10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuşii ameninţă cu Războiul rece din cauza scutului antirachetă

Ruşii ameninţă cu Războiul rece din cauza scutului antirachetă

Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri că Rusia ar putea abandona noul tratat de dezarmare nucleară START, semnat cu Statele Unite, cu riscul de a se reveni la epoca Războiului Rece, dacă nu se ajunge la un acord între cele două ţări asupra scutului american antirachetă, relatează AFP.
El a subliniat, într-o conferinţă de presă, că Rusia îşi va accelera dezvoltarea potenţialului de atac nuclear dacă nu se ajunge la un acord cu Occidentul asupra scutului antirachetă, potrivit agenţiei RIA Novosti.
„Sper că la acele probleme ridicate împreună cu prietenul meu, preşedintele SUA, Barack Obama, vor veni răspunsuri şi vom putea elabora un model de colaborare legat de sistemul de apărare aeriană. Dacă nu vom reuşi acest lucru, vom fi obligaţi la măsuri de răspuns, ceea ce nu dorim absolut deloc, adică să vorbim despre dezvoltarea potenţialului nostru nuclear de atac: ar fi un scenariu dintre cele mai rele posibile, pentru că acest scenariu ne-ar arunca înapoi în războiul rece“, a spus Medvedev, citat de RIA Novosti.
Declaraţiile lui Medvedev vin pe fondul anunţării de către România şi SUA a amplasării elementelor scutului american antirachetă în localitatea Deveselu – un pas important pe drumul constituirii scutului american în Europa Centrală şi de Est. Rusia s-a arătat în repetate rânduri iritată de colaborarea militară strânsă între SUA şi statele din zona controlată până în urmă cu două decenii de fosta URSS.
Şi Ucraina vrea consultări cu Bucureştiul şi cu Washingtonul asupra amplasării în România a unor elemente ale scutului antirachetă american, a declarat ieri ministrul ucrainean al afacerilor externe, Konstantin Griscenko, citat de AFP.
„Considerăm că această politică trebuie să vizeze întărirea securităţii întregii Europe şi trebuie să ia în calcul toate aspectele politice ale acestei chestiuni“, a precizat Griscenko, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.
„Ne exprimăm interesul pentru a avea consultări atât cu partenerii noştri români, cât şi americani“, a subliniat el, răspunzând unei întrebări.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII