10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedici mituiţi de o companie farmaceutică

Medici mituiţi de o companie farmaceutică

Johnson & Johnson (J&J) a obţinut un profit de 3,5 milioane de dolari în perioada 2000-2007 din produsele vândute de medicii români mituiţi în acest scop de grupul american de articole farmaceutice şi de larg consum, potrivit unui document al Securities and Exchange Commission din SUA.
Într-o plângere depusă la o instanţă americană, Securities and Exchange Commission (SEC), comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, arată că angajaţi ai unei subsidiare româneşti au mituit medici români salariaţi în sistemul de stat şi farmacişti pentru a prescrie produsele farmaceutice pe care compania le promova activ.
„Angajaţii au lucrat cu distribuitorii locali ai diviziei pentru a furniza lichidităţi doctorilor care prescriau pacienţilor medicamente ale J&J. Divizia asigura, de asemenea, excursii anumitor doctori care au acceptat să prescrie medicamentele J&J“, se arată în document.
Plângerea menţionează că distribuitorii locali au obţinut banii necesari plăţilor prin primirea de discounturi la fiecare factură sau de produse gratuite pe care le puteau vinde. Distribuitorii colaborau apoi cu doctorii pentru a fi plătiţi pentru medicamentele prescrise prin intermediul programului guvernamental de asigurări.
Politica de a asigura excursii a apărut în 2007, după ce un audit intern al J&J a început să investigheze plângeri privind mituirea unor doctori. Excursiile plătite vizau congrese ale medicilor.
În unele cazuri, doctorii plecau în călătorii cu întreaga familie, iar grupul asigura şi „banii de cheltuială“ necesari.
J&J a acceptat să plătească o amendă de 70 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru a pune capăt acuzaţiilor de corupţie privind mituirea unor medici din Grecia, Polonia şi România şi plata de comisioane ascunse în Irak pentru obţinerea unor contracte ilegale.
• Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII