5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi criterii pentru accederea magistraţilor la ÎCCJ

Noi criterii pentru accederea magistraţilor la ÎCCJ

Guvernul a modificat criteriile şi metodologia pentru promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pentru ca gradul de trasparenţă al promovării să fie unul mai mare, informează NewsIn. "A fost o discuţie în spaţiul public pentru o transparentizare a procedurilor de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar acest lucru nu se poate face decât prin stabilirea unor criterii obiective", a motivat secretarul de stat în Ministerul de Justiţie, Lidia Barac, necesitatea proiectului de lege adoptat astăzi de către Guvern.

În primul rând, potrivit noii metodologii, nu mai pot candida judecătorii şi procurorii de la tribunale sau parchetele de pe lângă acestea, ci doar magistraţii de la curţile de apel. "Pot depune candidaturi doar cei care au funcţia de judecători sau procurori la curţile de apel sau la parchetele de pe lângă curţile de apel cu o vechime de cel puţin 15 ani, iar în ultimii 10 ani să fi activat ca procurori sau judecători la instanţele şi parchetele menţionate", a declarat Barac.

Totodată, a suferit modificări şi metodologia concursului. Astfel, se va constitui o comisie la nivelul ÎCCJ, aprobată în prealabil de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va evalua performanţele candidaţilor, care va trebui să întocmească un raport cu privire la activitate şi să treacă printr-un interviu. Comisia ÎCCJ va elabora o recomandare către CSM. Într-o a doua etapă, plenul CSM va pune întrebări candidatului, iar la examinare va participa şi un psiholog pentru a se pronunţa în ceea ce priveşte "motivaţia reală a candidaturii" şi pentru a evalua nivelul competeţelor umane şi sociale ale candidatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS