21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul Prima Casă 4, aplicat doar de câteva bănci

Programul Prima Casă 4, aplicat doar de câteva bănci

Noul program Prima Casă, prin care garanţia de la stat va acoperi doar jumătate din valoarea împrumutului, va putea fi aplicat doar de băncile cu risc redus, pentru care normele de creditare aprobate de BNR permit un avans minim de 10% din împrumut. Potrivit mediafax.ro, guvernul a insistat să menţină în varianta nouă a programului Prima Casă toate condiţiile iniţiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar dacă numai jumătate din împrumut va fi garantat de stat.
În cazul acoperirii integrale a riscului prin garanţie suverană, băncile nu mai erau obligate să respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populaţiei.
Pentru o garanţie a statului de numai 50% din valoare, instituţiile de credit vor aplica, însă, pentru jumătate din împrumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.
Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o bancă ar trebui să aibă prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total împrumut.
Multe instituţii de credit au fost obligate însă de banca centrală să practice un avans minim la creditele pentru populaţie mai mare de 10%, cel mai des de 15%,
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spune însă că băncile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% şi vor să participe la noul program Prima Casă pot solicita băncii centrale modificarea normelor interne.
Aceasta acţiune, a continuat Gheţea, ar fi necesară nu doar pentru creditele noi, cât şi pentru creditele deja acordate în programul Prima Casă, pentru care garanţia suverană va fi redusă la jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS