12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeu de aparatură defectă la spital

Muzeu de aparatură defectă la spital

Situaţie fără precedent la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii, cu excepţia urgenţelor, nu mai pot face radiografii după ce unul dintre puţinele aparate care mai funcţionau a luat foc

Din cauza suprasolicitării, aparatul de radiologie care deservea urgenţa s-a defectat vineri seară. Bolnavii au fost mutaţi la alt aparat, însă acesta a luat foc după numai o zi de funcţionare. Conducerea secţiei a găsit o soluţie de compromis pentru asigurarea urgenţelor.

RMN de un milion de euro lucrează cam o lună pe an

Spitalul de Urgenţă Craiova este de categoria a II-a, tocmai pentru că are în dotare aparatură performantă. În mod ironic, cea mai mare parte din această aparatură este mai mult pe post de mobilier. Unele se defectează atât de des, iar întreţinerea lor este atât de scumpă încât spitalul este mai câştigat dacă le lasă să stea. Un astfel de exemplu este Clinica de radiologie şi imagistică medicală. Aici se află un aparat RMN, un tomograf şi mai multe aparate de radiologie, de o valoare inestimabilă, care, în cea mai mare parte a timpului, stau degeaba.
La spital nu pot fi făcute investigaţii de imagistică medicală, pentru că nici computerul tomograf, nici aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) nu funcţionează. Potrivit medicilor, aparatul RMN, în valoare de peste un milion de euro, a stat mai mult decât a funcţionat de când se află în dotarea spitalului. „A funcţionat două-trei luni, a stat doi ani, şi tot aşa. Ar trebui să avem contract de service cu buletin de revizie la şase luni“, a explicat cum stă situaţia prof. dr. Zoia Stoica, şeful Serviciului de radiologie şi imagistică medicală de la Spitalul de Urgenţă Craiova. 

„A luat foc masa de comandă“

Nici radiografii simple nu pot fi făcute. Aparatul, de o seamă cu spitalul, de la cabinetul 2, care deservea urgenţa, s-a defectat vineri din cauza suprasolicitării (funcţiona fără pauze). Toate urgenţele au fost direcţionate apoi spre cabinetul 1, altă „relicvă“ cu o vechime de peste 30 de ani. Nici acest aparat nu a rezistat. Medicii spun că sâmbătă după-amiază s-a produs un scurtcircuit la panoul de comandă, care ar fi putut să producă un incendiu sau chiar o explozie. „În acest spaţiu se află de obicei medicul care dă comenzile de executare a radiografiilor. Se lucrează cu tensiuni foarte mari, de 70-100 kV, şi de aceea riscul de incendii şi explozii este foarte mare. Sâmbătă, s-a produs un scurtcircuit şi a luat foc masa de comandă. Din fericire, s-a reuşit stingerea cu un extinctor pe care l-am luat de vizavi, de la angiograf, pentru că în cabinet nu aveam aşa ceva“, a declarat dr. Aristida Georgescu, medic în cadrul Serviciului de radiologie şi imagistică medicală. Cel mai apropiat extinctor se afla, potrivit medicilor, la cabinetul 3, însă era casat.
După stingerea focului la cabinetul 1, urgenţele au fost preluate de cabinetul 8. Aici există un aparat din 1988, care face radiografii de calitate slabă. Prof. dr. Zoia Stoica susţine că în secţie mai este un aparat funcţional la cabientul 7, unde se fac radiografii copiilor, în rest toată activitatea spitalului este blocată. „La secţiile de chirurgie, medicale, ortopedie şi oncologie – unde se fac evaluări – nu se pot face radiografii. Dacă pică şi aparatul din cabinetul 8, pică tot“, a precizat prof. Zoia Stoica.

Un milion de lei pentru întreţinerea aparaturii

Dar ce s-a întâmplat cu celelalte aparate? În cabinetul 3 se află un aparat digital din 2000. Acesta a funcţionat cu întreruperi de câte doi – trei ani, iar din 2008 nu mai funcţionează deloc pentru că este prea scumpă întreţinerea lui. „S-a defectat tastatura. Înlocuirea ei ar fi costat 3.000 sau 10.000 de euro, o sumă prea mare pentru spital, şi prea mică pentru beneficiile pe care le-ar fi adus pacienţilor. Aparatul nu consumă filme, iar doza de radiaţii este mult mai mică decât la un aparat clasic“, a precizat dr. Georgescu.
Nici cel mai performant aparat de radiologie din spital nu funcţionează. Amplasat la cabinetul 4, a costat un milion de lei, în 2001, şi prelucrează radiografiile pe care le trimite la o imprimantă. Aparatul este dotat cu senzori care declanşează oprirea automată dacă sunt depăşite anumite limite de temperatură şi umiditate.
Alt aparat defect, de aproape o săptămână, este cel din cabinetul 6. El deservea toate secţiile de chirurgie şi oncologie, dar are probleme, evaluate la 10.000 de lei, cu softul. „Cancere gastrice, cancer de colon, stenoze maligne, tumori esofagiene erau diagnosticate cu acest aparat“, a precizat prof. Stoica.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că, în ciuda problemelor de la radiologie, nici un pacient nu a fost refuzat. „Nu rămâne nerezolvat nici un pacient care are nevoie de radiografie“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova. Acesta a menţionat că se fac eforturi pentru a pune în funcţiune cabinetul 2: „S-au făcut demersuri la firma de specialitate care lucrează la remedierea problemei. De asemenea, am cerut evaluarea aparatului de la cabinetul 1 şi în cursul săptămânii vom comanda piesele de care este nevoie“.
Managerul a mai spus că suma alocată de CAS pentru service-ul aparaturii medicale este de 700.000 de lei, în condiţiile în care anual spitalul cheltuieşte mai mult de 1.000.000 de lei pe aceste servicii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII