8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii îşi plâng de milă

Pensionarii îşi plâng de milă

Bătrânii îşi vor cere dreptatea în instanţă deoarece li s-a reţinut contribuţia de 5,5% la sănătate din toată pensia

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj a fost luată cu asalt, ieri-dimineaţă, de zeci de pensionari care au depus plângeri la instituţie. Cei mai mulţi dintre cei care stăteau ieri la cozi interminabile reclamau faptul că instituţia le-ar fi reţinut ilegal contribuţia de 5,5% la sănătate din întreaga pensie, deşi ar fi trebuit să le reţină doar la suma care depăşeşte 740 de lei. Alţii, mai puţini la număr, reclamau că nu li s-au luat în calcul anii de lucru cu grupele I şi a II-a, deci nu le-a venit pensia mărită, aşa cum promiseseră oficialii. 

„O să ajung la tribunal!“

Pensionarii aveau plângerile în mână, unele dintre ele făcute pe calculator, altele scrise de mână. „Depun plângere aici că soţul are 1.000 de lei pensia şi, în loc să îi ia 5,5% la ce depăşeşte 740 de lei, ei i-au luat la toată pensia“, a spus Tamara Stancu, pensionară din Craiova. „Să aplice corect legea ăştia de la pensii. Să impoziteze de la 740 de lei în sus. Am 1.300 de lei pensie şi mi-au reţinut 63 de lei pentru sănătate“, a spus, revoltat, Marin Ionescu, şi el aflat la rând să depună „plângere“ la CJP Dolj. Constantin Manea stătea la coadă cu două reclamaţii: „Am o plângere din partea mea şi una din partea soţiei. Ne-au oprit câte 53 de lei din pensie. Este o nedreptate. Contribui de 36 de ani la CAS, ca să văd că nu le mai ajung lor banii“. Oamenii sunt croiţi să meargă până în pânzele albe, pentru câteva zeci de lei cu care cotizează la sănătate.
„Dacă nu-mi fac dreptate la Casa de Pensii, o să ajung la tribunal, să mă lupt cu ei în justiţie. Pensia e dreptul meu. Nu are nimeni dreptul să-mi oprească din pensie“, a spus Manea.
Oamenii pensionaţi înainte de 2008 care au lucrat în condiţii grele (grupele I şi a II-a de muncă) ar fi trebuit să primească luna aceasta pensia mărită, potrivit promisiunilor celor de la CJP Dolj. Dar nu toţi au primit majorările promise.

Casa de Pensii: e legal 

Din ianuarie 2011, mii de pensionari s-au trezit că li s-a oprit din întreaga pensie 5,5%, chiar şi celor care aveau pensii de peste 1.000 de lei şi plăteau la stat impozit şi 5,5%, dar aplicate doar la diferenţa ce depăşea 1.000 de lei. Legea spune clar că se reţin cei 5,5% din veniturile din pensie care depăşesc 740 de lei. OUG nr. 107/2010 a modificat Legea nr. 95/2006, iar contribuţia la sănătate a pensionarilor se calculează conform articolului 259, alineatul 2. Într-un răspuns transmis săptămâna trecută, la solicitarea GdS, directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, preciza citând din lege: „Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează (…)“. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII