie a intrat în vigoare contractul-cadru pe 2011-2012. Cu alte cuvinte, contractul pe care îl vor semna medicii de familie (care nu au semnat până acum acte adiţionale) va fi valabil de la 1 iunie, nu de la 1 iulie.
CAS Dolj a anunţat deja prelungirea programului de lucru pentru depunerea dosarelor în vederea contractării până pe 15 iunie. Tot vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că medicii de familie vor relua de marţi, 14 iunie, eliberarea de reţete compensate şi gratuite şi trimiteri pacienţilor, ca urmare a deciziei Patronatului şi Societăţii de Medicină de Familie din România de a renunţa la proteste.
În urma negocierilor de vineri, medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii au ajuns la un consens, finalizat cu semnarea unui protocol. Medicii au obţinut printre altele ca bolnavii cronici să poată fi consultaţi ori de câte ori au nevoie, iar valoarea punctului să fie garantată la 3 lei per capita şi 1,8 lei per serviciu. Medicii au cerut ca bugetul alocat medicinei de familiei să fie suplimentat cu 200 de milioane de lei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII