10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalităţile doljene, sufocate de gunoaie

Localităţile doljene, sufocate de gunoaie

Doar 60% din localităţile doljene au contracte pentru ridicarea deşeurilor menajere, a spus Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj. „Am aplicat în ultima perioadă 25 de amenzi pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor. Primarii aşteaptă masterplanul pentru tot judeţul. Ar fi foarte uşor să înfiinţăm servicii de salubritate în cadrul administraţiei locale, apoi să externalizăm aceste servicii. În lipsa unor servicii de salubritate, oamenii depozitează deşeurile la întâmplare, la marginea comunelor sau pe cursurile de apă“, a explicat Ileana Şerban.

Tot gunoiul la Mofleni

Administraţiile locale nu îndeplinesc nici măcar cerinţele minime privind colectarea selectivă a deşeurilor de la instituţiile publice, conform Legii nr. 132/2010. Potrivit reglementărilor în vigoare, colectarea se face selectiv pentru deşeurile de hârtie şi carton, deşeuri de metal şi plastic şi deşeuri de sticlă.
Colectarea se poate face direct sau „prin delegarea acestei responsabilităţi către terţi, respectiv societăţi comerciale şi/sau organizaţii neguvernamentale nonprofit“, în condiţiile OUG nr. 34/2006 privind contractele de achiziţii publice. Amenzile pentru nerespectarea acestei legi pot merge de la 500 la 10.000 de lei.
Singurul depozit ecologic de gunoi autorizat pentru judeţul Dolj este cel de la Mofleni, administrat de firma Eco Sud. Doljenii mai pot însă folosi gropile de gunoi de la Segarcea – până în 2012 şi Filiaşi – până în 2015, care însă vor fi închise, conform negocierilor cu UE. Până atunci însă, dacă nu iau măsuri de intrare în legalitate, primarii nu au decât să încaseze amenzi usturătoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU