5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFizică la nivel internaţional

Fizică la nivel internaţional

Pe lângă afişele cu petreceri care acoperă pereţii Universităţii din Craiova, îşi fac loc, timid, şi cele care promovează asociaţiile studenţeşti. Tinerii care fac parte din acestea se implică în diverse proiecte locale, naţionale sau chiar internaţionale.
Dragoş Carabet este masterand în anul I la Facultatea de Fizică şi vicepreşedinte al Departamentului de Relaţii Internaţionale în cadrul Asociaţiei Studenţilor din Facultatea de Fizică Craiova (ASFFC). Îi place munca din asociaţie, mai ales că este adeptul studiului individual şi al cercetării, care nu se opreşte numai în sala de curs. În acelaşi timp, de aproape un an este membru în comitetul de conducere al Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor Fizicieni (IAPS). Spune cu entuziasm că această experienţă i-a deschis drumuri noi. „IAPS a fost înfiinţată în 1987 la Debrecen în Ungaria. De atunci, funcţionează ca o umbrelă pentru studenţii fizicieni, adunând la un loc o bună parte din asociaţiile de fizică din toată lumea. Căutăm în permanenţă să stabilim noi contacte în ţările unde nu avem membri şi să încurajăm studenţii să înfiinţeze noi comitete“. Pentru că ASFFC face parte din această structură internaţională, tânărul craiovean a putut să meargă la întâlnirea generală IAPS, acolo unde a avut şansa să candideze pentru un loc în comitetul de conducere. „Procedura nu este foarte dificilă. Dacă vrei să candidezi pentru o anumită poziţie, te ridici, vorbeşti puţin despre tine, spui cum poţi ajuta IAPS-ul, care ar fi contribuţia ta. Apoi aştepţi să te voteze ceilalţi“, completează acesta. În comitetul de conducere sunt nouă membri, însă postul de preşedinte este ocupat chiar de o româncă din Bucureşti. La această poziţie visează şi Dragoş.

Excursii, conferinţe

În timp ce scoate pliantele şi revista cu IAPS, Dragoş spune că şedinţele celor nouă membri din conducere se fac deseori virtual. „Fiecare este din altă ţară, aşa că de cele mai multe ori facem şedinţele pe Skype, unde discutăm diverse probleme. Acum avem de pus la punct ultimele detalii ale excursiei la Geneva, care va avea loc între 11 şi 14 aprilie“, explică tânărul. El este unul dintre organizatorii vizitei la Centrul European pentru Energie Nucleară din Geneva. Acolo, masterandul craiovean va avea şansa să vadă acceleratorul de particule. IAPS mai organizează şi alte excursii, cel mai important eveniment fiind Conferinţa Internaţională a Studenţilor Fizicieni. De pe 11 până pe 18 august anul acesta, Dragoş Carabet va avea ocazia să meargă la Budapesta, acolo unde vor veni alţi 450 de studenţi din toată lumea să vorbească despre fizică, şi nu numai: „Este şansa prin care le poţi arăta celorlalţi ce om de ştiinţă eşti“.
Pe termen scurt, Dragoş Carabet are în plan să devină preşedinte IAPS. De acolo va vedea ce drumuri se vor mai deschide.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII