27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Leamna, câmp de luptă

Spitalul Leamna, câmp de luptă

Prefectul Nicolae Giugea a ieşit foc şi pară de la întâlnirea cu reprezentanţii CJ, care se opun fuzionării Spitalului TBC de la Leamna cu Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova

Deşi abia îşi duc zilele, spitalele din Dolj stârnesc pasiuni arzânde autorităţilor judeţene. Prefectura şi consiliul judeţean se luptă cu tot arsenalul din dotare, fiecare încercând să câştige războiul privind comasarea spitalelor. Ultima negociere între cele două părţi s-a lăsat ieri cu nervi. Prefectul Nicolae Giugea a ieşit tunând de la întâlnire şi a acuzat conducerea CJ Dolj că ţine cu dinţii de spitalul din Leamna în detrimentul sănătăţii oamenilor. Trebuie precizat că Spitalul TBC de la Leamna este în subordinea CJ, pe când Spitalul de Boli Infecţioase este administrat de Primăria Craiova. Discuţia care se poartă de luni întregi este ca spitalul din Leamna, de categoria a cincea, adică cea mai slabă, să devină o anexă a celui din Craiova, încadrat în categoria a doua, monospecializat. Logica unei astfel de fuziuni este aceea ca Spitalul Leamna să primească mai mulţi bani de la minister, care va aloca fonduri de acum încolo în funcţie de gradul de clasificare. „Consiliul Judeţean Dolj nu a fost de acord cu trecerea spitalului de la Leamna la Spitalul «Victor Babeş» din Craiova. În această situaţie, cred că Leamna nu va mai fi spital, ci va deveni sanatoriu. Sunt foarte supărat, nu se poate aşa ceva! Dacă nu există voinţă, vom rămâne la acelaşi nivel. Cei de la CJ au invocat faptul că acele clădiri sunt în patrimoniul lor. Dar acele clădiri sunt pe domeniul public“, a spus Giugea nervos. „Dacă vor, putem negocia şi conducerea spitalului. Directorii de la Leamna pot să vină directori la Spitalul «Victor Babeş»“, a completat prefectul. Chiar dacă e la coada clasamentului, spitalul de la Leamna este măcar încadrat într-o categorie, ceea ce nu se poate spune despre spitalul de la Dăbuleni. „Acestea sunt cele mai dramatice situaţii. Spitalul din Dăbuleni nici măcar nu este clasificabil. Pentru a intra în categoria a cincea, are nevoie de un cabinet de Terapie Intensivă şi unul de Chirurgie. De aceea a rămas Doljul la nivelul acesta de sărăcie, din cauza lipsei de comunicare între instituţii“, a concluzionat Giugea.

Leamna, spital universitar

De cealaltă parte, reprezentanţii CJ se apără spunând că nu văd rostul comasării. „Am investit o grămadă de bani în acel spital. Nici pe noi nu ne împiedică nimic să facem diligenţe şi să transformăm spitalul într-unul de categoria a doua. De ce trebuie să treacă la Spitalul «Victor Babeş»? Au cei de acolo cumva un management mai bun? Nu cred. Nu este mare diferenţă între cele două spitale. Noi vrem, în primul rând, să adaptăm spitalul la cerinţe. Să nu aibă cei de la Prefectură grijă, că ne ocupăm de partea financiară“, a spus Alin Mitrică, administratorul public al judeţului Dolj. Acesta a precizat că marea trecere de la categoria a cincea la a doua se face foarte uşor, prin angajarea unui profesor universitar. „Doar de atât este nevoie şi cred că noi ne putem ocupa mai bine de acest lucru. Cât despre partea de finanţare, putem face o rectificare de buget sau să reducem cheltuielile“, a mai spus Mitrică. Directorul Spitalului TBC de la Leamna, Marius Matei, a precizat că, prin angajarea unui profesor universitar, spitalul de la Leamna va deveni unul clinic, universitar. „Pentru a intra în categoria a doua, monospecializat, mai trebuie să respectăm un anumit număr de pacienţi din afara judeţului, iar aici suntem cam la 10%. Nu ne trebuie un număr de paturi anume“, a explicat Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII