5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegulamentul pieţelor, în vigoare

Regulamentul pieţelor, în vigoare

Pieţarii care nu afişează preţuri de 7 cm şi nu poartă halate pot fi sancţionaţi, dar abia de săptămâna viitoare, timp în care vor primi spre studiu noile reglementări.

Hotărârea nr. 119/2011 a Consiliului Local Craiova, prin care au fost aprobate regulamentele de funcţionare a pieţelor din Craiova, a primit viza de legalitate a Prefecturii Dolj, intrând în vigoare pe 10 mai. Dar noile reguli tot nu se aplică.

Preţuri şi halate

Reamintim că noul regulament impune vânzătorilor din pieţele Craiovei să afişeze preţurile fără echivoc, adică „toate cifrele, inclusiv cele de după virgulă, trebuie să aibă aceeaşi înălţime, de cel puţin 7 cm“. Comercianţii – persoane fizice sau juridice – sunt obligaţi să-şi afişeze numele sau denumirea la loc vizibil. Ei nu mai au voie să-şi expună marfa în faţa tarabei, să vândă produse pe trotuare sau pe căi de acces, ori pe aleile dintre mese. Mai mult, vânzătorii nu au voie să bea şi nici măcar să fumeze în timp ce se află la standul propriu. Pentru a fuma, trebuie să închidă sau să lase pe altcineva în loc şi să meargă în spaţiile special amenajate.
Reprezentanţii agenţilor economici au obligaţia ca, în timp ce vând în piaţă, să poarte halate verzi inscripţionate cu denumirea firmei. Tot prin regulament, este interzisă utilizarea în piaţă a oricărui aparat electric, electronic şi electrocasnic, cu excepţia cântarelor şi a caselor de marcat. Ca atare, pieţarii nu au voie, spre exemplu, să asculte muzică şi nici să utilizeze aparate electrice de încălzire pe timpul iernii.
Cei care nu vor respecta noile reguli vor fi sancţionaţi cu puncte de penalizare, contabilizate într-un soi de „cazier al pieţarilor“. Atunci când comerciantul acumulează cinci puncte într-un termen de un an va fi dat afară din piaţa respectivă, contractul fiindu-i reziliat.

Campanie de informare

Orice persoană care a trecut ieri prin pieţele Craiovei putea vedea însă că noul regulament nu se aplică. Preţurile care au cifra zecimalelor scrisă cât se poate de mărunt, ca să înşele ochii clienţilor, erau la ordinea zilei. Cei care purtau halate puteau fi număraţi pe degetele de la o mână, iar marfa era expusă în faţa multor tarabe, încurcând circulaţia.
Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL susţine însă că nu poate aplica încă noul regulament, atâta timp cât nu l-a adus la cunoştinţă comercianţilor. „Am demarat o campanie de informare a comercianţilor, urmând să afişăm în fiecare piaţă regulamentul şi abia după ce vor lua cunoştinţă de conţinutul lui vom putea să trecem la sancţionarea celor care nu se conformează. Probabil că de săptămâna viitoare vom începe controalele“, a precizat Gabriel Şerban, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII