11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRadu Berceanu: Procurorii influenţează justiţia

Radu Berceanu: Procurorii influenţează justiţia

Cine va fi candidatul PDL la Primăria Craiova, unde se va angaja fostul prefect de Dolj sau ce probleme au procurorii zilelor noastre sunt doar câteva dintre răspunsurile date de Radu Berceanu, senator PDL de Dolj, într-un interviu acordat GdS.

GdS: De ce a fost schimbat prefectul de Dolj?
R.B.: Sunt lucruri care se petrec în mod natural. Şi Hagi, când era în vârful lui de carieră, uneori era scos la jumătatea meciului, pentru că antrenorul avea un alt gând, nu neapărat pentru că greşise ceva. Noi am spus că toţi cei care au candidat la alegerile parlamentare şi au avut rezultate notabile, dar nu au ieşit, vor fi dintre cei care vor ocupa anumite funcţii unde partidul poate să promoveze nişte candidaturi. Am şi spus că s-ar putea, dacă nu o să avem posibilităţi, să mai facem schimbări, adică jumătate de mandat unul, jumătate altul.

GdS: Asta ca să-i împăcaţi pe toţi…
R.B.: În privinţa domnului Eugen Georgescu, într-un fel va fi promovat, nu neapărat este o măsură punitivă. El va merge la Bucureşti, la Secretariatul General al guvernului.

GdS: S-a tot vorbit despre un război între Prefectura Dolj şi conducerea staţiunii Şimnic. Este un interes imobiliar major.
RB: Nu înţeleg ce legătură are cu prefectura…

GdS: Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, ţine foarte mult ca această staţiune să nu fie retrocedată.
R.B.: Şi eu la fel.

GdS. Există un grup de interese care trage cu dinţii de terenurile de acolo.
R.B.: Să fiţi convins că, dacă a venit Giugea la prefectură, nu va fi deloc altfel. Din contră. Mai ales că are experienţa de la ADS, unde au fost presiuni mult mai mari la nivel naţional.

GdS: Este Emil Boc un erou, aşa cum a spus consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu?
R.B.: Eu am făcut parte din multe guverne. Singurul prim-ministru care m-a scos din guvern este Boc, dar asta nu mă împiedică să declar că, dintre toţi prim-miniştrii sub care am lucrat, el a fost cel mai bun prim-ministru. Eu am fost şi în guvernul Isărescu, pentru a face o anumită comparaţie. Boc ştie tot ce se întâmplă peste tot, în toate domeniile, bine şi în profunzime. Am văzut prim-miniştri pe partea economică, dar când ajungeau la alte domenii… erau…, aoleu! Apoi, noi, PDL, am nimenit într-o perioadă de neinvidiat, pentru că e vorba nu numai de criza mondială, pentru că, şi dacă nu era această criză mondială, noi tot aveam o criză în România acum. Pentru că s-au acumulat de 20 de ani lucruri care bufneau oricum. De exemplu, toate guvernările au rezolvat scoţând oameni la pensie, numai că ele trebuie şi plătite, iar noi luăm extrem de mulţi bani din bugetul de stat care trebuie să meargă la sănătate, la şcoli, la străzi. Câtă vreme lucrurile mergeau normal, s-a putut face chestia asta, chiar dacă se acumulau datorii. Acum nu s-ar mai fi putut.

GdS: S-a sacrificat PDL?
R.B.: Nu, PDL a ştiut că sunt nişte măsuri foarte nepopulare, care vor determina o scădere în sondaje foarte mare, dar şi-a asumat aceste lucruri pentru că trebuia făcute. Nu am făcut aceste chestiuni din dorinţa de a fi sadici, de a vedea cât de mult putem scădea în sondaje, chiar cu riscul de a pierde alegerile, probabil. Lumea nu poate să-şi imagineze cum ar fi putut să fie dacă era un alt guvern, mai puţin responsabil. Nu ştiu dacă mulţi se gândesc cum ar fi fost dacă ar fi avut Geoană câteva zeci de mii de voturi peste Băsescu. Băsescu venea la partid, eu vă garantez că acum aveam numai noi, PDL, 55% în sondaje, s-ar fi făcut un guvern PSD-PNL, de la care lumea ar fi aşteptat să ia măsurile pe care le-au măcănit, adică mărim pensiile, vă dăm la toţi lapte, covrigi, miere curge peste tot. Dar după ce veneau, ar fi dat-o probabil o perioadă cu greaua moştenire de la Boc, dar ar fi venit FMI şi UE şi ar fi spus că trebuie să ia măsuri că altfel ajungem mai rău decât Grecia sau alţii.

GdS: Nu o mai puteam duce încă patru ani aşa?
R.B.: Nici într-un caz. Dacă am fi putut, poate ne-ar fi tentat şi pe noi.

GdS: Dacă Boc este un premier atât de bun, de ce nu ar fi bine să rămână la preşedinţia partidului. Dumneavoastră spuneaţi că îl vreţi pe Vasile Blaga.
R.B.: Pentru că s-a văzut că e atât de dificil la guvernare. Ştiţi ce se întâmplă? Când e o perioadă normală, cineva poate să ducă şi guvernarea, şi la partid. Efortul de la guvern face să nu mai fie timp pentru partid. Boc este genul de om sau premier care pune foarte multă energie în motor şi foarte puţină în claxon. Poate prea puţină. Adică se ocupă foarte puţin de partea asta de imagine, de a face comunicare cu publicul. El spune că, dacă face ceea ce trebuie, oamenii până la urmă vor înţelege. Nu ştiu dacă e chiar aşa. Dar aşa e tipul lui. Poate la Cluj lumea vede, pe aici pe la noi, prin sud, mai greu.

GdS: L-aţi anunţat pe Antonie Solomon candidatul PDL la Primăria Craiova, dar aici sunt probleme cu justiţia.
R.B.: Dacă nu va fi el, va fi unul dintre cei doi viceprimari

GdS: Mărinică Dincă a spus că nu vrea să fie primar. Cum îl veţi convinge atunci, dacă va fi cazul?
R.B.: Mărinică Dincă este un băiat tânăr şi are toată perspectiva înainte, de aceea nici nu-şi doreşte. Ştiu că el ar fi preferat să facă două-trei mandate sub domnul Solomon, să înveţe, şi apoi, eventual, când nu mai era Solomon, să urmeze.

GdS: Dumneavoastră sunteţi sigur că domnul Solomn vrea să mai candideze?
R.B.: Eu am fost întrebat pe cine aş vedea eu candidat dacă ar fi… Şi am spus că, până una-alta, avem un primar. Sigur, sunt problemele respective, care vom vedea cum vor evolua.

GdS: Domnul Solomon spunea că, fără un minimum de 50-70% în sondaje, nu va candida.
R.B.: Nu am ce comenta la chestiunea asta. Sunt deciziile lui. Nimeni nu poate fi obligat să candideze. Nu ştiu ce sondaj se face sau ce a declarat. Dacă nu se poate, oricum avem variante mai bune decât ce am auzit, Badea, Calangiu, Fifor.

GdS: Nu vă e teamă că aceste probleme cu justiţia ale primarului ar putea trage PDL în jos?
R.B.: Sigur, toată lumea este conştientă, dar nu ne putem lua după păreri. O să vedem. Eu am multe păreri. De exemplu, am părerea că ar trebui să ne spună cineva cine a greşit. Judecătorii care au decis că trebuie cercetat în stare de arest sau cei care au decis că trebuie judecat în stare de libertate?

GdS: S-a spus că şi-a făcut stagiul de şase luni şi de aceea ar fi fost eliberat.
R.B.: Ahhhh… Asta nu e o justiţie europeană de 2010. Şi nu e numai cazul Solomon, am văzut zeci de cazuri din astea. Îi iau mascaţii, cătuşe. Peste tot în UE, regula e aşa: orice fel de cercetare se face în stare de libertate, exceptând cazurile în care i-a dat cu toporul în cap lui taică-său.

GdS: Deci consideraţi că se arestează prea uşor…
R.B.: Consider că se face mult prea multă influenţare publică a eventualelor decizii din justiţie de către procuratură, care lasă să scape stenograme împotriva legii. Nu zic că nu sunt vinovaţi.

GdS: Are şi procurorul general o parte de vină?
R.B.: Nuuu… Buba este la tinereţea apucăturilor democratice de justiţie de la noi.

GdS: Adică ale procurorilor…
R.B.: Nuuuu, nuuuu, că şi judecătorii au şi ei problemele lor, şi noi, politicenii, şi dumneavoastră, ziariştii. Toţi ne dăm cu părerea de pe margine. Monica Macovei, care a fost procuror, ar vrea ca procurorii să aibă dreptate şi gata. Dacă era după ea, în 1994-1995 îl excludeam pe Traian Băsescu fără să-l întrebăm cum îl cheamă. Greşit.

GdS: Aţi cam măturat cu Monica Macovei şi Cristian Preda la ultima întâlnire a greilor PDL…
R.B.: Deloc. Întâi au bătut ei câmpii şapte-opt luni, mai puţin câmpurile şi mai mult blogurile, într-un mod foarte, foarte incorect. Partidul ăsta dintotdeauna are prevederi, când constată că e o problemă cu cineva, poate să-l suspende. Că nu l-a suspendat, e altceva. Ei nu au nici o altă idee decât asta, nu ştiu de ce le spune reformişti. Am întrebat şi eu: Care e reforma pe care o vor ăştia, domnule? Noi arătăm prin fapte că suntem un partid integru. Avem problema cu Ridzi şi Păsat, unde nu au ieşit nişte voturi. E o mare diferenţă între a lua conducerea partidului decizia de a-i apăra şi problema că au votat toţi cei prezenţi în parlament, dar că nu ne-au ajuns voturile. Nu am putut noi să-i strângem pe toţi la o moţiune de cenzură, când a căzut guvernul. Una e să nu-ţi iasă un vot şi alta ca partidul (PSD – n.r.) să decidă să-l apere pe ăla, cazul Năstase, cazul Mitrea. Faptul că aceşti doi oameni din interiorul partidului, Macovei şi Preda, au tot pisat pe chestia asta, a făcut ca la ora actuală, deşi PDL este cel mai avansat din punctul ăsta de vedere, şi nu i-am prea auzit vorbind de Traian Remeş, de Mureşan, de Voicu… a făcut ca toată lumea acum să creadă că partidul cu cele mai mari probleme în zona asta este PDL, ceea ce este profund nedrept şi greşit. Au făcut un mare rău.

GdS: De ce ar fi un lucru rău ce au propus ei?
R.B.: Este greşit şi ca postură de intelectual. Când tu ai venit într-o organizaţie acum două-trei luni, organizaţia aia te-a făcut mare, te-a făcut cu 12.000 de euro la Bruxelles, să-i faci un rău neînţelegând?! Dacă ţii la partidul ăla, vii şi spui: „Băi fraţilor, nu credeţi că ar fi mai bine aşa?“. Nu, ei pe bloguri, declaraţii de la Bruxelles, dar la şedinţe niciodată, decât la ălea cu presă multă.

GdS: Ar fi un lucru rău să-i suspendaţi pe parlamentarii şi primarii trimişi în judecată?
R.B.: Nu. Dar îi suspendăm când e cazul.

GdS: Şi ce înseamnă asta?

R.B.: Când partidul, prin organismele lui de conducere, consideră că sunt nişte lucruri grave, îi cheamă.

GdS: Nu mi-aţi răspuns la întrebarea dacă ar aduce deservicii PDL să-i suspende pe primari şi parlamentari.
R.B.: Să ştiţi că multe lucruri nu ar aduce deservicii, dar poate nu aduc nici servicii, dar poate nu e corect.

GdS: De ce nu e corect?
R.B.: Pentru că eu cred că fiecare om trebuie să aibă dreptul la apărare, chiar şi în partid.

GdS: Vă e teamă că, dacă ar fi suspendaţi din partid, PDL ar pierde multe voturi în parlament şi controlul primăriilor?
R.B.: Asta a fost o chestie pe care a spus-o Cristian Preda. Băi prietene, păi noi avem 200 de primari penali? De unde ai scos chestia asta? Eu nu am ceva împotriva ideii lor, ideea e bună, ci împotriva felului în care au vrut ei să o susţină.

GdS: Mircea Geoană – suspendat din PSD, Dan Voiculescu – colaborator al Securităţii. Aceste lucruri ajută PDL?
R.B.: Mi se pare că sunt stupide partidele care, după ce se pierd nişte alegeri şi au loc schimbări de echipe, absolut normale, vor să-i şi omoare pe ăia. La noi s-a întâmplat acest lucru în 2001, când a candidat Traian Băsescu şi l-a învins pe Petre Roman. Dacă Roman nu făcea el nişte gesturi absolut de neînţeles, era în mod sigur în conducerea partidului, probabil ajungea ministru de externe, probabil era senator. În cazul PSD, totuşi Geoană a fost mai mulţi ani preşedintele PSD şi a luat un scor… vorba aia…, iar acum, să spui atâtea lucruri rele despre Geoană îţi face rău ţie, ca partid. Oricine cu puţină inteligenţă se poate întreba: când aţi descoperit voi chestiile astea toate? După ce a mâncat bătaie de la Traian Băsescu? Dar, dacă îl bătea pe Băsescu, eraţi acum toţi încolonaţi la fundul lui, îl pupaţi la prânz, dimineaţa şi seara, atunci era bun… PNL iarăşi are apucătura asta. L-a avut pe Stolojan preşedinte, acum pe el îl vorbesc de rău, pe Stoica l-au dat afară, l-au omorât.

GdS: Credeţi că s-a decredibilizat USL după aceste probleme?
R.B.: USL s-a format cu Antena 1, 2 şi 3 şi nu cu Voiculescu şi cu partidul pe care nimeni nu-şi aduce aminte cum îl cheamă.
Ştiţi ce se va întâmpla? Voiculescu se duce la CEDO, chiar dacă ştie că nu are succes, dar mai durează un an şi jumătate, Antonescu spune că decizia nu e definitivă. La Mona Muscă avea cu totul alte păreri. Eu nu cred că şansele PDL-ului vor creşte din această cauză. Nu asta mă bucură, ci că şi după 21 de ani nişte securişti turnători, şi aşa mai departe, mai ies la iveală. Nu ies toţi, dar măcar mai ies unii. Noi avem pe aici turnători şi foşti securişti absolut cunoscuţi. De exemplu, am avut prefect pe domnul Dumitru Silviu, care era şeful securiştilor, toţi turnătorii de la Avioane se duceau la el. Erau 4.000 şi ceva de angajaţi, toată lumea ştie asta. Mie mi-a spus cineva: „Domn’e, nu-l mai căuta la CNSAS că e şi acum activ şi pe ăştia i-au dat la o parte“. Prioteasa, mi s-a spus, să nu-l caut la CNSAS. Vă rog să vă duceţi la Jiul că mai sunt şi acum dintre cei care au fost ospătari, chelneri şi care au spus că atunci când trebuia să ducă nişte din alea, cum erau pe vremuri, aparaturi cu scrumiere, şi după ce luam alea, le duceam la Prioteasa. Să ştiţi că la Crin Antonescu nu mă mir. Se schimbă de trei ori pe zi la faţă. Crin Antonescu era bătaia de joc a lui Radu Vasile în guvern. Mie, dacă mi-ar fi făcut aşa, plecam.

GdS: Sunt securişti şi în curtea PDL-ului?
R.B.: Sigur. Din 360.000 de membri, probabil că avem încă foşti turnători, că am mai găsit din ei, foşti torţionari, avem de toate.

GdS: Doamna Udrea reprezintă un model pentru mulţi pedelişti, care dorm cu poza ei sub pernă. Cum o vedeţi dumneavoastră pe Elena Udrea?
R.B.: Poţi să dormi şi cu poza lui Traian Băsescu sub pernă. O văd tot o persoană venită de curând, care a avut cu totul alt comportament. Adică, stătea ore în şir şi tăcea. La un moment dat am crezut că e mută. Stătea şi asculta. S-a înhămat la treabă, fără să aibă funcţie. Alt aluat.

GdS: V-aţi dori şi dumneavoastră o susţinere din partea preşedintelui aşa cum are ea?
R.B.: Păi nu pot că nu arăt ca ea. Nu putem face comparaţii. Ea e tânără. Preşedintele a susţinut mulţi tineri, aşa cum şi eu am susţinut mulţi tineri aici, la Dolj, şi fete, şi băieţi. Cum să mă susţină pe mine, ce să vadă în mine? O tânără speranţă?

GdS: Spre exemplu, să vă susţină la preşedinţia partidului…
R.B.: Când a venit dânsul eu eram vicepreşedinte. Nu pot să fiu vreo figură nouă.

GdS: Ce se mai alege de Fabrica de Avioane?
R.B.: Nu ştiu. Din păcate, cu fabrica au făcut foarte multe grave greşeli cei de aici, care au fost directori. A fost unul, un militar, un dobitoc, care a declarat că nu ne apucăm să facem găleţi, ci avioane de luptă. S-au făcut multe greşeli şi de sus. Fabrica de Avioane a făcut o demonstraţie prin 1999 – 2000, la un târg, care i-a rupt pe toţi în două. Au înnebuit când au auzit că IAR-99 costă cinci milioane şi al lor, similar, numit Hawk, costa zece milioane…, dar de lire.

GdS: Despre ce greşeli vorbiţi?
R.B.: Cei de la Avioane au avut putere de decizie, acum nu a mai rămas nimic. Are rost să o privatizăm, dar ea nu mai e o fabrică de aviaţie sau avioane. Odată am intervenit prin telefon când Taher spunea că facem la Electroputere locomotive cu arabii. L-am întrebat: „Nu e o cumpărătură imobiliară în care o să staţi o perioadă şi după aceea faceţi nişte blocuri şi nişte malluri pe acolo?“ Exact ce am bănuit s-a întâmplat.

GdS: Ştiaţi că, în cazul Electroputere, contractul de privatizare a fost secret?
R.B.: Dar de ce nu îl întrebaţi pe Hrebenciuc şi pe cei care s-au ocupat? Hrebenciuc din spate, şi alţii mai din faţă?

GdS: Există vreo pârghie legală prin care să se tempereze creşterea preţului benzinei?
R.B.: Am fost supercertat de toată presa în 2000, an electoral, că nu am privatizat Petrom. Am zis că face cel puţin două miliarde de euro doar Petromul în sine, nu şi resursa. De resursă discutăm. Vă aduc aminte că a venit la mine un trio format din Felix, Tofan şi Vântu şi au zis că iau ei. Şi i-am întrebat: „Măi băieţi, păi aveţi voi bani?“. Şi au zis că să-i declar eu câştigători şi au un termen de 90 de zile în care să aducă vreo 40 de milioane de euro şi apoi să plătească în câţiva ani. Au făcut-o Dan Ioan Popescu cu Năstase şi văd că nu îi înjură nimeni.  
Pârghie legală nu există, pentru că ei au venit cu toţi avocaţii de la Londra şi de peste tot şi şi-au pus toate clauzele, iar partea română nu a avut nici un interes nici măcar să se uite la clauzele alea.

GdS: Îl regretaţi pe Tăriceanu comparativ cu Antonescu?
R.B.: Daaaa. Indiscutabil. Tăriceanu era politician. Păcat că nu a fost orientat în unele chestii.

GdS: Şi pe Geoană?
R.B.: Aici îmi e mai greu pentru că Ponta este mult mai periculos din toate punctele de vedere. Are nişte tendinţe de dictator. Doamne fereşte să ajungă altceva decât preşedintele PSD. Dacă mă punea cineva să pun un preşedinte convenabil PDL nu ştiu dacă îmi venea o idee mai bună ca Ponta la PSD şi Antonescu la PNL.

GdS: Credeţi că în vămi se va ajunge la beneficiarii finali?
R.B.: Au fost multe guverne. Situaţia de acum este mult mai subţire decât era acum cinci, opt sau 11 ani. Atunci era o nenorocire. Acum ce vămi mai sunt? Vameşii sunt de pe vremea lui Nini Săpunaru şi Dan Radu Ruşanu. Unii dintre cei arestaţi au candidat la PSD în 2008, parlamentari pe listele PSD. Niciodată nu s-a făcut nici un control, nimeni nu a dorit să se atingă. A venit PDL, a pregătit un an şi a făcut cât a făcut, dar totuşi, a început să cureţe într-un fel chestiunea. Văd că sunt foarte mulţi care vor să întoarcă tot la PDL. Adică, PDL era iarăşi sinucigaş şi, de exemplu, Blaga, care a pregătit toată operaţinea, că pe vremea lui s-a dat drumul, şi-a pregătit o operaţiune în care sunt prinşi toţi şi ca apoi să se ajungă la el, care e regina. Aşa de tâmpiţi să fie?

GdS: Credeţi că sunt şi pedelişti implicaţi?
R.B.: Or fi, nici nu zic că nu sunt. Dar, până la urmă, cine a făcut operaţiunea asta? Deci, probabil de la PDL sunt mici, cei mai puţini. Când am fost ministru, toţi se dădeau colegi cu mine. Sunt sute, nu unul-doi, de care am auzit eu. Am auzit din alea: „Domn’e, sunt în firmă cu fratele lui Radu Berceanu“. Şi mi-au spus oamenii. Iar eu nu am nici un frate, nici o soră. Au tupeu să facă următoarea chestie. Sună, mai nimeresc şi răspund. „Aloo, domnu’ Berceanu, sunt cutare şi…“, o vrăjeală. Şi întreb: „Dar de ce m-ai sunat?“. „Lăsaţi, când veniţi pe aici, vorbim“ şi pac închide. La început mă întrebam dacă sunt tâmpiţi. Pe urmă m-am prins. Ei au cinci inşi în jur şi le spun: „Băi, am vorbit cu Radu“. Şi dacă unul din ăsta e ascultat, DNA scapă o înregistrare, ia uitaţi, domn’e, cum vorbea Berceanu.

GdS: Şi de ce ar scăpa DNA o asemenea înregistrare?
R.B.: Ghici? Că bănuiesc că te duce… intuiţia.

GdS: Vreţi să spuneţi că procurorii sunt aserviţi politic?
R.B.: Nu, nu. Ei vor să-şi facă şi ei chestia aşa. Şi atunci, dacă s-a tot pus presiune pe ei că nu prind pe nimeni, când au câte o chestie, vor să-şi ia opinia publică de partea lor, adică să influenţeze justiţia.

GdS: Înseamnă că au prins curaj.
R.B.: Foarte bine că au prins curaj. Ei trebuie să aibă curaj. Dar să fie corecţi. Noi avem o problemă. Avem o democraţie, politică, justiţie, presă, prea tinere. Şi atunci sar dintr-o parte în alta a calului. Când aveam o poliţie care nu îndrăznea să iasă pe stradă, când tabără pe toţi. Unii dintre procurori sunt de pe vremea lui Ceauşescu şi visează că procuratura face justiţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII