11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdmis, dar abandonez!

Admis, dar abandonez!

Nu mi se potriveşte facultatea“ sau „nu mai am bani să plătesc taxele“ sunt doar două dintre motivele care îi determină pe unii studenţi români să renunţe la facultate.
Pentru liceeni, facultatea înseamnă de multe ori pasul spre o carieră de succes. Alţii aleg să îşi continue studiile pentru că „e bine să ai o diplomă“. Odată ajunşi la cursuri, însă, tinerii încep să aibă îndoieli şi să se întrebe dacă domeniul ales este potrivit pentru ei. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Alin Nuţă, un craiovean de 22 de ani, care în urmă cu trei ani a renunţat la facultate. După ce a studiat matematica şi informatica în cadrul Liceului Teoretic „Ştefan Odobleja“ din Craiova, Alin a plecat la Universitatea de Vest din Timişoara ca să urmeze Facultatea de Sociologie. „Prima dată am vrut să dau la Fotografie, dar secţia nu era încă acreditată. Voiam să plec din oraş, să ies din zona de confort şi să încerc lucruri noi. Timişoara m-a atras pentru că oamenii sunt mai comunicativi, iar asta mi-a plăcut“, spune zâmbind Alin. Din primele luni şi-a dat seama că nu a făcut alegerea potrivită. Nu i-au plăcut cursurile unde trebuia să scrie ce dictează profesorul. „Nu mi-au plăcut nici colegii, care parcă erau într-o stare de vegetaţie la cursuri. N-am întâlnit ceva care să mă provoace“, completează tânărul. În al doilea semestru din anul I, Alin era deja într-un tren spre Craiova. Îşi aminteşte că a fost uşor să fie sincer cu el însuşi, dar mai greu să le explice părinţilor că vrea să renunţe la facultate.

Viitor şi fără o diplomă

Alin nu este un exemplu singular. La Universitatea din Craiova, tinerii renunţă la studii din diverse motive: 30% nu au bani să-şi plătească taxele, 25% preferă să munceasă peste hotare, iar 20% nu mai sunt interesaţi să se reînscrie în cazul în care nu şi-au achitat taxa şcolară etc. În Bănie funcţionează un Centru de Consiliere şi Orientare Profesională, care adună aceste date şi ajută persoane ca Alin să găsească răspunsuri prin traininguri pe comunicare sau dezvoltare personală.
Întors acasă, Alin a încercat mai multe lucruri care să îi aducă un venit. Deocamdată, nu are nimic stabil. Spune că s-a gândit mult că renunţarea la facultate o să îi afecteze viitorul. „Am riscat şi risc în continuare, dar nu mă văd cu o slujbă cu program de la opt la cinci sau la un birou dintr-o corporaţie. Mi-ar plăcea să spun că am reuşit, că am plecat de la facultate şi că acum am o afacere prosperă“, adaugă Alin. Tot el spune că nu e imposibil să faci asta, dar el este o persoană interesată de cunoaşterea de sine şi nu de partea financiară. Acum are mult timp liber, în care face fotografii, desenează sau se plimbă. Nu recomandă abandonul universitar, dar spune că, „până la urmă, acesta poate fi o călătorie interesantă“.

Ştefania Bătrînca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII