Acasă Actualitate Autostrăzi şi Oraşe – dileme şi soluţii

Autostrăzi şi Oraşe – dileme şi soluţii

Nu doar Europa, ci şi Statele Unite păşesc în epoca post-automobil, o tendinţă ilustrată de noile politici de dezvoltare urbană, care pun accentul pe spaţiul public ca zonă vie, de contact interuman, şi ca motor economic, nu ca spaţiu de tranzit motorizat. Comisia Europeană se pregăteşte să condiţioneze viitoarele fonduri de dezvoltare urbană, pentru următorul exerciţiu financiar de pregătire a unor planuri de mobilitate ale oraşului care să corespundă acestei gândiri. La baza lor trebuie să stea ideea transportului modal, proporţionat între vehicule individuale, transport în comun şi biciclete şi pietoni, care câştigă în pondere odată cu apropierea de centrul oraşului. Cartea albă a transportului redactată de UE priveşte chiar către un viitor în care centrele urbane să fie total degrevate de trafic.
Viena – marcată de eşecul autostrăzii sudice care în loc să fluidizeze traficul a devenit o barieră între cartiere şi a multiplicat momentele de blocaj –  merge mai departe cu planurile sale de recuperare a spaţiului public în folosul oamenilor şi de reanimare a unor zone din oraş până acum dedicate traficului. Bostonul este un deschizător de drumuri în SUA, metropola care nu numai că a fost prima care a respins proiectele federale de construire a unor autostrăzi urbane, dar şi cea care a investit 15 miliarde de dolari în trecerea în subteran a unei autostrăzi care tăia oraşul.
Acestea şi alte exemple de bune practici, principii şi modele pentru viaţa urbană au fost expuse la conferinţa „Autostrăzi şi Oraşe – dileme şi soluţii“, care a avut loc pe 26 mai la Palatul Parlamentului, în organizarea asociaţiei „Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă“ şi a Ordinului Arhitecţilor din România“, în parteneriat cu Comisia pentru Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor.
Dezbaterea s-a adresat edililor, decidenţilor din administraţia publică, politicienilor şi urbaniştilor, precum şi societăţii civile implicate în căutarea unui chip cât mai uman al oraşelor noastre.
Conferinţa deschide o campanie de dezbateri pe tema Oraşe Durabile. Un portal colaborativ deschis tuturor specialiştilor şi publicului interesat a fost lansat cu această ocazie la adresa www.orase-durabile.ro.
ana.negru@cedd.ro

Exit mobile version