17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDistribuirea vinietelor începe după 15 iunie

Distribuirea vinietelor începe după 15 iunie

Autocolantele, care mai întâi trebuie să fie tipărite, vor avea inscripţionat numărul de înmatriculare al maşinii şi, eventual, seria şasiului, pentru a se evita „împrumutarea“ lor de la o maşină la alta

Cu doar câteva zile în urmă s-a încheiat licitaţia pentru tipărirea vinietelor de parcare. Câştigătoare a fost desemnată firma SC Conphys SRL Râmnicu Vâlcea, cu un preţ de 0,42 lei/buc, plus TVA (0,52 lei inclusiv TVA), dar, potrivit hotărârii adoptate joi de Consiliul Local Craiova, cetăţenii nu vor plăti nimic pentru aceste viniete, urmând să le primească gratis din partea primăriei.
Firma va trebui să tipărească – potrivit contractului cu Primăria Craiova – 150.000 de asemenea viniete autocolante, de trei culori, în funcţie de durata de valabilitate (un an, o lună sau o zi).

Nu contează cine plăteşte

În Craiova sunt înregistrate în prezent circa 115.000 de autovehicule. Diferenţa de viniete până la 150.000 urmează să acopere necesarul pentru autovehiculele care tranzitează oraşul, dar şi pentru cele înregistrate în alte localităţi ori în alte ţări, ai căror proprietari sau utilizatori – speră Fiscul local – vor da buzna să se înscrie şi să plătească taxa, de frica amenzilor pe care urmează să le dea Poliţia Locală celor fără vinietă.
Locuitorii Craiovei care deţin maşini înmatriculate în alte ţări (Bulgaria, Anglia, Italia etc.) ori au domiciliul în alte localităţi, dar vin zilnic în Bănie, vor putea acum să plătească taxa de parcare la valoarea de 40 de lei pe an.
„Cei care vor să fie luaţi în evidenţele noastre şi să achite această taxă nu trebuie decât să vină la ghişeele noastre cu certificatul de înmatriculare al maşinii şi actul de identitate. Nu trebuie să fie neapărat proprietarul sau utilizatorul maşinii, pentru că taxa se plăteşte pe vehicul, nu pe proprietar sau utilizator, aşa că nu ne interesează atât de mult cine o achită, atâta vreme cât o plăteşte cineva“, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.

Măsuri antifraudă

Cei care nu aveau până acum maşinile în evidenţa Fiscului craiovean şi vin să se înregistreze nu vor plăti taxa integrală, ci proporţional cu perioada din an care a mai rămas până la 31 decembrie 2011.
În schimb, cei luaţi deja în evidenţe, dar care n-au plătit taxa de parcare, trebuie să achite bani în plus. „Aceştia îşi vor primi vinieta de parcare după ce vor plăti atât taxa de parcare, cât şi penalităţile aferente, întrucât taxa trebuia achitată până la 31 martie anul curent“, a precizat Marcu.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova, pe viniete se va trece numărul de înmatriculare al vehiculului şi, eventual, seria de şasiu a maşinii, pentru a se evita eventualele fraude prin împrumutarea lor de la o maşină la alta.
Până la eliberarea propriu-zisă a acestor autocolante care dovedesc achitarea taxei de parcare mai este încă drum lung. Firma care a câştigat licitaţia trebuie mai întâi să facă nişte mostre, pe care Primăria Craiova trebuie să le avizeze şi abia apoi se va trece la tipărirea lor efectivă, iar ulterior la eliberarea acestora prin ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe.
„Probabil în jurul datei de 15 iunie vom putea demara distribuirea vinietelor de parcare“, a menţionat directorul Sorin Marcu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII