11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Alerta nucleară

Ieri s-a declarat stare de urgenţă la o a doua centrală nucleară japoneză, afectată de puternicul cutremur care a lovit vineri Japonia şi unde s-a înregistrat un nivel înalt de radioactivitate, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.
„Autorităţile japoneze au informat AIEA că primul nivel (cel mai jos) de stare de urgenţă la centrala Onagawa a fost semnalat de către Tohoku Power Company“, a declarat într-un comunicat AIEA, agenţie ONU cu sediul la Viena.
Cele trei reactoare ale centralei nucleare Onagawa „sunt sub control“, potrivit autorităţilor japoneze, mai indică AIEA. În conformitate cu reglementările japoneze, „alerta a fost declarată ca urmare a nivelurilor de radio-activitate înregistrate, care depăşeau limitele permise în apropierea centralei“, precizează AIEA. „Autorităţile japoneze încearcă să descopere sursa radiaţiilor“, încheie comunicatul AIEA
Un tehnician a murit şi alţi 11 au fost răniţi în urma exploziei survenite sâmbătă la centrala nucleară de la Fukushima, din Japonia, după seismul şi tsunamiul de vineri, a mai informat Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică.
În acelaşi timp, guvernul nipon a anunţat că este posibil ca la reactoarele 1 şi 3 ale centralei să se fi declanşat un proces de fisiune nucleară. O fisiune ar putea duce la emisii periculoase de uraniu şi alţi compuşi radioactivi, cu posibile consecinţe grave pentru sănătate.
Autorităţile au ordonat evacuarea a circa 170.000 de oameni pe o rază de 20 km în jurul centralei de la Fukushima.
• Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII