20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSorin Iordache, incompatibil

Sorin Iordache, incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, că fostul viceprimar şi consilier local al municipalităţii craiovene, Sorin Iordache, a încălcat legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor.
Potrivit ANI, Sorin Iordache a fost consilier local din 20.06.2008 şi până pe 24.02.2011, când a demisionat. Reamintim că el a luat decizia de a demisiona pentru a nu-i pune pe colegii consilieri în situaţia de a-l exclude din forul legislativ local, din care nu mai putea să facă parte după ce fusese dat afară din PSD. Pe de altă parte, prin ordin al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, el a fost numit pe 28.05.2009 în funcţia de director coordonator la APIA – Centrul Judeţean de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură  Dolj, funcţie pe care a deţinut-o până pe 9.10.2009, când i-a expirat contractul de management.

„Nu eram funcţionar public“

ANI menţionează că, potrivit art. 94, alin. 1 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare: „Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile publice de demnitate publică“.
În legătură cu această stare de incompatibilitate, ANI s-a sesizat din oficiu pe 15.11.2010. Pe 20.04.2011, i-ar fi solicitat lui Sorin Iordache – prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire – un punct de vedere cu privire la constatarea stării sale de incompatibilitate, însă fostul consilier craiovean – în prezent şef al Serviciului Investiţii la Regia de Termoficare Craiova – ar fi refuzat să-şi spună opinia despre această încălcare a legii.
„Nu am primit nici o scrisoare prin care să mi se ceară un asemenea punct de vedere. Eu consider că n-am fost în incompatibilitate, întrucât la APIA nu eram funcţionar public, ci ocupam o funcţie contractuală, pe baza unui contract de management“, a declarat Sorin Iordache pentru Gazeta de Sud.
„Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor legii menţionate, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios-administrativ“, se mai arată în comunicatul ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII