11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChiulangiii din parlament

Chiulangiii din parlament

Un studiu al Institutului pentru Politici Publice realizat pentru prima jumătate a mandatului în Parlamentul României arată că aleşii neamului din Dolj nu se omoară cu prezenţa la votarea legilor.
Studiul este împărţit pe mai multe categorii, unde sunt prezentaţi parlamentarii care au performat, spre exemplu, la capitolul iniţiative legislative sau luări de cuvânt. La prima categorie nu a fost inclus nici unul din aleşii din Dolj, pe când la cea din urmă categorie, deputatul PSD Valeriu Zgonea se află pe locul şase. Spre comparaţie, din cele cinci judeţe ale Olteniei, parlamentarii de Dolj sunt pe penultimul loc ca prezenţă medie la vot în Camera Deputaţilor, cu 60,5%, cei mai harnici fiind aleşii din Vâlcea, cu 74%, iar cei mai leneşi cei din Olt, cu 52,4%. În Senat, Doljul urcă pe locul trei, cu o prezenţă medie la vot de 47,7%, lider fiind tot Vâlcea, cu 80,5%, iar ultimul – Mehedinţi, cu 31,1%. De fapt, senatorii mehedinţeni sunt pe penultimul loc la nivel naţional la acest capitol.
Revenind la Dolj, cel mai activ deputat la vot este Mihai Surpăţeanu de la PDL, cu o prezenţă de 94,6%, urmat de Constantin Dascălu, cu 86,7%, şi Ionuţ Stroe, cu 65,9%. Petre Petrescu, de la PSD, este de departe chiulangiul numărul unu la vot, cu o prezenţă de 34,7%, secondat de Florentin Gust, tot de la PSD, cu o prezenţă la vot de 35,7%. La nivel naţional, pesedistul Viorel Hrebenciuc este deputatul pentru care prezenţa la vot este un chin, aşa că s-a tratat de această boală grea. El a fost prezent la doar 16% din voturile din Camera Deputaţilor. La Senat, cel mai harnic parlamentar de Dolj a fost liberalul Mario Ovidiu Oprea, cu 77% prezenţă la vot, urmat de pesedistul Mircea Geoană, cu 55,3%, şi pedelistul Tudor Udriştoiu, cu 51,2%. Recordul absolut al absenteismului în Parlamentul României este deţinut însă de Crin Antonescu, jumătatea liberală a USL, care a avut o prezenţă la vot de doar 1,3%. Probabil, a fost în trecere prin parlament şi a votat din greşeală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII