13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuna care n-a vrut să fie oraş

Comuna care n-a vrut să fie oraş

Poiana Mare lasă impresia unei comune a oamenilor fericiţi, însă mulţumirea aparentă a localnicilor ascunde probleme nerezolvate, legate de apă, canalizare ori salubritate

Campania „Fii vocea comunei tale!“, organizată de Gazeta de Sud, a ajuns marţi în Poiana Mare. Zeci de cetăţeni ai celei mai mari comune doljene s-au adunat într-o sală a Liceului „George Şt. Marincu“ din localitate pentru a se întâlni cu autorităţile. În faţa lor s-au prezentat primarul comunei, Marin Vintilă, şi viceprimarul Claudiu Buzatu. Invitat de onoare a fost prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care, cu ani în urmă, a fost şi el primar la Poiana Mare. Din partea Prefecturii Dolj a mai fost prezent şi juristul Marian Mirea.
Pentru o comună cu peste 12.000 de suflete, era de aşteptat ca oamenii să ridice multe probleme. Şi totuşi, localnicii au lăsat impresia unei comunităţi mari şi fericite, mulţumite de realizările actualei conduceri liberale a comunei. Nici măcar opoziţia locală, constituită din PSD şi PDL, nu s-a obosit să aducă vreo critică – fie ea cât de mică – edililor din Poiana Mare.

„Dacă aţi fi devenit oraş, nu ştiu ce beneficii aţi fi avut“

Luând cuvântul în debutul întâlnirii, prefectul de Dolj a descris situaţia aparte a acestei comune: „Poiana Mare are un statut foarte interesant: depăşeşte ca populaţie şi infrastructură locală multe oraşe din România. Şi totuşi, a ales să rămână comună şi eu spun că a fost cea mai inspirată alegere, pentru că i-a facilitat accesul la fonduri europene. Dacă aţi fi devenit oraş, aţi fi avut impozite mai mari, dar nu ştiu ce beneficii aţi fi avut“.
Profitând de vizita prefectului, primarul Vintilă i-a ridicat o problemă privind salubritatea din comună: „Avem o platformă ecologică de colectare şi transfer a gunoiului, am avea şi maşini, dar trebuie să angajăm şoferi şi nu putem întrucât depăşim numărul de personal permis de legislaţie“. Prefectul i-a dat edilului soluţia pusă în practică şi la Craiova: „Puteţi să faceţi o societate comercială a primăriei care să se ocupe de salubritate, iar ulterior să preia şi alimentarea cu apă, şi canalizarea“.
Nicolae Giugea le-a adus localnicilor şi cea mai bună veste din ultimii ani: introducerea alimentării cu apă şi a canalizării în toată comuna, ca urmare a prinderii acestei localităţi în masterplanul de apă al judeţului. Investiţia se ridică la 12.392.163 de euro, plus TVA, bani europeni, la care se va adăuga o cofinanţare locală de numai 225.537 de lei, adică mai puţin de 2% din valoare. Din aceşti bani, în Poiana Mare şi Tunarii Vechi se vor face o staţie de pompare, un rezervor şi o staţie de clorinare, iar reţeaua de apă şi canalizare deja existentă în comună va fi extinsă cu peste 50 km, permiţând racordarea a sute de gospodării.

„Eu sunt mulţumit“

Primul dintre săteni care a luat cuvântul n-a făcut altceva decât să-şi exprime mulţumirea. „Eu sunt mulţumit, e foarte bine ce a realizat dom’ primar“, a spus Ionel Vasile.
Dincolo de laudele pe care le-a adresat şi el edililor, Viorel Olaru a ridicat cele mai stringente probleme ale comunei: „Una ar fi introducerea apei şi a canalizării, iar cealaltă priveşte asfaltarea a 34 km de drumuri comunale. Primăria a implementat aceste proiecte şi am vrea să ştim în ce stadiu sunt. Se încep sau nu lucrările în vara asta?“.
„În privinţa alimentării cu apă şi a introducerii canalizării, este o treabă sigură. Banii de la UE există, deja s-a lansat licitaţia pentru canalizare şi apă, aşa că lucrările pot începe cu siguranţă anul acesta“.
Cu asfaltarea este însă altă poveste. „Cele trei proiecte ale noastre, privind asfaltarea unui total de 34 km de drumuri, se pare că s-au sistat“, a răspuns primarul Vintilă. „Realizarea acestor proiecte privind asfaltarea de drumuri e în flux. Proiectul a fost însuşit de Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Dezvoltării şi urmează să se obţină finanţarea, aşa că nu vă temeţi, se vor realiza“, i-a încurajat pe cetăţeni prefectul de Dolj.

Constructorul stadionului a dat bir cu fugiţii

Profesorul de sport Liviu Olaru a supus atenţiei autorităţilor altă problemă: „Când va avea şi comuna noastră o bază sportivă cu teren sintetic?“. „O asemenea bază sportivă am dori să realizăm în parcul din centrul comunei. Pentru asta, mai întâi va trebui să se termine procesul în care ne judecăm pe acest parc cu Scărlătescu şi Diaconescu“.
De fapt, în comună a rămas sub semnul incertitudinii şi stadionul propriu-zis. „Sperăm să-l terminăm în septembrie, dar pentru asta va trebui să găsim alt constructor, pentru că acela care a câştigat licitaţia a dat bir cu fugiţii“, a spus primarul Vintilă. Finanţare pentru stadion pare să existe. „Mai avem în jur de un miliard (lei vechi – n.r.) fonduri necheltuite pentru stadion. Pe lângă aceşti bani, ne-a dat şi guvernul cota sa de cofinanţare, reprezentând 60% din acest proiect, aşa că ar fi vreo trei miliarde şi ceva pentru stadion. Va trebui să facem însă o nouă licitaţie, pentru a găsi alt constructor“, a completat viceprimarul Buzatu.

Umbra lui Guliman

Tot legat de parc, arborii seculari care-l înconjoară îl supără pe un localnic. „Acum 20 de ani am cumpărat o proprietate, iar pomii înalţi din parc îmi umbresc toată grădina. Vă rog să faceţi ceva cu aceşti pomi, pentru că nu pot să fac agricultură la umbra copacilor!“, a cerut Nicu Guliman.
„Sunt pomi seculari, de care nu avem voie să ne atingem. Nu putem să-i tăiem decât eventual pe cei care se usucă şi sunt în pericol să cadă“, i-a explicat primarul din Poiana Mare.
„Am 72 de ani şi nu mai pot să aştept încă vreo câteva sute de ani să se usuce şi să cadă pomii ăştia. Vă dau un termen de o lună să rezolvaţi problema, iar după aia trec eu la acţiune“, a ameninţat săteanul. Atât edilii locali, cât şi prefectul de Dolj l-au avertizat pe Guliman să nu facă vreo prostie, pentru că ar putea primi o amendă usturătoare.

„N-o să ne înţelegem pe cine punem şef“

Nicolae Stanţă – legumicultor, ca mai toată suflarea comunei – i-a întrebat pe edili dacă s-au gândit să amenajeze un târg unde să poată veni cu legumele la vânzare. Marin Vintilă i-a răspuns că Primăria Poiana Mare a încheiat deja cu fosta Regie de Tutun din localitate un contract privind punerea la dispoziţie a unui spaţiu în care legumicultorii din comună să-şi ţină legumele în vederea vânzării.
Discuţia a deviat către ajutorarea sătenilor în vederea desfacerii legumelor din propria ogradă către supermarketuri. Prefectul Giugea le-a sugerat oamenilor să se asocieze şi să-şi numească un reprezentant împuternicit să negocieze cu supermarketurile: „Asocierea îţi dă puterea, pentru că una e să cheltuieşti singur banii pentru a avea toate maşinile necesare unei agriculturi performante şi alta e să pună mai mulţi banii pentru achiziţionarea acestor maşini. Asocierea înseamnă să vă faceţi şi silozuri, nu doar să staţi şi să vă vindeţi recolta din capul locului. Sunteţi oameni luminaţi, faceţi-o!“. Sătenii însă i-au răspuns că s-au mai încercat astfel de asocieri, dar nu s-au concretizat niciodată dintr-un motiv care ţine de orgoliul oamenilor locului. „Nu merge aşa ceva la noi, pentru că ne cunoaştem prea bine unii pe alţii şi ştim că n-o să ne înţelegem pe cine punem şef“, i-a explicat din sală Nicolae Găină.

O singură şcoală la 12.000 de suflete

O altă durere a sătenilor şi mai cu seamă a cadrelor didactice din comună o reprezintă comasarea forţată a tuturor unităţilor de învăţământ din localitate. Astfel, Poiana Mare, cu cele 12.000 de suflete, a ajuns în situaţia de a avea o singură şcoală, în timp ce alte localităţi (inclusiv oraşe) din Dolj cu o populaţie sub 10.000 de locuitori au câte patru-cinci unităţi de învăţământ.
„De la 1 septembrie s-a dispus de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj comasarea tuturor unităţilor şcolare din Poiana Mare, ceea ce cred că nu e în avantajul nimănui. Această decizie a fost luată fără consultarea consiliului local şi a şcolilor. Mie mi se pare că la nivelul comunei noastre nu este cazul să funcţioneze o singură unitate şcolară la 12.000 de locuitori“, a spus Constanţa Mitricoiu, profesoară de matematică şi consilier local.
Prefectul Giugea a promis că se va întâlni zilele următoare cu inspectoarea generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Mihaela Moţăţeanu, pentru a afla care a fost justificarea comasării tuturor şcolilor din Poiana Mare şi „să vedem şi ce se poate face“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII