Acasă Actualitate „Rabla“ 2011, în pană de clienţi

„Rabla“ 2011, în pană de clienţi

Colectorii autorizaţi din Dolj şi dealerii care au intrat în program spun că numărul clienţilor
a scăzut drastic faţă de anul trecut

Programul „Rabla“ 2011 nu merge aşa cum se aşteptau autorităţile. Colectorii autorizaţi din Dolj au foarte puţini clienţi în comparaţie cu anul trecut, iar vânzările de automobile nu sunt nici ele strălucite. În Dolj, au obţinut autorizare pentru colectarea de maşini uzate Oltmetal SA – cu trei centre la Podari, DMV Prest SRL – un centru de colectare în Craiova, Romfer Trans SRL – un centru de colectare lângă combinatul Doljchim şi Duncomet SA – cu trei centre la Craiova, Băileşti şi Poiana Mare.
Toţi cei patru colectori se plâng că au solicitări foarte puţine. Spre exemplu, reprezentanţii Oltmetal spun că au în jur de 15 clienţi pe zi, adică foarte puţin faţă de anul trecut, când au avut şi 100 de solicitanţi pe zi. În 2010, firma a eliberat 4.500 de vouchere, mai spun cei de la Oltmetal. DMV Prest este o firmă nou intrată în program. „Am luat 100 de vouchere în prima etapă, dar avem puţini solicitanţi“, a spus reprezentantul firmei, Marius Dragomir. Şi Romfer Trans SRL a intrat pentru prima dată în program. Firma are punctul de colectare lângă combinatul Doljchim. Duncomet SRL şi-a deschis tot trei centre de colectare. „Am luat 300 de vouchere pentru cele trei centre şi nu cred că am distribuit mai mult de 50 până acum. Probabil că oamenii sunt descurajaţi şi de birocraţia foarte mare din acest an: certificate fiscale, documente legalizate etc. Dacă toate actele sunt în regulă, ai nevoie de patru zile până iei voucherul. Anul trecut se rezolva într-o zi. Avem mulţi clienţi care preferă să aducă maşina direct la fier vechi decât să o dea prin acest program. În mod normal, poţi obţine circa 400 de lei pe maşină“, a spus reprezentantul firmei, Costinel Dunăreanu.

Cum se economisesc bani

Nici dealerii nu au vânzări extraordinare. În Craiova, au intrat în program Black Fox Prod – dealer Mazda, Black Fox Auto SRL – dealer Citroen, Policolor Exim – delaer Honda, Seiton Auto – dealer Suzuki şi Rucom – dealer General Motors (Opel şi Chevrolet). „Vânzările de automobile merg foarte prost în această perioadă. Tot ce am vândut a fost prin Programul «Rabla». Clienţii pe care i-am avut până acum au avut câte trei vouchere“, a declarat Ramona Bogdan, coordonator vânzări la Seiton Auto. „Vindem mai puţin ca anul trecut. O bună perioadă nu au fost colectori autorizaţi în Craiova, iar apoi cei care vor să cumpere vouchere de pe piaţă aşteaptă să mai scadă preţurile. Toţi clienţii vin cu câte trei vouchere, pentru că vor să profite de această ofertă“, a spus Ecaterina Pârvuleasa, administratorul firmei. Pe piaţă, un voucher se vinde în prezent cu 1.400 – 1.500 de lei, deşi valoarea lui nominală este de 3.800 de lei. Dacă achiziţionezi de pe piaţă trei vouchere la actualele preţuri, rezultă o diferenţă de 1.680 de euro, care poate fi scutită la achiziţia unui automobil. Dacă preţurile pe piaţă vor scădea, economiile pot fi şi mai mari.
 

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version