Acasă Actualitate Piţi se întoarce, Miti stă pe ace

Piţi se întoarce, Miti stă pe ace

Suspendarea lui Victor Piţurcă a expirat fără ca „Universitatea“ Craiova să-i aplice vreo sancţiune. Echipa lui Piţi se poate întoarce de astăzi la cârma clubului alb-albastru.

Pe 11 ianuarie 2011, Consiliul de Administraţie (CA) al SC Fotbal Club „U“ Craiova SA a decis suspendarea din funcţie a lui Victor Piţurcă şi a colaboratorilor acestuia pe perioada cercetării disciplinare. Pe 12 ianuarie, finanţatorul Adrian Mititelu, în calitate de director al firmei, a decis suspendarea contractului individual de muncă al lui Victor Piţurcă pe perioada cercetării disciplinare, în baza art. 52, alin. (1), lit. a din Codul Muncii. Decizia de suspendare poate aparţine exclusiv angajatorului, însă aceasta nu trebuie să constituie un abuz de drept. Angajatorul este îndreptăţit să suspende contractul de muncă al salariatului cercetat disciplinar dacă poziţia acestuia în cadrul unităţii poate periclita desfăşurarea normală a activităţii.
Potrivit art. 268, alin. (1) din Codul Muncii, „angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de şase luni de la data săvârşirii faptei“. Cu alte cuvinte, după ce a luat la cunoştinţă de abaterile angajatului, angajatorul are la dispoziţie 30 de zile calendaristice să-l cerceteze prealabil şi să-i aplice o sancţiune.

Mititelu se ascunde în spatele „comisiei de cercetare“

Conform logicii juridice, în termenul de 30 de zile intră şi suspendarea contractului pe perioada cercetării disciplinare. Termenul de 30 de zile calendaristice curge de la data la care faptele angajatului au fost aduse la cunoştinţa conducerii, prin referatul înregistrat la registratura unităţii. Conform înştiinţării trimise de club lui Victor Piţurcă, convocarea CA, precum şi decizia directorului au decurs din referatele 1.874 şi 1.875 din 10 ianuarie 2011. Practic, pe 9 februarie s-au împlinit 30 de zile de când conducerea unităţii a luat la cunoştinţă despre presupusele abateri ale lui Victor Piţurcă, iar astăzi se fac 30 de zile de când contractul individual de muncă al managerului general a fost suspendat prin decizia conducătorului unităţii. Cum suspendarea nu poate depăşi 30 de zile calendaristice, putem considera că de astăzi Victor Piţurcă îşi reia atribuţiile la club. Întrebat dacă s-a luat decizia aplicării unei sancţiuni în acest caz, Adrian Mititelu ne-a declarat: „Ce mă întrebaţi, băi, pe mine, că nu eu iau decizia, ci comisia de cercetare. Avocaţii lucrează pentru a vedea cu ce literă va fi sancţionat. Piţurcă a făcut fapte şi mai grave decât ne aşteptam. Atunci când se va lua o decizie, trebuie să fie bine argumentată, pentru că Piţurcă ne poate da în judecată şi câştiga“. Avocaţii spun că, dacă în termen de 30 de zile angajatorul nu ia o decizie în privinţa naturii sancţiunii pe care doreşte să o aplice, angajatul poate contesta hotărârea în instanţă. Şi poate câştiga foarte uşor. Ca urmare a celor expuse mai sus, Victor Piţurcă este din nou managerul clubului „Universitatea“, deoarece, conform Codului Muncii, un contract de muncă nu poate fi suspendat pe o perioadă mai mare de 30 de zile. În consecinţă, Nicolo Napoli şi echipa sa şi-au încheiat misiunea la club, aceea de interimari.
 

Exit mobile version