11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApă şi canalizare în tot judeţul

Apă şi canalizare în tot judeţul

Aproape 185 de milioane de euro, cea mai mare parte provenind de la UE, vor fi folosite pentru alimentarea cu apă şi legarea la canalizare a circa 390.000 de doljeni în cadrul masterplanului de apă şi canalizare al judeţului

Masterplanul de apă şi canalizare al judeţului Dolj devine realitate. Astăzi se lansează primele licitaţii din cadrul său, vizând deocamdată managementul şi supervizarea lucrărilor. Urmează apoi şi licitaţiile pentru execuţie, iar lucrările ar putea începe chiar din această vară.
Sub denumirea sa oficială „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj“, acest proiect – mai cunoscut sub denumirea de masterplan de apă şi canalizare – costă circa 185 de milioane de euro. Finanţarea este asigurată, în principal, de Uniunea Europeană, din fondurile postaderare, şi se adresează unui număr de aproape 390.000 de doljeni din toate oraşele judeţului şi din două comune.
Potrivit prefectului de Dolj, statul român este obligat prin directivele europene ca până în 2013 să asigure apă potabilă corespunzătoare calitativ pentru toate marile oraşe, iar până în 2015 are obligaţia de a garanta alimentarea cu apă a tuturor localităţilor din România care depăşesc 50 de locuitori.

Investiţii în toate oraşele şi în două comune

„Acesta este cel mai important proiect care se implementează în Dolj, ca dimensiune a finanţării atrase de la Uniunea Europeană. Prin înfăptuirea acestui masterplan se va asigura peste 95% din necesarul de apă potabilă şi canalizare la nivelul tuturor oraşelor din judeţul Dolj (Craiova, Filiaşi, Segarcea, Băileşti, Calafat, Bechet, Dăbuleni), dar şi a două dintre cele mai mari comune (Poiana Mare şi Călăraşi). Conform directivelor europene, până în 2013 avem obligaţia de a asigura apă potabilă corespunzătoare calitativ pentru toate marile oraşe, iar până în 2015 avem obligaţia de a garanta alimentarea cu apă a tuturor localităţilor din România care depăşeşesc 50 de locuitori“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul de Dolj Nicolae Giugea.
În acest program sunt prinse şi reabilitări, dar în cea mai mare parte este vorba despre extinderi de reţele, cu tot ce înseamnă ele – staţii de pompare, de tratare, de epurare, conducte de transport. „Mai mult decât atât, cele 185 de milioane de euro nu înseamnă doar apă la robinet şi canalizare, ci şi nişte locuri de muncă în plus pentru punerea în practică a acestui masterplan“, a precizat Giugea.

În Craiova, încă 7.000 de locuinţe, racordate la canalizare

Pe aproape jumătate din suprafaţa Craiovei, locuitorii nu aveau apă curentă sau canalizare. Situaţia se va schimba însă, în urma implementării acestui masterplan, pentru trei cartiere ale Craiovei.
„Cartierele Bariera Vâlcii, Romaneşti şi Veterani vor beneficia de reţea nouă de apă şi canalizare, iar întregul oraş va avea reabilitată reţeaua deja existentă, pe o lungime de 34 km. Peste 4.000 de branşamente vor fi reabilitate. În plus, va fi reabilitată staţia de tratare a apei de la Işalniţa. Reţeaua de canalizare va fi extinsă în Craiova pe 68,5 km şi reabilitată pe încă 1,6 km. Totodată, aproape 7.000 de gospodării vor fi racordate la canalizare“, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă Mărinică Dincă, viceprimarul Craiovei.
Valoarea investiţiei ajunge la 38,15 milioane de euro pentru Craiova, 14,2 milioane de euro în Filiaşi, 11,6 milioane de euro în Calafat şi Ciupercenii Vechi, 12,4 milioane de euro în Poiana Mare şi Tunarii Vechi, 11 milioane de euro în Băileşti, 6,7 milioane de euro în Dăbuleni, 4,23 milioane de euro în comuna Călăraşi, 5,9 milioane de euro în Bechet, 12,3 milioane de euro în Segarcea.

Compania de Apă se împrumută

„Proiectul este finanţat din fondul de coeziune, care este cea mai importantă sursă de finanţare din fondurile post-aderare. Pregătirea acestui proiect a fost foarte grea, se lucrează deja de doi ani. Proiectul este aprobat şi de noi, şi de Comisia Europeană, prin decizie venită de la Bruxelles. Ne aflăm pe ultima sută de metri înainte de a începe lucrările“, a precizat Denisa Buzatu, directorul executiv al Organismului Intermediar Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu 4 Sud Vest Oltenia.
Totalul cheltuielilor exigibile este de 150 de milioane de euro plus TVA. Din această sumă, UE asigură 116 milioane de euro, bugetul de stat dă 17 milioane de euro, bugetul local asigură circa 2,7 milioane de euro, iar greul cade pe Compania de Apă „Oltenia“ (societate a municipalităţii), care trebuie să contribuie, la rândul său, cu circa 13,6 milioane de euro. „Această sumă o vom acoperi din credite bancare“, a precizat Doru Buruiană, directorul general al Companiei de Apă.
Prefectul Giugea a precizat că această importantă investiţie nu are caracter electoral: „Nu este un moft, ci trebuie să devină o stare de normalitate să avem apă şi canalizare. Proiectul se va finaliza abia în 2015, aşa că nu este electoral. Cine va fi la conducere în 2015, când se va finaliza proiectul, să fie sănătos“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII