11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterzicerea căruţelor, amânată cu o lună

Interzicerea căruţelor, amânată cu o lună

Două au fost propunerile de interzicere a căruţelor în Craiova, dar iniţiatorii nu s-au înţeles care proiect să fie supus votului în consiliul local

La sfârşitul lunii martie, consilierului local Emilian Ştefârţă i-a venit ideea să propună interzicerea căruţelor în Craiova, în contextul unei discuţii în legislativul local pe tema furturilor masive de capace de la sistemul de canalizare.
Arhitectul Ştefârţă şi colegul său, Pavel Badea, au întocmit un asemenea proiect. Nu l-au mai depus însă la consiliul local, pentru că şi executivul se gândise să vină cu un proiect similar. „Ni s-a spus să nu mai depunem noi acest proiect, pentru că primăria face unul mai amplu, prin care să se modifice şi alte prevederi din Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova. Aşa că noi nu am mai venit cu proiectul nostru, dar nici primăria nu a mai venit cu proiectul ei. Aşa se face că în şedinţa din luna mai nu s-a dat votul pentru interzicerea căruţelor în Craiova. Însă noi insistăm cu acest proiect, pe care de această dată îl vom depune la consiliul local, pentru că este nevoie de o asemenea măsură. În Timişoara nu sunt căruţe, în Cluj nu sunt căruţe, dar la noi sunt – mişună până şi prin centru – şi ne mai numim oraş european…“, a spus consilierul PNL Pavel Badea.
De cealaltă parte, executivul municipalităţii susţine că n-a renunţat la ideea interzicerii căruţelor în Craiova, ci doar a amânat cu o lună această iniţiativă. „Ne menţinem ideea de propune consiliului local interzicerea căruţelor. Pentru asta va trebui să modificăm Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 319/2009. Noi vrem, însă, ceva mai mult. Spre exemplu, Poliţia Locală ar dori să vină cu o propunere pentru înăsprirea contravenţiilor pentru vehiculele de marfă care staţionează pe domeniul public. Încă lucrăm la proiectul de hotărâre, cu care vom veni în şedinţa de luna aceasta a consiliului local“, a promis viceprimarul Mărinică Dincă.

Ţinta: căruţele şi… camioanele

În prezent, art. 29 din HCL nr. 319/2009 permite căruţelor să meargă nestingherite în zonele mărginaşe ale municipiului, sancţionând cu amendă între 500-1.000 de lei doar „accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în interiorul perimetrului: bulevardul Decebal, str. Caracal, str. Corneliu Coposu, bulevardul Nicolae Romanescu, str. Popoveni, bulevardul Râului, str. Brestei, str. Maria Tănase, str. Paşcani, str. George Enescu, strada Constantin Brâncoveanu, bulevardul Dacia“ (alineatul 1), cât şi „deplasarea vehiculelor cu tracţiune animală pe arterele municipiului Craiova, în zonele în care este permis accesul acestora, fără a fi dotate cu dispozitive de reţinere a dejecţiilor animale“ (alineatul 2).
Pentru a se interzice de tot circulaţia căruţelor prin municipiu, ar trebui ca primul alineat să fie modificat, în sensul de a sancţiona cu amendă „accesul şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală în municipiu“, caz în care al doilea alineat nu şi-ar mai avea rostul.
În privinţa vehiculelor de transport marfă, art. 29 din aceeaşi hotărâre de consiliu sancţionează cu amendă între 700-1.500 de lei „staţionarea vehiculelor de transport marfă şi călători cu masa totală mai mare de 3,5 tone pe domeniul public al Municipiului Craiova în alte locuri decât cele special destinate acestui scop, cu excepţia cazurilor când se face aprovizionarea unităţilor socio-economice cu condiţia respectării legislaţiei în vigoare“. Poliţia Locală Craiova urmează să solicite consiliului local mărirea de circa trei-patru ori a acestei amenzi, pentru a-i lecui pe proprietarii de autobuze şi camioane să staţioneze pe domeniul public şi pentru a-i determina ca, la terminarea programului, aceştia să-şi lase camioanele şi autobuzele în parcarea privată pe care ar trebui s-o aibă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII