Kozlodui, mergi liniştit: România lucrează pentru tine!Megadepozitul nuclear care va introduce în zona de monitorizare 23 de localităţi doljene nu îngrijorează autorităţile de la Bucureşti. Între timp, bulgarii continuă planurile nucleare: ruşii şi francezii se bat pentru construirea a două sau trei noi reactoare la Kozlodui.

Nederanjată de autorităţile de la Bucureşti, Bulgaria continuă planurile nucleare la graniţa cu România. Publicaţia Dnevnik informa ieri că ruşii sunt dispuşi să furnizeze cartuşe de uraniu îmbogăţit pentru centrala nucleară de la Belene, în cazul în care cele două părţi ajung la o înţelegere. „Dacă proiectul Belene continuă, eu sunt gata să stau la masa tratativelor pentru a dezvolta acest serviciu“, declara Vasily Konstantinov, vicepreşedintele companiei Tvel – parte a companiei de stat ruseşti Rosatom, citat de Dnevnik. Tvel furnizează deja cartuşe de uraniu îmbogăţit pentru centrala de la Kozlodui. În prezent, o parte din deşeurile de la Kozlodui merg în Rusia pentru prelucrare. Din 2020 însă, din Rusia vor veni în Bulgaria containere cu deşeuri cu nivel înalt de radioactivitate. „Bulgaria nu are un sit pentru depozitarea sau eliminarea lor“, notează publicaţia Dnevnik. Nici nu vrem să ne gândim unde vor bulgarii să depoziteze aceste deşeuri, mai ales că politica europeană în domeniul nuclear interzice exportul acestora în afara UE. Dnevnik informa în urmă cu trei zile că bulgarii au început discuţiile cu compania franceză Areva pentru construirea de noi unităţi la centrala de la Kozlodui, unde se va lupta cu ruşii de la Atomstroyexport. Compania rusă, care a fost desemnată executantul centralei de la Belene, vrea să construiască unităţile VII, VIII şi IX la Kozlodui. La Belene, ruşii sunt parteneri cu francezii de la Areva şi nemţii de la Siemens. Interesant este că bulgarii au testat mai multe locaţii pentru un depozit naţional de deşeuri radioactive în valoare de 100 de milioane de euro. Acestea erau Belene, Biala Slatina şi Kozlodui.

Proiectul Belene a stârnit deja un val de proteste în Bulgaria. Autorităţile s-au speriat şi au decis să construiască depozitul la Kozlodui, unde oamenii sunt obişnuiţi cu radiaţiile. La un referendum pe tema construirii unui depozit nuclear în localitate, au votat doar 28% din populaţie, referendumul nefiind validat.

Proiectul depozitului din locaţia Radiana – aflată la 3 km de Kozlodui şi 4 km de graniţa cu România – nu îngrijorează autorităţile de la Bucureşti, cu toate că este făcut praf de ecologiştii bulgari. Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a răspuns cu mare greutate la câteva întrebări simple adresate de Gazeta de Sud.

Întrebat ce efecte ar avea asupra populaţiei, MMP răspunde: „Ministerul Sănătăţii consideră că nu vor exista efecte negative «semnificative» asupra sănătăţii populaţiei din zona de influenţă a proiectului, în condiţii normale de exploatare“. Specialiştii au ajuns la această concluzie studiind „concluziile raportului privind impactul asupra mediului elaborat de partea bulgară“ – concluzii controversate chiar în ţara vecină.


Mai mult decât atât, MMP apreciază că „funcţionarea depozitului pe o perioadă de 50 de ani nu va avea un impact negativ asupra populaţiei pe o rază de 100 km în jur“. Potrivit studiului de impact asupra mediului, depozitul va fi construit în perioada 2012 – 2014 şi va fi operaţional în perioada 2015 – 2075, adică 60 de ani, va fi închis între 2075 – 2090 şi controlat instituţional în perioada 2090 – 2390. Răspunsul MMP pare dat cam în doi peri. La întrebarea „Dacă România nu-şi dă acordul, depozitul mai poate fi construit?“, MMP răspunde: „Fiecare stat este liber să decidă ce activităţi se vor dezvolta pe teritoriul propriu, evident, cu respectarea legislaţiei naţionale în vigoare şi a celei internaţionale la care este parte“. Cu alte cuvinte, MMP nu are motive de îngrijorare, chiar dacă printr-o decizie unilaterală Bulgaria împarte riscurile nucleare cu România.

Partidul Ecologist Român se opune vehement

PER spune un nu hotărât bombei ecologice de la Radiana. „După experienţa cu Japonia, nu putem ignora ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unor scurgeri de substanţe radioactive. Ar fi afectate sănătatea oamenilor, mediul şi producţia agricolă şi generaţiile celor 14 localităţi din zonă. Partidul Ecologist somează Guvernul României să nu fie de acord cu proiectul bulgar privind construirea depozitului de substanţe radioactive la graniţa cu România“, se arată în scrisoarea semnată şi transmisă executivului, miercuri, de preşedintele PER, Dănuţ Pop. „Dacă prin accidentul de la Fukushima am observat că americanii de pe Coasta de Vest erau îngrijoraţi dacă valul de radiaţii va ajunge până la ei, astăzi noi tragem un semnal de alarmă cu privire la depozitul care nu numai că există, dar care vrea să fie mărit la o capacitate incredibilă. Vorbim de sute de mii de tone, de substanţe şi produse radioactive care vor fi depozitate pe malul Dunării la graniţa cu România, mai bine spus, în zona Kozlodui, exact acolo unde nu demult am observat că s-a întâmplat un accident. Este adevărat că unul minor, dar orice accident în sectorul nuclear reprezintă un semnal de alarmă îngrijorător şi foarte periculos pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor care ne urmează“, a spus preşedintele executiv al PER, Răzvan Păunescu. El a afirmat că vrea să organizeze o întâlnire cu toate ONG-urile din România care militează pentru o soluţie de ecologizare a ţării, un plan de militare împotriva acestui amplasament. În acest sens, PER a început demersurile de comunicare cu celelalte organisme din comunitatea europeană, în special cu colegii acestora din partidele verzi şi ecologiste din întreaga Europă ca să găsească o soluţie de a se opune vehement acestei noi depozitări şi măriri a depozitului de la Kozlodui.

 Comenteaza acum

15 Comentarii

 1. Robert said:

  multumim GDS pentru eforturile voastre continue de salvare a acetei tari! Fiti tari incontinuare si nu-i lasati sa construiasca asa ceva!

 2. belea said:

  Ala de la MPP nu a auzit de poluare transfrontaliera? De fapt ce poate sa faca poluarea asta? Mai nimic…omoara doar cetatenii iar asta nu-i o chestie ingrijoratoare. Daca mai omoara si din pensionarii aia de prin satele de acolo e si mai bine ca se intareste bugetul prin iesirile din sistem.

 3. Ilie said:

  Tipul de la MMP este iresponsabil, inconştient şi cred că taie frunze la cîini prin minister! Pare… inocent.

 4. pliktitisul said:

  Sa le facem niste hoteluri de lux parlamentarilor si celor din MMP la Zimnicea, le platim concedii de 2 luni pe an sa stea acolo tot pe banii din taxele platite de noi, ei si famiile lor. Vor avea ocazia sa testeze pe propria epiderma de la cca 10 km cum este treaba cu radiatiile, cancerul etc.

 5. ! said:

  Guvernantii nostri, prin dezinteresul fata de un pericol real, radiatiile, e vadit ca nu-i intereseaza sanatatea poporului, ci dimpotriva. Avem incredere in Partidul Ecologist Roman. Iata ca se intrevede partidul previzionat “Alba ca Zapada”.

 6. jalique said:

  titlul e super- bravo! se pare ca avem un aparator din familia paunescu. desi scopul e malefic in sine, daca reuseste sa faca ceva- bravo lui!

 7. si noi? said:

  stam ca prostii in turma asteptand sa se hotarasca chiar totul in legatura cu noi? Nemtii au facut lant uman in calea trenului care le aducea deseuri nucleare in oras. Francezii la fel. Noi??? Cum am ajuns in halul asta sa suportam iarsi totul cu resemnare idioteasca????

 8. Robert said:

  Cand credinta in Dumnezeu este sublima dar lipseste cu desavarsire asa se intampla, ne-au imbecilizat cu Acces Direct, Happy hour, fata lu tata, etc! Doar rugaciunea curata ne poate ajuta!

 9. kioto said:

  contactati GRRENPEACE OAMENI BUNI !

  AREVA, SIEMENS sa-si stocheze deseurile la ei in ograda

 10. iooo said:

  partea nasoala e ca si noi avem cernavoda aproape de ei ,depozitul nostru unde e? normal ar fi sa-l punem tot la granita cu Bulgaria :),bine asta e un raspuns penibil dar platit cu aceeasi moneda ,deh suntem prea prosti sa ne intelegem sa ne spuna UE ce sa facem .

 11. alocatia statului said:

  România lucrează pentru tine! “pelicula” este singurul prieten al oameniilor place banu tip ziar care vecinul il inmoaie in lapte la ordinul lui totii zugravesc nici unu nu munceste toti ii ia de la femeie de avocat singurul care nu trebuie inpuscat cel care trebuie protejat de patrunderea plumbului in sange a anticonceptionalui cel care trebuie parfumat cu seleniu si introdus la galbeneala stradala testu de rezistenta daca triezi un pedofil un calau incat urmeaza “alocatia statului” gen bowling for columbine din partea minoriilor pt pedofil din partea celui care n-are

 12. iri said:

  Buna ziua.Nu pot sa cred ca se va accepta asa ceva.Va rog frumos ,haideti sa facem ceva ca asa nu se poate:)Putem sa facem un miting la Bucuresti?NU SE POATE ASA CEVA!NE VOR OMORA DE VII!MANCAREA ECOLOGICA NU VA MAI EXISTA,PRINTRE ALTELE.

 13. to`arashul Matrics said:

  multa lume proasta… bah, voi nu stiti ce mai vreti! ba vreti “civilizatie”, ba nu va convine cind o aveti! pai francezii depoziteaza la nemti deseurile radioactive, astia se leaga cu lanturi de sinele de cale ferata iar politia ii aduna cu bastoanele!… sau am inventat io ca vreti sa “jermani” si voi?! jmekeria e ca datorita “crizei”, fondurile alocate aceste depozite s-au diminuat drastic, iar butoaiele si alte recipiente sint la un pas de a incepe sa aiba pierderi! Dar “civilizatii” demonstreaza (au inceput sa apara si abtibilduri pe portbagaje) impotriva centralelor nucleare…. JERMANE!!! habar n-au de aceste depozite… iar aia de se leaga cu lanturile sint niste pierde-vara! sa nu care cumva sa ii intrebi de unde or sa aiba curent daca or sa inchida aceste centrale. Deocamdata, maimutele politice jermane dezbat aceasta “problema” (daca sa inchida sau nu centralele). Probabil n-au ascultat la radio ca (vaca dracu` de) Merkel le-a prelungit licenta de exploatare (fara sa-i intrebe, daca voia sa “respecte” legea) cu vreo 20 ani! Si asta cu doar citeva saptamini inainte de “accidentul” Fukushima! moah! sint io ne”adaptat” … OR WHAT ?!!! :)))

 14. tomescu said:

  veti sta cu bomba in casa asta i mana lui berlusconi

 15. eu said:

  insfarsit statul roman sa gandit si la romanii sai;vor angaja toti somerii,pensionarii si chiar studentii la aceasta centrala si uite asa scapa statul si de salarii,si de ei in acelasi timp si de grevele lor;in sfarsit dlor guvernanti ati facut o treaba buna;dar ma rog aproape de bucuresti de exemplu nu se putea face aceasta centrala la snagov sau saftica si ii angajati pe toti din mul vostru si nu mai erau nevoiti romanii sa ii tina in spinare;intreb si eu,ar fi cea mai buna solutie;ce ziceti fratilor ii lasam pe ei sa munceasca,ptr ca sunt amarati;

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 10 iunie 2011

Actualitate

» Elevii doljeni, „experimentaţi“ la limba română
» Piaţa auto s-a prăbuşit
» Oltenii se tem de radiaţiile de la bulgari
» Olanda amână pentru 2012 aderarea României şi Bulgariei la Schengen
» Kozlodui, mergi liniştit: România lucrează pentru tine!
» Preşedintele a invitat partidele la dialog despre reorganizarea teritorială
» Delta, rechemată pe strada Ştefan cel Mare
» Surprizele Salubrităţii
» O tabără de romi a fost atacată cu sticle incendiare în sudul Franţei
» Libia susţine că a doborât un elicopter al NATO
» Peste 10.500 de locuri de muncă disponibile la nivel naţional
» Olt: Maşina viceprimarului de la Priseaca, mistuită de flăcări

Local

» Primarul din Tâmna, mai presus decât eroii
» Puşcărie pentru Ionuţ Dinu
» Centru de afaceri de un milion de euro
» Semafoare la intersecţia de la Piaţa Chiriac
» Locul de parcare, mai scump decât impozitul pe locuinţă

Dolj

» Garda Financiară ar putea pierde o treime din efectiv

Gorj

» Cinci maşini, avariate de un acoperiş
» Scurte ştiri

Sport

» Giani Kiriţă, tot la Bursaspor
» ŢSKA Sofia nu renunţă la Zicu
» Bölöni a semnat cu PAOK
» Elevii lui Burchel trebuie să joace semifinalele CE U19
» Adrian Mutu este dorit în Premier League
» Hagi se lasă rugat
» Cîrstea, eliminată de Hantuchova
» Cristina Neagu s-a operat
» Handbaliştii tricolori, fără puncte în grupă
» Nadal, deja calificat la Turneul Campionilor
» Vâlcea, campioană şi la junioare
» Federaţia nu lasă SCM să joace în Craiova!
» Jiul Rovinari, spre Liga a II-a?
» Incertitudini la Pandurii II
» Cota juveţilor, în continuă scădere

Bani & Afaceri

» Camera de Comerţ, la un pas de faliment

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Anne Hathaway, o vedetă bătăuşă
» Libidoul, mai tare decât puterea
» Amadeus şi Dinner in the Sky, o colaborare de succes
» Roxana Ciuhulescu schimbă volanul maşinii cu microfonul de radio
» Apariţii editoriale
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Bătălia pentru încrederea publicului sau minunea care nu mai vine
» Voievodatul Oltenilor și Voievodatul Secuilor

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads