16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKozlodui, mergi liniştit: România lucrează pentru tine!

Kozlodui, mergi liniştit: România lucrează pentru tine!

Megadepozitul nuclear care va introduce în zona de monitorizare 23 de localităţi doljene nu îngrijorează autorităţile de la Bucureşti. Între timp, bulgarii continuă planurile nucleare: ruşii şi francezii se bat pentru construirea a două sau trei noi reactoare la Kozlodui.

Nederanjată de autorităţile de la Bucureşti, Bulgaria continuă planurile nucleare la graniţa cu România. Publicaţia Dnevnik informa ieri că ruşii sunt dispuşi să furnizeze cartuşe de uraniu îmbogăţit pentru centrala nucleară de la Belene, în cazul în care cele două părţi ajung la o înţelegere. „Dacă proiectul Belene continuă, eu sunt gata să stau la masa tratativelor pentru a dezvolta acest serviciu“, declara Vasily Konstantinov, vicepreşedintele companiei Tvel – parte a companiei de stat ruseşti Rosatom, citat de Dnevnik. Tvel furnizează deja cartuşe de uraniu îmbogăţit pentru centrala de la Kozlodui. În prezent, o parte din deşeurile de la Kozlodui merg în Rusia pentru prelucrare. Din 2020 însă, din Rusia vor veni în Bulgaria containere cu deşeuri cu nivel înalt de radioactivitate. „Bulgaria nu are un sit pentru depozitarea sau eliminarea lor“, notează publicaţia Dnevnik. Nici nu vrem să ne gândim unde vor bulgarii să depoziteze aceste deşeuri, mai ales că politica europeană în domeniul nuclear interzice exportul acestora în afara UE. Dnevnik informa în urmă cu trei zile că bulgarii au început discuţiile cu compania franceză Areva pentru construirea de noi unităţi la centrala de la Kozlodui, unde se va lupta cu ruşii de la Atomstroyexport. Compania rusă, care a fost desemnată executantul centralei de la Belene, vrea să construiască unităţile VII, VIII şi IX la Kozlodui. La Belene, ruşii sunt parteneri cu francezii de la Areva şi nemţii de la Siemens. Interesant este că bulgarii au testat mai multe locaţii pentru un depozit naţional de deşeuri radioactive în valoare de 100 de milioane de euro. Acestea erau Belene, Biala Slatina şi Kozlodui.
Proiectul Belene a stârnit deja un val de proteste în Bulgaria. Autorităţile s-au speriat şi au decis să construiască depozitul la Kozlodui, unde oamenii sunt obişnuiţi cu radiaţiile. La un referendum pe tema construirii unui depozit nuclear în localitate, au votat doar 28% din populaţie, referendumul nefiind validat.
Proiectul depozitului din locaţia Radiana – aflată la 3 km de Kozlodui şi 4 km de graniţa cu România – nu îngrijorează autorităţile de la Bucureşti, cu toate că este făcut praf de ecologiştii bulgari. Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a răspuns cu mare greutate la câteva întrebări simple adresate de Gazeta de Sud.
Întrebat ce efecte ar avea asupra populaţiei, MMP răspunde: „Ministerul Sănătăţii consideră că nu vor exista efecte negative «semnificative» asupra sănătăţii populaţiei din zona de influenţă a proiectului, în condiţii normale de exploatare“. Specialiştii au ajuns la această concluzie studiind „concluziile raportului privind impactul asupra mediului elaborat de partea bulgară“ – concluzii controversate chiar în ţara vecină.
Mai mult decât atât, MMP apreciază că „funcţionarea depozitului pe o perioadă de 50 de ani nu va avea un impact negativ asupra populaţiei pe o rază de 100 km în jur“. Potrivit studiului de impact asupra mediului, depozitul va fi construit în perioada 2012 – 2014 şi va fi operaţional în perioada 2015 – 2075, adică 60 de ani, va fi închis între 2075 – 2090 şi controlat instituţional în perioada 2090 – 2390. Răspunsul MMP pare dat cam în doi peri. La întrebarea „Dacă România nu-şi dă acordul, depozitul mai poate fi construit?“, MMP răspunde: „Fiecare stat este liber să decidă ce activităţi se vor dezvolta pe teritoriul propriu, evident, cu respectarea legislaţiei naţionale în vigoare şi a celei internaţionale la care este parte“. Cu alte cuvinte, MMP nu are motive de îngrijorare, chiar dacă printr-o decizie unilaterală Bulgaria împarte riscurile nucleare cu România.

Partidul Ecologist Român se opune vehement

PER spune un nu hotărât bombei ecologice de la Radiana. „După experienţa cu Japonia, nu putem ignora ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unor scurgeri de substanţe radioactive. Ar fi afectate sănătatea oamenilor, mediul şi producţia agricolă şi generaţiile celor 14 localităţi din zonă. Partidul Ecologist somează Guvernul României să nu fie de acord cu proiectul bulgar privind construirea depozitului de substanţe radioactive la graniţa cu România“, se arată în scrisoarea semnată şi transmisă executivului, miercuri, de preşedintele PER, Dănuţ Pop. „Dacă prin accidentul de la Fukushima am observat că americanii de pe Coasta de Vest erau îngrijoraţi dacă valul de radiaţii va ajunge până la ei, astăzi noi tragem un semnal de alarmă cu privire la depozitul care nu numai că există, dar care vrea să fie mărit la o capacitate incredibilă. Vorbim de sute de mii de tone, de substanţe şi produse radioactive care vor fi depozitate pe malul Dunării la graniţa cu România, mai bine spus, în zona Kozlodui, exact acolo unde nu demult am observat că s-a întâmplat un accident. Este adevărat că unul minor, dar orice accident în sectorul nuclear reprezintă un semnal de alarmă îngrijorător şi foarte periculos pentru sănătatea noastră şi a generaţiilor care ne urmează“, a spus preşedintele executiv al PER, Răzvan Păunescu. El a afirmat că vrea să organizeze o întâlnire cu toate ONG-urile din România care militează pentru o soluţie de ecologizare a ţării, un plan de militare împotriva acestui amplasament. În acest sens, PER a început demersurile de comunicare cu celelalte organisme din comunitatea europeană, în special cu colegii acestora din partidele verzi şi ecologiste din întreaga Europă ca să găsească o soluţie de a se opune vehement acestei noi depozitări şi măriri a depozitului de la Kozlodui.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII