5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn altfel de aur galben

Un altfel de aur galben

Culturile de rapiţă nu sunt la fel de mari în Dolj pe cât este cererea de biodiesel

Pe bursele europene de mărfuri rapiţa a ajuns la 477 de euro pe tonă. Este o avere pentru producătorii care au norocul să aibă recoltă bună anul acesta. Rapiţa este planta cu cel mai mare preţ pe kilogram. Lanurile de rapiţă sunt în floare, iar câmpurile sunt galbene la această dată. Din cauza vremii friguroase, rapiţa s-a dezvoltat mai greu, fiind o plantă destul de pretenţioasă la condiţiile meteo, spun agricultorii. Producţia medie este între 1.500-3.000 de kilograme la hectar, într-un an bun.

Biodiesel, combustibilul viitorului

Din 2,5 kilograme de rapiţă se obţine un litru de biodiesel. În statele UE, legislaţia prevede ca rafinăriile să încorporeze o cotă obligatorie de biodiesel. În anul 2020, România va avea obligaţia să utilizeze combustibilul ecologic într-un procent de 20% din totalul combustibililor folosiţi. Biodieselul este un combustibil vegetal, din ce în ce mai des folosit, mai ales pentru lucrările agricole. Motoarele mai noi de maşini şi tractoare sunt astfel concepute încât să funcţioneze şi pe bază de biodiesel, un combustibil nepoluant şi cu un preţ mai mic decât motorina. Preţul unui litru de biodiesel este comparabil cu cel al GPL. Cererea de rapiţă şi, implicit, de biodiesel este din ce în ce mai mare, atât pe piaţa internă, cât, mai ales, pe cea externă. „Cererea de rapiţă este foarte mare. Anul acesta, am primit o cerere de 100.000 de tone de rapiţă din ţară şi din străinătate. În plus, o firmă cere 10.000 de tone de ulei de rapiţă pentru Italia. Cu toate acestea, anul trecut s-au înfiinţat cu aproape 1.800 de hectare mai mult decât anul precedent“, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dolj, Cristian Costea. El a mai spus că rapiţa are „eficienţă maximă. Un fermier îşi scoate toate cheltuielile cu terenul agricol dacă face producţie bună la rapiţă“. La nivel de statistici ale Direcţiei Agricole, suprafaţa cultivată cu rapiţă este în creştere, dar nu este foarte mare, în ciuda avantajelor. În 2009, s-au înfiinţat în Dolj 27.188 de hectare, iar în 2010 au fost cultivate 28.968 de hectare. Spre comparaţie, grâu a fost însămânţat pe o suprafaţă de 161.142 de hectare, potrivit directorului Costea, floarea-soarelui – pe 41.853 de hectare, iar la porumb sunt planificate 122.862 de hectare. 

O plantă pretenţioasă

Ţăranul nu îşi permite să cultive rapiţă, ci doar fermierii se pretează la o astfel de cultură. Un fermier local susţine că preţul rapiţei este cel mai mare de pe piaţă, dintre toate plantele care se cultivă pe la noi. Dar „dacă dă îngheţul în iarnă şi rapiţa este prinsă descoperită, fără să fie protejată de un strat consistent de zăpadă, cultura poate fi compromisă în totalitate“. La nivel local, rapiţa s-a vândut şi cu 1,6 lei pe kilogram la recoltare, acum scăzând la 1,1 lei pe kilogram. Specialiştii în agricultură spun că rapiţa „este mare consumatoare de apă şi de nutrienţi din sol. În plus, având sămânţa foarte mică, rapiţa trebuie recoltată cu echipamente speciale“. 

Ştiaţi că…*

În categoria combustibililor vegetali intră biodiesel (metilester din rapiţă), care este un carburant alternativ la motorină şi se produce prin esterificarea uleiului din plante, mai exact, din rapiţă? Aceşti carburanţi sunt utilizaţi la toate motoarele Diesel din ultimele generaţii. Alt avantaj important al folosirii biocarburanţilor îl reprezintă impactul pe care aceştia îl au în reducerea emisiilor de gaze de seră.
*Sursa: www.bioproduct.ro

Cotaţiile la termen*

Grâu panificaţie – martie 2011 MATIF: 266 de euro
Grâu panificaţie – mai 2011 MATIF: 262,75 euro
Grâu panificaţie – august 2011 MATIF: 234 de euro

Rapiţă – februarie 2011 MATIF: 509 euro
Rapiţă – mai 2011 MATIF: 477,50 euro
Rapiţă – august 2011 MATIF: 435 de euro
*Contracte la termen (MATIF) pe pieţele din Franţa: www.agricultura.bioproduct.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII