12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElev din Craiova, argint la Balcaniadă

Elev din Craiova, argint la Balcaniadă

Pasiune şi multă muncă – aceasta este reţeta succesului unui olimpic internaţional la matematică. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, Ioan Stanciu este unul dintre tinerii de excepţie ai României. În perioada 4 – 8 mai, acesta a concurat, alături de peste 120 de elevi, la Balcaniada de Matematică pentru Seniori, unde a obţinut un rezultat deosebit – locul II şi medalia de argint. „Matematica înseamnă, în primul rând, o plăcere. O văd ca un mijloc prin care pot să reuşesc în viaţă şi o competiţie cu alţi elevi şi cu mine“, a declarat Ioan Stanciu, care şi-a descoperit pasiunea pentru matematică încă din clasa I, când a participat la Concursul Cangurul Matematic. Cei care i-au insuflat această dragoste sunt părinţii săi, care sunt profesori de matematică. „Am început să lucrez serios la matematică în clasa a IV-a. Atunci petreceam cam o jumătate de zi făcând exerciţii. Acum am ajuns să lucrez până la opt ore pe zi“, a adăugat olimpicul, care a explicat că în afară de matematică îndrăgeşte şi informatica, unde a şi participat la olimpiade şi a reuşit să obţină rezultate foarte bune. În plus, îi place, ca oricărui tânăr de vârsta sa, să joace biliard şi fotbal şi să iasă în oraş cu colegii. De altfel, chiar şi profesoara Carmen Georgescu, cea care i-a fost alături în pregătirea la matematică încă din clasa a IX-a, îl caracterizează pe Ioan ca fiind o persoană care se comportă asemenea oricărui alt adolescent plin de viaţă. „Ca elev este foarte copilăros – nu e un copil liniştit. E un coleric cu foarte multă energie. Este foarte sociabil şi foarte bun coleg. E o persoană deosebită“, a precizat aceasta.

„Doresc să lucrez în cercetare“

Aparent este un tânăr ca oricare altul, dar visul său în viaţă este mult diferit de al celor din jur. „Doresc să lucrez în cercetare. Visul meu ar fi să rezolv una din cele şapte faimoase probleme care are ca premiu un milion de dolari. La finalizarea liceului vreau să merg să studiez cercetare matematică sau matematică aplicată în Scoţia, la Edin­burgh, pentru că  acolo taxele de studiu sunt zero. Nu vreau să continuu studiile în România pentru că simt că m-aş putea plafona şi nu aş reuşi să realizez tot ce mi-am propus“, a mai spus Ioan Stanciu.

52 de premii internaţionale pentru elevii din „Carol I“
De-a lungul timpului, elevii Colegiului Naţional „Carol I“ au obţinut 52 de premii internaţionale, dintre care 17 medalii de aur, 22 de argint şi 13 de bronz. Majoritatea au fost obţinute la concursurile internaţionale de matematică. „Trebuie înţeles faptul că munca în echipă este cea care duce la obţinerea acestor rezultate. Chiar dacă fiecare dintre noi, dascălii, răspunde de o anumită clasă, în privinţa olimpicilor este un efort colectiv“, a precizat Carmen Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII