17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii se tem de radiaţiile de la bulgari

Oltenii se tem de radiaţiile de la bulgari

Nici locuitorii vizaţi şi nici autorităţile judeţene din Olt n-au fost înştiinţaţi oficial de proiectul de construire a depozitului de deşeuri radioactive care va afecta tot sudul judeţului.
De la darea în folosinţă, în 1974, a primelor reactoare de la Kozlodui şi până în prezent, autorităţile române au instituit un protocol clar de supraveghere a zonei de impact, localităţile române aflate pe o rază de 30 de kilometri fiind monitorizate. Deşi nu există studii clare, ori acestea nu au fost date publicităţii, privind legătura între cazurile noi de cancer care apar pe teritoriul localităţilor şi posibilele emisii radioactive, oamenii au ajuns să pună pe seama funcţionării centralei nucleare de la bulgari orice veste nefericită transmisă de medic. Şi oncologii se feresc să dea verdicte, însă nu exclud orice risc de îmbolnăvire în cazul construirii depozitului de la Radiana. Dincolo de opinii, avizate sau nu, cel mai rău este că pe locuitorii din sudul judeţului Olt nimeni nu i-a întrebat nimic. Nici măcar la Agenţia de Mediu, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică, Prefectura sau Consiliul Judeţean Olt nu se ştie altceva decât ce a aflat fiecare din presă sau de la omologii din judeţele vecine.

Teama de Kozlodui

Oamenii din comunele apropiate de graniţa cu Bulgaria nu mai cred în date oficiale. „La noi de vreo 20 de ani se perpetuează ideea că oamenii fac cancer din cauza centralei de la bulgari. Acum nu ni s-a comunicat nimic. Nu se mai face aproape nimic fără solarii, totul se usucă. Şi cu sănătatea oamenilor e o problemă, pentru că, indiferent de comunicările oficiale, nimeni nu mai crede că a făcut cancer din alte cauze“, a declarat primarul comunei Ianca, Mirel Pascu. De altfel, în această comună a existat şi o staţie de monitorizare a calităţii aerului, care a fost luată, spune primarul, în toamna trecută, când s-a desfiinţat vechiul post de poliţie, cu promisiunea că va fi reinstalată, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Bolnavii de cancer, concentraţi în zona Caracal

În judeţ există un birou care se ocupă cu colectarea datelor din domeniul igienei radiaţiilor. Datele indică o creştere a numărului cazurilor de cancer, de la an la an, dar, spun oficialii, urmează tendinţa generală. Curios este însă că, în urmă cu mai puţin de o lună, Ministerul Sănătăţii solicita o situaţie privind incidenţa îmbolnăvirilor pe o rază de 100 de kilometri (nu pe 30, aşa cum s-a raportat întotdeauna) în jurul obiectivului nuclear. O analiză care nu este nici astăzi disponibilă. Vorbind de această zonă de sud, trebuie menţionat că, din punct de vedere statistic, aici sunt 40% din totalul bolnavilor de cancer de la nivelul judeţului. Iar în judeţ numărul de cancere depistate anual creşte, ajungând în 2010 la 1.257 de cazuri (de la 1.167 în 2006). În 2011, se constată că metastazele au devenit frecvente, că s-au înmulţit pacienţii cu tumori cerebrale, cancerele de sân etc. „Acest depozit este un pericol, dacă există scăpări. Apar afecţiuni tiroidiene, limfoame, leucemii. Ne infestăm acum, dar pot să apară manifestări peste 10, 15, chiar 20 de ani. Acum nu pot să spun că e o creştere cauzată de faptul că suntem poziţionaţi în apropierea acestei centrale, pentru că nu există studii clare şi nu este cazul să panicăm populaţia inutil, dar pericolele sunt evidente“, a declarat mediul oncolog din cadrul Spitalului Municipal Caracal, dr. Vasile Mănoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS