Muzeu de aparatură defectă la spital

Autori


Situaţie fără precedent la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii, cu excepţia urgenţelor, nu mai pot face radiografii după ce unul dintre puţinele aparate care mai funcţionau a luat foc

Din cauza suprasolicitării, aparatul de radiologie care deservea urgenţa s-a defectat vineri seară. Bolnavii au fost mutaţi la alt aparat, însă acesta a luat foc după numai o zi de funcţionare. Conducerea secţiei a găsit o soluţie de compromis pentru asigurarea urgenţelor.

RMN de un milion de euro lucrează cam o lună pe an

Spitalul de Urgenţă Craiova este de categoria a II-a, tocmai pentru că are în dotare aparatură performantă. În mod ironic, cea mai mare parte din această aparatură este mai mult pe post de mobilier. Unele se defectează atât de des, iar întreţinerea lor este atât de scumpă încât spitalul este mai câştigat dacă le lasă să stea. Un astfel de exemplu este Clinica de radiologie şi imagistică medicală. Aici se află un aparat RMN, un tomograf şi mai multe aparate de radiologie, de o valoare inestimabilă, care, în cea mai mare parte a timpului, stau degeaba.

La spital nu pot fi făcute investigaţii de imagistică medicală, pentru că nici computerul tomograf, nici aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) nu funcţionează. Potrivit medicilor, aparatul RMN, în valoare de peste un milion de euro, a stat mai mult decât a funcţionat de când se află în dotarea spitalului. „A funcţionat două-trei luni, a stat doi ani, şi tot aşa. Ar trebui să avem contract de service cu buletin de revizie la şase luni“, a explicat cum stă situaţia prof. dr. Zoia Stoica, şeful Serviciului de radiologie şi imagistică medicală de la Spitalul de Urgenţă Craiova. 

„A luat foc masa de comandă“

Nici radiografii simple nu pot fi făcute. Aparatul, de o seamă cu spitalul, de la cabinetul 2, care deservea urgenţa, s-a defectat vineri din cauza suprasolicitării (funcţiona fără pauze). Toate urgenţele au fost direcţionate apoi spre cabinetul 1, altă „relicvă“ cu o vechime de peste 30 de ani. Nici acest aparat nu a rezistat. Medicii spun că sâmbătă după-amiază s-a produs un scurtcircuit la panoul de comandă, care ar fi putut să producă un incendiu sau chiar o explozie. „În acest spaţiu se află de obicei medicul care dă comenzile de executare a radiografiilor. Se lucrează cu tensiuni foarte mari, de 70-100 kV, şi de aceea riscul de incendii şi explozii este foarte mare. Sâmbătă, s-a produs un scurtcircuit şi a luat foc masa de comandă. Din fericire, s-a reuşit stingerea cu un extinctor pe care l-am luat de vizavi, de la angiograf, pentru că în cabinet nu aveam aşa ceva“, a declarat dr. Aristida Georgescu, medic în cadrul Serviciului de radiologie şi imagistică medicală. Cel mai apropiat extinctor se afla, potrivit medicilor, la cabinetul 3, însă era casat.

După stingerea focului la cabinetul 1, urgenţele au fost preluate de cabinetul 8. Aici există un aparat din 1988, care face radiografii de calitate slabă. Prof. dr. Zoia Stoica susţine că în secţie mai este un aparat funcţional la cabientul 7, unde se fac radiografii copiilor, în rest toată activitatea spitalului este blocată. „La secţiile de chirurgie, medicale, ortopedie şi oncologie – unde se fac evaluări – nu se pot face radiografii. Dacă pică şi aparatul din cabinetul 8, pică tot“, a precizat prof. Zoia Stoica.


Un milion de lei pentru întreţinerea aparaturii

Dar ce s-a întâmplat cu celelalte aparate? În cabinetul 3 se află un aparat digital din 2000. Acesta a funcţionat cu întreruperi de câte doi – trei ani, iar din 2008 nu mai funcţionează deloc pentru că este prea scumpă întreţinerea lui. „S-a defectat tastatura. Înlocuirea ei ar fi costat 3.000 sau 10.000 de euro, o sumă prea mare pentru spital, şi prea mică pentru beneficiile pe care le-ar fi adus pacienţilor. Aparatul nu consumă filme, iar doza de radiaţii este mult mai mică decât la un aparat clasic“, a precizat dr. Georgescu.

Nici cel mai performant aparat de radiologie din spital nu funcţionează. Amplasat la cabinetul 4, a costat un milion de lei, în 2001, şi prelucrează radiografiile pe care le trimite la o imprimantă. Aparatul este dotat cu senzori care declanşează oprirea automată dacă sunt depăşite anumite limite de temperatură şi umiditate.

Alt aparat defect, de aproape o săptămână, este cel din cabinetul 6. El deservea toate secţiile de chirurgie şi oncologie, dar are probleme, evaluate la 10.000 de lei, cu softul. „Cancere gastrice, cancer de colon, stenoze maligne, tumori esofagiene erau diagnosticate cu acest aparat“, a precizat prof. Stoica.

Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că, în ciuda problemelor de la radiologie, nici un pacient nu a fost refuzat. „Nu rămâne nerezolvat nici un pacient care are nevoie de radiografie“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova. Acesta a menţionat că se fac eforturi pentru a pune în funcţiune cabinetul 2: „S-au făcut demersuri la firma de specialitate care lucrează la remedierea problemei. De asemenea, am cerut evaluarea aparatului de la cabinetul 1 şi în cursul săptămânii vom comanda piesele de care este nevoie“.

Managerul a mai spus că suma alocată de CAS pentru service-ul aparaturii medicale este de 700.000 de lei, în condiţiile în care anual spitalul cheltuieşte mai mult de 1.000.000 de lei pe aceste servicii.

 Comenteaza acum

9 Comentarii

 1. jupi said:

  Vai de capul nostru. Nimic nu mai merge calumea in orasul asta. Da-ne Doamne o raza de speranta! 🙁

 2. n said:

  pai rezolvarea e simpla! faceti cont de donatie special pentru aparatura ! si din donatia adunata cumparati legal si fara spagi sau dati la medici … si veti avea! sunt mii de oameni care pot dona 1 leu cand au nevoie de acel aparat! dar… un leu pentru atenetu.. se transforma in 1 leu pentru spitalul judetean craiova

 3. antonio said:

  lasati ca merg alea de la clinicile noastre particulare ! veniti la spitalul 1 ca sa va dam adresele :))

 4. BASESCU SI ELENA said:

  MAFIA POLICLINICILOR PRIVATE!DATI BANI CRETINILOR CA SUSTINETI PSD-UL LA PUTERE!SECURISTII SI COPII DE TURNATORI VA FAC PROGRAMARILE!NICAIER I NU E MAI BINE CA IN CRAIOVA!RADIIATII GRATIS PE BANI!!!!!!!!!!

 5. serios said:

  Spitatlul nr. 1 are firma de reparare si intretinere de aparatura medicala chiar in curtea lui. Daca s-ar face contracte cu aceasta firma ar putea veni in caz de nevoie in 2 min. De ce incheiati contracte cu firme din Bucuresti pe sute de mii de euro si care va taxeaza si transportul si cazarea?
  De ce sa nu fie simpu si util? De ce trebuie sa platim tot din banii nostri atat de mult, atata risipa?

 6. mmmm!!! said:

  daca aparatele de la cabinetele celelalte stau de atata vreme, eu va intreb altceva: acolo era angajat personal (dr, asistenta)? Si daca da, pe ce servicii isi lua banii?
  Feresca-te Sfantul sa ai vreo problema medicala in orasul asta terminat!!!!!!!!

 7. gigione said:

  ftuvangit de spagari si de hahalere cu spitalu vostru de incompetenti. Unu doi daca stiu ceva meserie acolo, jegurilor. baaa, uitati-va la SPAD din curtea drcamenitza, firma lu Zoia aia et comp si la prima din curtea sp d eneurologie, firma lu nenea Bondari, acolo se duc pacientzii, de aia stau aparatele stricate, acolo se duc banii spitalului care a facut contract cu aceste firme, bah manageru plii petrescu, pe tine nu te rupe nime, hahalera?

 8. Michigan said:

  De ce nu face d-l conf. dr. Petrescu Florin contract de service cu firma aparatura medicala din curtea Spitalului care il conduce? Buna intrebare, asteptam raspunsul!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 7 iunie 2011

Actualitate

» Două cartiere fără apă
» Muzeu de aparatură defectă la spital
» Patru angajaţi ai MAI au intrat în greva foamei
» Bombă radioactivă lângă Dolj
» Curtea de Apel se mută în clădirea lui Panait
» Veşti bune pentru bolnavii din Oltenia
» Fotbal – Andrei Ionescu şi-a reziliat contractul cu Steaua
» Deputaţii, liberi de Rusalii
» Tenis – Edina Gallovits a ratat calificarea în turul doi la Birmingham
» Prefectul de Dolj laudă castravetele românesc
» Interzicerea căruţelor, amânată cu o lună
» Comisia juridică a Senatului e de acord cu înlăturarea prescriptiei pentru infractiunile de omor
» Conducerea MAI s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor
» CE recomandă României să implementeze programele agreate
» Cum putem avea apă caldă şi căldură gratis prin programul “Casa Verde”
» Fotbal – Ronaldo: Poporul brazilian nu va rămâne orfan de mari idoli
» România a trimis în străinătate 4.000 de studenţi în anul universitar 2009-2010
» Fotbal – Starea lui Neşu se îmbunătăţeşte, dar nu se ştie dacă recuperarea lui va fi totală
» Încă două persoane au murit în Germania din cauza bacteriei E.coli
» Medicii de familie acuză CNAS că a exagerat procentul celor care au semnat actele adiţionale
» Preşedintele Federaţiei de Tenis din Moldova a decedat în urma exploziei de la Chişinău
» Tribunalul Bucureşti respinge înfiinţarea Partidului Poporului-Dan Diaconescu

Local

» Dai cinci lei şi scapi de executarea silită
» Un tânăr a fost găsit spânzurat în casă
» Prefectul de Mehedinţi, cercetat penal
» Fostul poliţist Bălaşa, la judecată
» Bacalaureatul, fără emoţii în prima zi
» Acelaşi sistem de îngrijire, costuri diferite pentru persoanele cu handicap
» Poliţia Rutieră din Mehedinţi, angrenată într-o acţiune europeană
» Stadionul din Scorniceşti, dat pe bucăţi
» Contorizarea apei bate pasul pe loc
» La ştrand, pe încredere

Gorj

» DNA a finalizat dosarul lui Ninel Potîrcă

Sport

» Tricolorii sunt gata să impresioneze cu Selecao
» Hagi şi Iordănescu, la un pas să preia naţionala României
» Real s-a impus la Oradea
» „Energetic“ a câştigat Cupa Liceelor
» Bute, ameninţat
» Încep meciurile de pe tabloul principal la Recon
» Nadal a egalat recordul legendarului Borg
» Petre Grigoraş, în vizorul Stelei
» Alexandru Boc: Ştiinţa ar putea dispărea!

Bani & Afaceri

» Ultima lună de hârţogărie
» Răbdare când îţi cumperi casă

Magazin

» „Twilight“ a dominat premiile MTV
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top