11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea taie apa caldă rău-platnicilor

Termoficarea taie apa caldă rău-platnicilor

30 de asociaţii de proprietari din Craiova rămân, începând de astăzi fără apă caldă, iar mii de oameni vor fi afectaţi. Hotărârea luată de Regia Autonomă de Termoficare vine ca urmare a înregistrării din partea acestora a unor debite de ordinul milioanelor de lei.

Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova a decis, ca, începând de astăzi, rău-platnicii din cadrul a 30 de asociaţii de proprietari să rămână fără apă caldă. Pe lângă aceştia vor avea de suferit şi vecinii care sunt cu plata utilităţilor la zi. Furnizorul de căldură şi apă caldă susţine că debitorii nu vor primi apă caldă decât atunci când îşi vor plăti datoriile, adică sistarea se va prelungi pe durată nedeterminată. Iar din următorul sezon rece nici să nu se gândească la căldură. „În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu cei ai Complexului Energetic am decis, începând cu 12.05.2011, să sistăm apa caldă în cadrul a 30 de asociaţii. Sunt asociaţiile cu debitele cele mai mari din oraş. Le-am solicitat în prealabil reprezentanţilor proprietarilor situaţia concretă din asociaţie. Blocurile care au plătit serviciile noastre, chiar dacă asociaţia este debitoare, vor primi apă caldă. Va fi dificil în cazul blocurilor unde sunt şi debitori, şi bun-platnici. Dar sunt şi cazuri unde vina o au cei de la asociaţie şi este un mare semn de întrebare pentru locatari. Până nu-şi onorează datoriile, nu vom avea dialog. Mie, Complexul nu-mi mai vinde materie primă pe datorie. Iar din iarnă nu le mai furnizăm căldură“, a declarat Nicolae Degeratu, directorul tehnic al RATf Craiova.
Prin urmare, mii de craioveni rămân fără apă caldă, unii pe bună dreptate, alţii din vina vecinilor care habar nu au de întreţinere sau pentru că şi-au ales greşit reprezentanţii şi banii lor ajung în altă parte decât la furnizori.

Debitorii au fost atenţionaţi

Iniţial, asociaţiile de proprietari care figurează pe lista datornicilor au fost chemate de reprezentanţii Termoficării să prezinte detaliat situaţia cu debitorii, adică, blocurile din cadrul asociaţiei ai căror locatari nu şi-au plătit factura la căldură şi apă caldă pe o perioadă îndelungată de timp. Asta, pentru ca decizia luată să nu-i afecteze şi pe cei care şi-au achitat întreţinerea.
„Am întocmit o situaţie cu debitorii din cadrul acestor asociaţii. Datele le-am cerut reprezentanţilor fiecărei asociaţii. Unii ni le-au transmis, alţii ne-au sfidat. De exemplu, Asociaţia nr. 14 din 1 Mai, cu cele mai mari debite, nici nu a discutat cu noi. A trimis un avocat să-i reprezinte. Au o datorie de 3.858.800 de lei, dar îşi permit să angajeze un apărător din banii oamenilor. Prin urmare, aceste asociaţii au cunoştinţă că vor rămâne fără apă caldă“, a precizat un reprezentant din conducerea RATf Craiova.

Doar primăria poate salva subvenţia

În privinţa subvenţiilor, cum că acestea urmează să dispară din viitorul sezon rece, atât reprezentanţii RATf, cât şi cei ai primăriei nu se pot pronunţa încă.
„Este devreme să ne pronunţăm asupra acestui subiect. Dacă va fi însă o hotărâre a guvernului, ne vom conforma“, a spus viceprimarul Craiovei, Teodor Sas. În Craiova, preţul gigacaloriei este de 194 de lei subvenţionat. Preţul cu care Termoficarea produce agentul termic este de 280 de lei, dacă subvenţia de 44% dispare atât ar urma să achite craiovenii pe gigacalorie. Singura soluţie ca acesta să nu se modifice ar fi ca autorităţile locale să preia pe lângă suma alocată de la bugetul local şi suma alocată de la bugetul de stat (subvenţia are trei componente: o parte de la bugetul de stat, alta de la bugetul local şi ajutorul de încălzire per persoană).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII