10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHotărârea CJUE: Taxa auto e prea mare în România

Hotărârea CJUE: Taxa auto e prea mare în România

Chiar dacă algoritmul de calcul este corect, taxa auto de prima înmatriculare este în multe cazuri prea mare şi astfel descurajează importul în România a unor vehicule aduse din alte state ale UE, arată o hotarare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, publicată astăzi şi prezentată de HotNews.
Ca efect al acestei hotărâri, Guvernul ar trebui să plafoneze taxa la un procent rezonabil, astfel încât să nu aibă ca efect descurajarea achiziţiei de maşini second-hand din alte state membre UE.
CJUE conchide ca – dat fiind că taxa de prima înmatriculare poate fi şi de 30% din valoarea maşinii, e descurajată înmatricularea de maşini second-hand în ţară, arată hotărârea remisă la cererea instanţei din Sibiu care s-a sesizat de la cazul unui român nemulţumit de valoarea mare a taxei pe care a fost obligat să o plătească.
"Cu toate acestea, din dosarul prezentat Curţii rezultă fără echivoc că reglementarea menţionată are ca efect faptul că vehiculele de ocazie importate şi caracterizate printr-o vechime şi o uzură importante sunt supuse, în pofida aplicării unei reduceri ridicate a valorii taxei pentru a tine seama de deprecierea lor, unei taxe care se poate apropia de 30 % din valoarea lor de piaţă, în timp ce vehiculele similare puse în vânzare pe piaţă naţională a vehiculelor de ocazie nu sunt în niciun fel grevate de o astfel de sarcină fiscală. Nu se poate contesta că, în aceste condiţii, OUG nr. 50/2008 are ca efect descurajarea importării şi punerii în circulaţie în Romania a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre", arată paragraful 58 al hotărârii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII