12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia nu mai trage ultima tranşă de la FMI

România nu mai trage ultima tranşă de la FMI

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară că situaţia României este de aşa natură încât îşi permite în acest moment să nu mai recurgă la ultima tranşă de la FMI.

„Având în vedere situaţia macroeconomică, România nu va mai trage ultima tranşă de la Fond, nemafiind necesară, e vorba de circa un miliard de euro. Rezerva Băncii Naţionale este suficientă şi stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficientă, ceea ce înseamnă că BNR va putea continua să-şi menţină în rezervă sumele de la băncile comerciale. Ca atare, nu mai tragem ultima tranşă, dar vom trage tranşa de la UE, pentru acoperirea bugetului de stat“, a precizat Băsescu. El a adăugat că tranşa de la Fond care nu va mai fi accesată va intra în cuantumul sumei incluse în viitorul acord. În plus, calitatea României de stat membru al FMI va face ca pentru suma neaccesată, dar şi pentru cea care va fi rezervată prin al doilea acord să nu se perceapă comision.

Tentaţia populismului, eliminată

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, în cadrul negocierilor cu Fondul, a insistat ca durata acestuia să fie pe doi ani pentru ca anul electoral 2012 să nu ducă la adoptarea unor măsuri populiste, cu impact negativ ulterior. Şeful statului a spus că durata de doi ani a acordului cu FMI, BM şi CE era necesară şi pentru a limita riscul politic reprezentat de tentaţia unor măsuri populiste în anul electoral 2012. „România are un risc politic dacă privim la alegeri şi la experienţele 2007 – 2008, de aceea eu am insistat foarte mult pe un acord care să acopere doi ani, ceea ce va pune orice partid care şi-a propus să păcălească electoratul cu populisme într-o situaţie penibilă pentru că acest acord acoperă perioada aprilie 2011 – aprilie 2013, deci trece de alegeri“, a spus Băsescu. O asemenea precauţie este necesară, consideră şeful statului, datorită precedentului reprezentat de măsurile luate în anii 2007 şi 2008, pe măsură ce se apropiau alegerile parlamentare. „Oricine minte poate fi contrazis cu Monitorul Oficial pentru că acordul va fi în Monitorul Oficial, iar cei care vor să facă promisiuni ca în 2007 şi în 2008 trebuie să se gândească la faptul că vor fi etichetaţi imediat ca fiind mincinoşi sau îşi vor asuma riscul să anunţe că România iese din acordul cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială. Deci, cred că şi acest risc trebuia prevenit, eu fiind un preşedinte care, din păcate, am mai văzut cu ochii mei un exces de populism în 2008 şi ştiu care au fost efectele acelor populisme în 2009 şi 2010“, a apreciat şeful statului.

Băsescu: Lupta anticorupţie va continua, oricât ar ţipa partidele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, dincolo de reformele economice care vor fi prevăzute în viitorul acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, România va trebui să continue reforma în justiţie şi lupta anticorupţie, indiferent de opoziţia partidelor sau a mass-media. „Vor continua reformele în educaţie, sănătate, vor continua şi se vor consolida noua Lege a pensiilor, noua Lege a salarizării, va continua reforma în justiţie şi bătălia fără menajamente împotriva corupţiei“, a declarat şeful statului. Băsescu a susţinut că procesul de combatere a corupţiei va fi dus fără menajamente, în pofida obstrucţiilor politice sau mediatice. „Oricât ar ţipa partidele politice, indiferent care sunt ele, orice atmosferă ar crea trusturile de presă ale domnilor Voiculescu şi Vântu, lupta anticorupţie va continua fără menajamente“, a afirmat preşedintele.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII