12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţie peste hotare

Studenţie peste hotare

Din ce în ce mai mulţi tineri aleg să meargă la studii în străinătate. Studenţi care beneficiază de o bursă sau absolvenţi de liceu optează pentru una dintre facultăţile de peste hotare. Pentru majoritatea dintre ei, studiul în străinătate este un ţel pe care vor să-l atingă, cu sau fără sprijinul părinţilor.
Adriana Văduva este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova şi deja a luat unele hotărâri în privinţa viitorului. Ea vrea să studieze teatrul, dar nu în ţară, ci în Franţa. Asta a visat dintotdeauna. Fire independentă, tânăra este încrezătoare în propria persoană şi doreşte să se descurce singură: „Vreau să devin independentă, să ştiu că pot să realizez ceva pe cont propriu“, a spus Adriana. De ce vrea să aleagă Franţa? Pentru că îi place mult această ţară, pe care a cunoscut-o din texte şi fotografii la orele de franceză: „Îmi place Franţa, îmi place limba şi ador actoria. Cred că este minunat să fii student într-o astfel de ţară“.
Despre învăţământul românesc afirmă că este unul foarte dezvoltat, dar şansele de reuşită în domeniul ales nu sunt mari. „Nu învăţământul de aici mă determină să studiez în străinătate, ci mai degrabă dorinţa de a mă descurca prin propriile forţe“, a mai spus tânăra.

O formare „personală şi profesională“

Tot despre o dorinţă mai veche este vorba şi în cazul altui licean de 16 ani, elev la Colegiul Naţional „Carol I“. „Când eram în clasa a şaptea am început să mă gândesc la ideea de a studia în străinătate. M-am documentat despre multe universităţi din lume şi cea care m-ar interesa este Harvard“, a afirmat Kamil Altintaşoglu.
Tânărul este pasionat de economie şi de limbile străine. Ştie turcă, engleză şi franceză, participă la olimpiade şi concursuri extraşcolare. Spune că voluntariatul este foarte important pentru formarea lui profesională: „A fi voluntar pentru o anumită cauză te ajută pe tine, ca persoană. Este un sentiment plăcut să ştii că ai ajutat pe cineva“. Totodată, acest lucru este şi un atu pentru câştigarea unei burse de studiu la prestigioasa universitate Harvard din Statele Unite ale Americii. Ce-ar însemna pentru el această experienţă? Tânărul o defineşte drept „formare personală şi profesională“, libertatea de a face ceva pe cont propriu. Kamil se vede lucrând într-o companie multinaţională sau având propria afacere, în România. El spune că studiul în străinătate este o şansă de a învăţa la un nivel mai înalt decât cel din ţara noastră şi de a folosi aici cunoştinţele dobândite: „În România nu mi se pare totul pierdut. Merg în străinătate, învăţ şi aplic aici ce am învăţat. Nu sunt sigur dacă aş rămâne acolo. Mai degrabă m-aş întoarce în ţară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS