10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞi bogaţii (se) plâng

Şi bogaţii (se) plâng

Considerată zona de lux a Craiovei, Calea Bucureşti nu este lipsită de probleme edilitare. Locuitorii de aici le-au spus reprezentanţilor primăriei că sunt nemulţumiţi de prezenţa câinilor vagabonzi pe străzi.

Campania „Fii vocea cartierului tău“, iniţiată de Gazeta de Sud, a adus pentru a treia oară autorităţile craiovene în faţa cetăţenilor care locuiesc pe Calea Bucureşti şi în zona adiacentă acestui bulevard. Ambii viceprimari ai municipiului, dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor din subordinea primăriei, precum directorii de la Poliţia Locală, Compania de Apă sau RAADPFL, au venit să discute cu zecile de cetăţeni prezenţi la întâlnirea organizată joia trecută la Şcoala nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica“. Problemele ridicate de ei arată că până şi acolo, în zona cu ştaif a municipiului, sunt multe de rezolvat.

Câinii, eterna problemă

Aproape că n-a fost vorbitor care să nu se plângă de câinii comunitari care împânzesc oraşul în general şi Calea Bucureşti în mod special.
„Mie mi-e milă de câini, dar mai milă mi-e de oamenii care le cad victime. Vorbesc în cunoştinţă de cauză, pentru că şi eu am fost muşcat de un asemenea câine comunitar, aşa că vă rog să faceţi ceva cu ei, să-i luaţi de pe străzi“, a cerut autorităţilor Ion Şopîrleanu.
Tot de câini s-a plâns şi Teodor Stăncuţ: „De câţiva ani, pe una din străzile care încadrează Parcul Puşkin îşi face veacul o haită de câini care sunt agresivi, în special cu noi, cei care dorim să facem jogging în acea zonă, dar şi faţă de copiii de pe biciclete etc. Am observat că aceşti câini sunt hrăniţi de locatarii de la vile. Vă rugăm să luaţi măsuri pentru îndepărtarea acestor câini, astfel încât să putem alerga în această zonă, unde locuim, nu să fim obligaţi să mergem în alte parcuri“.
„Legea ne obligă acum să-i ridicăm de pe străzi, să-i sterilizăm şi apoi să le dăm drumul în acelaşi loc. Aşteptăm ca această lege să se modifice şi să fie la latitudinea autorităţilor locale dacă aceşti câini să fie sterilizaţi sau eutanasiaţi. Nu pot să spun în acest moment care va fi soluţia pe care o vom adopta, cert este că vom organiza dezbateri publice pe această temă, pentru a afla ce vrea populaţia“, a explicat viceprimarul Teodor Sas.

„Să plătească ONG-urile!“

Vasile Dulieru a încunoştinţat autorităţile despre câinii din Piaţa Centrală a Craiovei, care n-ar avea ce să caute în această zonă. „Cei de la Salubritate îi vor lua de acolo“, a promis Sas.
Pantelie Şotropa le-a dat edililor o idee: „Dacă tot spuneţi că ONG-urile vă urmăresc să vadă ce le faceţi câinilor, ce-ar fi să puneţi aceste ONG-uri să plătească toate cheltuielile cu tratamentul celor muşcaţi de câini?“. Cu această idee a fost de acord şi Serafin Banc: „Organizaţiile ăstea, dacă ţin aşa de mult la animale, ar trebui să scoată bani şi să le deconteze victimelor cheltuielile, că sunt destule cazuri de persoane muşcate de câini“…
Pe aceeaşi temă, Maria Crişu şi Ioana Petiţoiu au cerut adoptarea unei reglementări la nivel local, în baza căreia să fie sancţionaţi proprietarii de câini care îşi scot animalele să-şi facă nevoile prin grădinile blocurilor, dar nu adună excrementele lor. „Asemenea reglementare există şi vă promitem că vom da şi amenzi celor pe care îi prindem“, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Comunitare.

Taxă pentru „bulgăroaice“

Pantelie Şotropa a solicitat edililor să ia măsuri împotriva maşinilor cu numere de Bulgaria, care nu plătesc nici o taxă şi nu respectă nici o regulă pe străzile Craiovei. „Vom extinde taxa de parcare, astfel încât să o plătească inclusiv cei cu maşini înmatriculate în alte ţări“, i-a promis viceprimarul Sas.
O altă problemă pe care au ridicat-o locuitorii din Calea Bucureşti se referă la taximetrişti şi la şoferii care se întrec la ceas de noapte pe străzile cartierului. Ştefan Cicoş, spre exemplu, a cerut să se ia măsuri împotriva taximetriştilor care parchează ilegal, blocând trotuarul sau ocupând spaţiul verde de lângă Policlinica de Stomatologie. Despre aceeaşi problemă a vorbit şi Gheorghe Georgescu: „Sunt peste 60 de maşini acolo. Când n-au loc, intră şi pe aleea dintre blocuri“. La rândul său, Virgil Pescaru a spus despre aceiaşi taximetrişti că îşi fac nevoile chiar acolo, lângă maşini, fără neruşinare, neavând nici o toaletă publică.
Reprezentanţii municipalităţii au precizat că lângă acea staţie de taxi a existat o toaletă ecologică, dar aceasta a fost luată de acolo pentru că… n-o folosea nimeni. Cât despre modul în care parchează taximetriştii la stomatologie, şeful Poliţiei Locale a promis că subordonaţii săi vor acorda o mai mare atenţie acestei zone.
„Strada Vasile Alecsandri a devenit un soi de pistă de încercare pentru şoferi şi motociclişti“, a susţinut Traian Gemeci. Viceprimarul i-a promis că va solicita Poliţiei Rutiere să amplaseze din când în când radarul şi pe această stradă.
Marian Trifan a întrebat când se va face marcajul la parcările dintre blocuri, Teodor Sas răspunzându-i că probabil în cursul acestei veri, dar numai dacă mai rămâne vopsea după terminarea marcajelor pe străzile municipiului.

„E în puterea dumneavoastră“

Mai mulţi participanţi la întâlnirea organizată de Gazeta de Sud au solicitat autorităţilor să se pună garduri metalice care să îngrădească spaţiile verzi din faţa blocurilor şi să se monteze bănci. „Vă rugăm să ne solicitaţi în scris unde să amplasăm gărduleţele şi băncile, astfel încât să ne întocmim o evidenţă a solicitărilor, după care să ne orientăm atunci când ne vom apuca. Vă rog să vă gândiţi însă bine unde vreţi băncuţe, pentru că s-a întâmplat de multe ori să montăm asemenea bănci acolo unde ne-au cerut cetăţenii, apoi tot cetăţenii să ne ceară să le desfiinţăm, întrucât cei care le ocupau erau prea gălăgioşi“, a menţionat viceprimarul Sas.
Alţi cetăţeni au solicitat Primăriei Craiova să se facă unele controale la asociaţiile de care aparţin, bănuind diverse ilegalităţi săvârşite de administratori, mai cu seamă în privinţa calculării cheltuielilor de încălzire pentru părţile comune.
Acestor nemulţumiţi, viceprimarul Mărinică Dincă le-a atras atenţia că, de fapt, soluţia ca să scape de administratorii nepricepuţi este în mâna lor.
„Noi le putem ridica dreptul de a fi administrator, ba chiar îi putem da pe mâna poliţiei şi justiţiei, dar numai dumneavoastră, membrii asociaţiei, îi puteţi da afară. Am avut cazuri de administratori chiar şi condamnaţi pentru ceea ce au făcut cu banii asociaţiei, dar pe care asociaţia încă îi ţinea în funcţie. Mobilizaţi-vă şi scăpaţi de ei, dacă fac ilegalităţi, pentru că asta e în puterea dumneavoastră, nu a noastră“, a spus Mărinică Dincă.

Dispecerat nonstop

Directorul Poliţiei Locale Craiova le-a adus la cunoştinţă participanţilor la întâlnirea organizată de Gazeta de Sud că, pentru sesizări privind oprirea neregulamentară a unor maşini, care încurcă circulaţia sau blochează ieşirea din parcare a altor vehicule, Poliţia Locală poate fi apelată nonstop la numărul de telefon al dispeceratului acestei instituţii: 0746.188.146
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII