14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBerceanu şi Vişan scot pumnalele

Berceanu şi Vişan scot pumnalele

Războiul dintre cele două tabere din PDL Dolj continuă şi după alegerea noii conduceri naţionale a partidului. Deputatul Gelu Vişan – pro-Emil Boc, şi senatorul Radu Berceanu – pro-Vasile Blaga, ambii parlamentari de Dolj, şi-au dat la coaste, primul din postura de câştigător, al doilea
din aceea de perdant, dar de moment.

Deputatul Gelu Vişan l-a acuzat pe Radu Berceanu că în delegaţia de la Dolj care a participat la convenţia naţională, unde Emil Boc a fost reales preşedinte al PDL, au participat persoane care nu-şi aveau locul. „Mi-aş fi dorit să fi fost mai mulţi primari şi mai puţini directori din Primăria Craiova şi de instituţii deconcentrate, cu sau fără soţii. Şi, cu toate astea, chiar dacă au avut o anumită direcţie de vot, unii dintre ei au votat altfel“, a spus Vişan. Referitor la discuţiile din aceste zile legate de eventuala plecare a lui Emil Boc din fruntea guvernului, deputatul PDL a spus că premierul ar trebui să-şi păstreze ambele funcţii. „Părerea mea este că funcţia de premier nu trebuie despărţită de aceea de preşedinte al PDL, dar trebuie continuate reformele“, a spus Vişan. Opinia sa este contrară celei exprimate de greii partidului, inclusiv a şefului statului, Traian Băsescu, care doreau o separare a celor două funcţii. Surse din cadrul PDL Dolj au declarat pentru  GdS că, o dată cu stabilirea câştigătorilor la alegerile de săptămâna trecută, vor începe şi schimbările de directori sau de prefecţi.
Pentru a nu crea dezechilibre sau tensiuni inutile, schimbările se vor face treptat, ele vizând oameni din filialele controlate de apropiaţi ai lui Vasile Blaga. Cum organizaţia PDL Dolj, condusă de Radu Berceanu, a votat majoritar cu Blaga, anumiţi directori de deconcentrate şi-ar putea pierde scaunele. „Se vor schimba directori, nu se ştie nici cu prefectul cum rămâne, dar asta în următoarele trei luni. Prefectul de Dolj nu va reveni UNPR, aşa cum se tot vorbeşte, ci va rămâne al PDL. Chiar dacă se vor face aceste schimbări, nu trebuie să se rupă nimic, să fie prăpăd, deoarece vin alegerile locale, deci schimbările nu vor fi dure şi bruşte“, au spus sursele citate. Acestea au precizat că din cei aproape 40 de delegaţi din Dolj care au votat conducerea naţională a partidului, o cincime l-au ales pe Emil Boc. „Au fost opt «accidente»“, au spus sursele.

Triburile din partid

Întrebat dacă se aşteaptă la represalii de la Bucureşti, Radu Berceanu a spus că aşteaptă să vadă. „Un anumit tip de lucruri au început mai de mult, de când am îndrăznit să candidez la preşedinţia Organizaţiei Dolj. Dar nu cred că e o chestie aşa formidabil de importantă şi o să vedem. Probabil că au fost tensiuni mai mari şi rigidităţi până s-a terminat congresul. Acum toată lumea este fericită, toată lumea este prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte. Important este să fii prim-vicepreşedinte, după aia nu mai contează dacă faci ceva, patru ani sau mai mult, pentru că cred că pot să întreb multă lume care erau vicepreşedinţii PDL până la convenţia asta şi sunt pedişti importanţi care nu ştiu să-i spună nici pe jumătate din ei. Aşa că unii cred că este foarte important să ai o funcţie, că dacă ai o funcţie după aia vine şi recunoaşterea. Alţii consideră că dacă ai recunoaştere nu trebuie neapărat să mai ai o funcţie. Eu cred că important după convenţie este ca această echipă să înceapă programul, să facă lucrurile pe care le-au spus. Noi aşteptăm cu interes. Când nu a mai fost o personalitate care să dea o anumită linie, de prin 2004-2005, după ce a plecat domnul Băsescu, atunci au rămas mai mulţi mici care s-au organizat în triburi, clanuri şi detaşamente. Singura lor preocupare e să se lupte cu celelalte triburi şi clanuri“, a declarat Berceanu.
Senatorul de Dolj l-a contrat pe Gelu Vişan, spunând că nu-l interesează ce zice acesta. „Gelu Vişan spune foarte multe lucruri deosebit de inteligente, dar nu mă interesează pe mine.  El studiază 14 ore pe zi, am auzit-o la convenţia de aici. Am auzit şi expresia «ăştia care au terminat facultatea alaltăieri», care mi-a plăcut mult de tot, mi-am dat seama că e un mare caracter, care sigur că trebuie să aibă o carieră fulminantă. S-ar putea cât de curând să-i fac loc să aibă o carieră fulminantă, pe unde îşi face el loc. El credea că eu am încercat să fac o delegaţie ca să voteze într-un anume fel, cum fac mai noile lui modele politice. Nu am făcut niciodată chestia asta şi nu am făcut-o nici acum. A fost foarte interesat, i-am pus la dispoziţie toate calculele şi variantele prin care s-a făcut delegaţia, au fost vreo doi care au vrut să meargă şi ei şi i-am băgat şi pe ei la vot. Dacă nu a învăţat în 17 ani de când e pe lângă mine că nu fac aşa ceva, ar fi trebuit să ştie, dar probabil şi-a închipuit că…“, a completat Berceanu. Gelu Vişan i-a replicat lui Berceanu spunând că nu şi-a dori niciodată performanţele lui politice. „A reuşit performanţe uluitoare la rezultatele pentru consiliulu judeţean din 2008, unde a pierdut şi a obţinut şi sub media partidului. Să rămână preşedinte de filială cât doreşte, să o lase moştenire dacă vrea. Nu ştiu ce criterii au fost de au ajuns pe lista cu delegaţi Flavius Sirop, director la Salubritate, sau domnul Marinel Florescu de la RAT, care se plimbă prin delegaţii, sau doamna Ileana Şerban, de la Garda de Mediu. Probabil au avut rezultate mai bune decât primari PDL din judeţ care au fost aleşi de mai mult de jumătate din alegători“, a spus Vişan.

Un tehnocrat în locul lui Boc dăunează PDL

Cât despre înlocuirea lui Emil Boc cu un prim-ministru tehnocrat, Berceanu a spus că acest lucru ar dezavantaja PDL. „Dacă crede cineva că se poate conduce doar aşa, cu tine şi cu ai tăi, se înşală. Un partid trebuie să conducă pentru cei din afara zidurilor partidului. O să fie interesant de urmărit ce se va întâmpla. A fost o şedinţă, şi nu are rost să o ţin eu secretă, unde, în afară de mine şi de preşedintele de la Cluj, nu numai că toată lumea a votat să plece Emil Boc de la guvern, dar unii au spus şi lucruri inacceptabile şi jignitoare. Acum sunt printre primii cinci-zece semnatari şi vicepreşedinţi. Nu ştiu cum evoluează caracterul lor, politicienii sunt în general nişte caractere puternice (râde) şi nu ştiu nici premierul cum s-a împăcat cu ei. Dar am văzut că au înghiţit toţi broaşte acolo, cum vorbea Ioan Oltean, după aia le-a şi plăcut. Eu le-am spus un lucru simplu. Cum facem de punem următorul prim-ministru, îl îmbrâncim? Că se ajunge în parlament şi trebuie 236 de bile orginale, nu de hârtie, pe care să le avem noi. Lucru care mi se pare greu de atins. Dacă ne jucăm cu alegerea preşedintelui de la partidul nostru, la prim-ministru afectează pe toată lumea. De abia am ajuns să începem o uşoară creştere economică, măsurile foarte dificil au fost de luat şi ne-au creat mari probleme. Nu ar fi deloc cazul acum pentru că toată lumea ar rămâne cu impresia că, atât cât a fost PDL şi cu prim-ministrul ăla al lor, Boc, a fost numai rău, şi cum a venit ăstălaltul, care e un băiat de la banca interplanetară, uite ce chestii bune se întâmplă. Şi asta ar fi dezastruos pentru partid“, a concluzionat senatorul de Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII