10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotbalişti gratis pentru Universitatea Craiova

Fotbalişti gratis pentru Universitatea Craiova

Universitatea Craiova foloseşte aproape gratis de ani buni jucători de fotbal formaţi de Consiliul Judeţean Dolj. După şapte ani de mecenat în slujba clubului, autoritatea judeţeană a decis să ceară 5% dintr-un eventual transfer.
Clubul Sportiv Judeţean Ştiinţa „U“ Craiova a început colaborarea cu Universitatea Craiova în 2003, când patron era Dinel Staicu. Atunci s-a pus problema cum poate fi ajutată gruparea-fanion a Olteniei, iar consiliul judeţean, cu Ion Voiculescu preşedinte, şi-a luat angajamentul să preia toate cheltuielile Centrului de Copii şi Juniori, încheindu-se un protocol în acest sens. În prezent, în cadrul clubului îşi desfăşoară activitatea 12 grupe de juniori, angrenate în campionatele organizate de FRF şi AJF, copiii fiind pregătiţi de opt antrenori.

5% din vânzarea de jucători

Tot ceea ce produce Centrul de Copii şi Juniori susţinut financiar de Consiliul Judeţean Dolj este oferit cu prioritate echipei Universitatea Craiova. Conform contractului de cooperare încheiat în aprilie 2010, CSJ Ştiinţa asigură depistarea, formarea şi promovarea jucătorilor de fotbal, în timp ce Universitatea se obligă să promoveze cu prioritate în prima echipă jucătorii preluaţi de la Centrul de Copii şi Juniori, iar la transferul lor „va achita 5 la sută din suma încasată pentru fiecare jucător“. „Am optat pentru această variantă, pentru că din grila de formare nu ne alegeam cu mare lucru, ori cinci la sută dintr-un transfer înseamnă mult mai mult“, a precizat directorul Centrului de Copii şi Juniori al Universităţii Craiova, Bogdan Pâncu.

Lung junior şi Dănănae, cei mai bine cotaţi

Centrul de Copii şi Juniori a produs până acum jucători care au confirmat în prima ligă şi la naţionalele de juniori şi tineret, însă nici unul nu a adus un profit considerabil consiliului judeţean.
Nume ca Lung junior, Dănănae, Bărboianu, Gângioveanu, Firţulescu, Radu Barbu, Buleică, Ologu, J. Nicolae, Roman sau Andrei Ionescu sunt cele mai cunoscute produse ale Centrului finanţat de CJ. Ultimul a ajuns la Steaua, iar Universitatea a încasat 500.000 de euro, însă consiliul judeţean a primit doar grila de formare. Acum, după noul acord de cooperare, pentru oricare dintre cei menţionaţi consiliul judeţean va primi 5% dintr-un transfer. Cel mai bine cotat dintre jucătorii sus-menţionaţi este Ovidiu Dănănae, cotat de site-ul transfermarkt.de la 1,5 milioane de euro, al doilea ca valoare fiind Silviu Lung (un milion de euro). În ceea ce îl priveşte pe portarul Ştiinţei, Mititelu vorbea de oferte de trei milioane de euro din Anglia, iar despre Firţulescu s-a spus recent că ar fi dorit în prima ligă germană. Ştefan Bărboianu este un caz aparte. El a plecat de la Craiova ca liber de contract, iar dacă va ajunge la altă echipă din vară, când îi expiră contractul cu Dinamo, iar Universitatea nu va primi nici un ban, consiliul judeţean nu se va alege cu nimic.  

Cum se calculează grilele de formare

Banii care ar putea intra în bugetul consiliului judeţean din cedarea de jucători sunt stabiliţi de FRF, prin grilele de formare specificate în ROAF. Conform acestora, pentru un jucător luat din perioada junioratului, clubul respectiv va plăti o indemnizaţie de formare de 1.000 de lei pentru fiecare an de juniorat. Grila creşte însă în funcţie de nivelul la care ajunge jucătorul. La Liga a III-a, grila de formare este de 1.500 de lei pe an, la Liga a II-a, de 3.500 de lei pe an, iar la Liga I, un club trebuie să plătească 5.000 de lei pentru fiecare an de juniorat. Sunt şi cazuri în care consiliul judeţean nu poate încasa nici un ban de pe urma jucătorilor formaţi. „Mulţi se lasă de fotbal după terminarea junioratului sau ajung la echipe din ligile judeţene, unde sunt consideraţi amatori, iar în acest caz nu putem primi nimic de pe urma lor“, susţine Bogdan Pâncu, directorul Clubului Sportiv Judeţean.

Buget de peste un milion de lei

CSJ Ştiinţa „U“ Craiova are în acest an un buget de 1.197.000 de lei, mai puţin decât în 2010, când a avut un buget de 1.355.000 de lei. De când Universitatea Craiova a fost preluată de Adrian Mititelu, bugetul alocat Centrului de Copii şi Juniori a tot crescut de la 434.000 de lei în 2005 la 963.030 de lei în 2007, cel mai mare fiind în 2008, 1.400.000 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII