9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Muzica din Cuba

Buena Vista Social Club era, în anii 1940, o comunitate ai cărei membri se întâlneau pentru a sărbători muzica şi dansul cubaneze.
La mai mult de jumătate de secol de la înfiinţare, în 1997, Buena Vista Social Club a dat numele unui album de muzică tradiţională cubaneză, de care s-au ocupat Juan de Marcos González şi chitaristul american Ry Cooder. Celor doi li s-au alăturat muzicieni din Cuba, veterani ai clubului din anii ’40.
Melodiile bătrânilor cubanezi sunt pasionale şi exotice. Ele au reuşit să păstreze sunetul tradiţional al muzicii latino-americane, dat de corzile ciupite ale chitarelor, de trompete, trombon sau de bongo-uri.
Nu puţine sunt momentele în care asculţi „Chan Chan“ şi te imaginezi pe o plajă cu nisip fin ca făina sau pe străzile prăfuite din Havana, capitala Cubei.
Muzicienii din ţara lui Fidel Castro şi-au promovat talentul în America Latină, dar şi în SUA. Europa şi-a deschis şi ea braţele ca să îi primească, în 1998, într-un concert în formulă completă, la Amsterdam.
Şase dintre membrii formaţiei au decedat. Ceilalţi continuă să ducă mai departe dragostea pentru muzica ţării lor. Fie că sunt ascultaţi printr-un difuzor al unui radio vechi şi prăfuit sau prin boxele unui sistem audio performant, latino-americanii reuşesc de fiecare dată să transmită acea pasiune atât de specifică lor.

Anca Ungurenuş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS