10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBin Laden a fost eliminat

Bin Laden a fost eliminat

Inamicul public numărul unu din Statele Unite ale Americii, sauditul Osama Bin Laden, a fost ucis, la primele ore ale dimineţii de ieri, în Pakistan. Vestea a fost fost anunţată chiar de preşedintele Barack Obama, într-un discurs televizat, şi s-a răspândit rapid în întreaga lume.
Liderul organizaţiei teroriste Al Qaeda a fost ucis cu focuri de armă în urma unui raid desfăşurat de forţele speciale ale Marinei americane, trupele Navy Seals. Acţiunea a avut loc în oraşul Abbottabad, din nordul Pakistanului.
Osama Bin Laden era căutat de aproape zece ani, fiind considerat vinovat pentru atacurile antiamericane din 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu aproape 3.000 de victime. Aceste atentate au dus la războiul din Afganistan şi la războiul împotriva terorismului declanşat de administraţia Bush.

Americanii au ieşit în stradă

La scurt timp după ce Obama a anunţat uciderea liderului Al Qaeda, mii de americani au ieşit în stradă, în special la New York şi Washington, pentru a sărbători, deşi în SUA era miezul nopţii. Foştii preşedinţi George Bush şi Bill Clinton au salutat succesul operaţiunii din Pakistan. Au fost urmaţi de NATO şi de câţiva dintre şefii statelor din UE. Printre mesajele de felicitare adresate celor care au reuşit să-l elimine pe Bin Laden au apărut şi declaraţii şi anunţuri contradictorii: „Vom trăi într-o lume mai sigură“, a declarat preşedintele Parlamentului European, conservatorul polonez Jerzy Buzek, în timp ce Interpol a anunţat „un risc terorist mai ridicat din partea Al Qaeda“.
Singurul care a condamnat, oficial, uciderea lui Bin Laden a fost liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniya, susţinând că a fost vorba despre un „asasinat“.
Conform informaţiilor apărute ieri, americanii au reuşit să-l localizeze pe Bin Laden cu ajutorul unui mesager al sauditului, de existenţa căruia au aflat încă din 2007, de la membrii Al Qaeda închişi la Guantanamo. Locaţia unde cei doi se întâlneau a fost descoperită în august 2010. Este vorba de o vilă din Abbottabad, cu ziduri de cinci metri înălţime, situată la numai 700 de metri de Academia Militară Pakistaneză. Clădirea cu trei etaje în care a fost ucis Bin Laden pare să fi fost construită în urmă cu aproximativ cinci ani, special pentru a adăposti un fugar important. Conform BBC, SUA nu au informat serviciile pakistaneze de informaţii despre localizarea liderului Al Qaeda decât după atac, de teamă că acestea ar putea avertiza organizaţia teroristă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII