8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal în rândul profesorilor sindicalişti

Scandal în rândul profesorilor sindicalişti

Mai mulţi profesori din zona Corabia îl acuză pe liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt că refuză să le restituie fondul social constituit la CAR. Cel acuzat spune că profesorii respectivi s-au retras din sindicat fără să respecte legea, dar banii pot fi recuperaţi oricând.

Peste 20 de cadre didactice de la Şcoala nr. 4 Corabia spun că liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) Olt, prof. Ionel Barbu, refuză să le restituie fondul social acumulat la CAR, deşi au transmis cererile şi datele pentru transferul sumelor în contul unei alte structuri. La SIP Olt, afiliat la Federaţia „Spiru Haret“, au cotizat până în iunie anul trecut, însă de-abia acum s-au hotărât să-şi retragă banii de la Casa de Ajutor Reciproc ce funcţionează pentru membrii acestui sindicat. Unii dintre ei, spune lidera sindicatului din Şcoala nr. 4, prof. Mihaela Bold, chiar n-au ştiut că dacă schimbă sindicatul îşi pierd şi calitatea de membri la CAR. „Un coleg şi-a făcut cerere de împrumut, i s-a aprobat, însă, când s-a dus să ridice banii, i s-a spus că nu mai poate beneficia de împrumut“, a declarat Bold. Cei retraşi, care între timp au înfiinţat Sindicatul Liber al Învăţământului Dunărean (sindicat cu aproximativ 100 de membri, conform declaraţiei Mihaelei Bold), consideră că refuzul de virare în contul indicat în cererea de retragere ţine de supărarea liderului că au părăsit SIP-ul. „Noi am mai avut şi alte probleme, de asta ne-am şi retras, pentru că nu eram chemaţi niciodată la întâlniri, cu noi nu comunica nimeni, iar când l-am întrebat pe liderul zonal de ce nu ni se spune niciodată nimic, acesta ne-a sugerat să nu mai avem o astfel de atitudine“, a mai spus Bold.

„Sunt colegi plătiţi să facă educaţie la Şcoala nr. 4 Corabia, dar sunt plătiţi degeaba“

Ionel Barbu a fost deranjat, la rândul său, că retragerea profesorilor nu s-a făcut cu respectarea legii sindicatelor, iar foştii colegi nu au înţeles că banii reprezentând fondul social acumulat la CAR vor fi returnaţi însă personal, fiecărui membru în parte. Mesajul pentru foştii colegi a fost unul dur. „Ei nu ştiu legea. Nu stăm să discutăm acum că la Şcoala nr. 4 Corabia s-au întâmplat foarte multe belele, că acolo sunt colegi plătiţi să facă educaţie, dar sunt plătiţi degeaba. Discutăm despre faptul că, în iunie 2010, unii dintre colegii noştri nu şi-au făcut cereri de retragere din sindicat, dar s-au înscris într-un alt sindicat, încălcând legea. În tot acest timp au beneficiat de reprezentare din partea sindicatului nostru, până când am observat, e drept că târziu, că plăteau cotizaţia la alt sindicat“, a declarat Barbu. Cât despre returnarea banilor, „voiau ca aceştia să fie viraţi într-un cont şi am descoperit că o parte dintre colegii noştri nu ştiau de acest lucru, aşa că în Consiliul de Administraţie al CAR am luat hotărârea să restituim banii doar personal“, a mai spus liderul SIP.
Episodul dintre SIP, afiliat la Federaţia „Spiru Haret“, şi sindicatul nou-înfiinţat, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, are rădăcini în mai vechea rivalitate, nerecunoscută însă, dintre cele două structuri mari. SIP, prin cei peste 6.000 de membri, se laudă cu reprezentativitatea la nivel judeţean, pe când FSLI (cu aproximativ 2.000 de membri) vorbeşte despre reprezentare teritorială în Corabia, Caracal şi Balş, asigurată prin sindicate de sine stătătoare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII