17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Pogany, la Parchet

Muzeul de Artă Craiova a făcut ieri plângere penală, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi uz de fals de către Aurelia Balcica Măciucă, femeia care a revendicat sculptura brâncuşiană „Domnişoara Pogany“, aflată în inventarul instituţiei de artă amintite.
Aurelia Balcica Măciucă se judecă la Tribunalul Bucureşti cu muzeul craiovean, cerând instanţei să constate nulitatea absolută a contractului prin care statul român a achiziţionat de la tatăl său, Octavian Moşescu, în 1976, contra sumei de 70.000 de lei, sculptura lui Constantin Brâncuşi. Femeia susţine că regimul comunist ar fi exercitat presiuni asupra proprietarului, pentru a-l determina să-şi vândă din colecţia personală această operă, evaluată în prezent la câteva milioane de euro.
„Muzeul de Artă a formulat o plângere penală împotriva femeii, pe care o va trimite Parchetului chiar astăzi“, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
În plângerea penală se arată că în dosarul în care Aurelia Balcica Măciucă a dat în judecată cu Muzeul de Artă, „exemplarul de contract depus la dosar de făptuitoare nu are semnătura vânzătorului, în realitate contractul original fiind semnat şi de vânzător“. „Considerăm că această faptă este de natură a influenţa actul de justiţie“, se menţionează în finalul documentului adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII