16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparatul care salvează vieţi

Aparatul care salvează vieţi

Stimulatorul cardiac este necesar atunci când frecvenţa bătăilor inimii este atât de redusă încât provoacă leşin, oboseală, ameţeli, palpitaţii

Stimulatorul cardiac (pacemaker) este un dispozitiv medical care asigură o frecvenţă a bătăilor inimii apropiată de cea normală. Fără acest aparat, oamenii cu un ritm cardiac lent ar fi condamnaţi la moarte.

Ce este stimulatorul cardiac

Aparatul este alcătuit din generatorul de puls electric care conţine bateria şi circuitul electronic – un minicomputer care controlează impulsurile electrice transmise către inimă. Impulsurile electrice se transmit prin fire izolate, numite sonde de stimulare. Acestea sunt conectate la stimulator şi sunt conduse pe cale venoasă în interiorul inimii.
Stimulatoarele cardiace sunt de mai multe feluri, în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul. Alegerea stimulatorului potrivit o face doar medicul, după o analiză minuţioasă a electrocardiogramei. Există stimulatoare unicamerale, bicamerale, tricamerale (stimulatoarele de resincronizare) şi defibrilatoare.
Centrul de Cardiologie Craiova este singurul spital din Oltenia în care se realizează implantarea oricăruia dintre aceste tipuri de dispozitive. Stimulatorul cardiac poate fi implantat temporar de orice medic de gardă din centru, iar implantarea definitivă este realizată de doi medici specializaţi în cardiologie intervenţională, dr. Constantin Bătăiosu şi dr. Eduard Belu Alin.

Ce trebuie să facă pacientul

Pentru un pacient care are nevoie de montarea unui stimulator cardiac, procedurile sunt simple. Pacientul se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie în cabinetul nr. 21 din Policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova. Acolo va fi examinat de un medic specialist, care decide internarea în Centrul de Cardiologie, dacă se impune implantarea unui stimulator cardiac. După internare, medicul decide ce tip de stimulator este necesar, apoi urmează intervenţia propriu-zisă, care se face de regulă sub anestezie locală. „Se practică o mică incizie subclaviculară, se puncţionează venele de la nivel cervical (gâtului) prin intermediul cărora se introduc sondele de cardiostimulare în interiorul corpului“, a explicat dr. Constantin Bătăiosu, coordonatorul echipei de cardiologie intervenţională.
Aparatul este mic, cât o brichetă, iar intervenţia durează 30 de minute. Bolnavul rămâne internat aproximativ o săptămână. După externare, se prezintă la control pentru reevaluare, în prima lună după implant, apoi din trei în trei luni.

Precauţii

O lună trebuie limitat efortul fizic, iar persoana respectivă trebuie să stea departe de anumite aparate, care pot să deregleze stimulatorul cardiac. „Trebuie să evite maşina de bărbierit electrică, aparatele de sudură cu arc electric, investigaţiile RMN, unele proceduri stomatologice complexe, care implică freza dentară şi proceduri medicale terapeutice cu ultrasunete sau electroliză, atunci când acestea sunt aplicate în jurul lojei stimulatorului cardiac, intervenţii chirurgicale cu electrocauterul“, a precizat dr. Bătăiosu. Posesorul stimulatorului cardiac poate folosi în siguranţă telefonul mobil şi poate călători normal cu tramvaiul.
Durata medie a bateriei unui stimulator cardiac este de zece ani, după care pacientul trebuie să revină la Centrul de Cardiologie pentru schimbarea stimulatorului (nu şi a sondelor).
Intervenţia chirurgicală pentru montarea stimulatorului, spitalizarea şi aparatul sunt gratuite, a mai spus dr. Constantin Bătăiosu: „Pacientul nu trebuie să plătească nimic, costurile fiind acoperite sută la sută de Casa de Asigurări de Sănătate şi de bugetul de stat prin programul naţional de boli cardiovasculare“.

Statistici

Potrivit datelor CAS Dolj, la Centrul de Cardiologie Craiova au fost montate anul trecut 59 de stimulatoare cardiace, în valoare totală de 166.325,28 lei, şi două stimulatoare de resincronizare, de 9.450,3 lei. În 2011 au fost montate 13 stimulatoare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII