6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlianţa PSD-PNL-PC s-ar putea numi Uniunea Social-Liberală

Alianţa PSD-PNL-PC s-ar putea numi Uniunea Social-Liberală

Alianţa dintre social-democraţi, liberali şi conservatori se va numi, cel mai probabil, Uniunea Social-Liberală, iar în siglă va fi cuprins trandafirul, simbol al Internaţionalei Socialiste, precum şi săgeata, simbol al PNL, au declarat pentru NewsIn surse participante la negocierile PSD-PNL.
În ceea ce priveşte denumirea alianţei, au fost comandate cercetări sociologice, tip focus grup, în funcţie de care liderii PSD şi PNL vor stabili denumirea noii construcţii politice, însă termenul de „alianţă“ ar urma să fie printre ultimele variante luate în calcul, dat fiind faptul că a fost „erodat“ în anii de după Revoluţie.
În ceea ce priveşte structura de conducere a noii construcţii politice, aceasta va fi compusă din preşedinţii celor două partide, nefiind stipulat un organism distinct în acest sens, precum a fost în cazul CDR. Totuşi, în cazul celor opt organizaţii PSD şi PNL care nu au reuşit să ajungă la un consens în ceea ce priveşte colaborarea la nivel local, vor exista mai multe runde de negocieri, mediate de liderii de la centru atât din partea PSD, cât şi din partea PNL.
Mecanismul de desemnare a candidaţilor atât în ceea ce priveşte candidaturile individuale, cât şi în ceea ce priveşte listele de candidaţi va fi stabilit în funcţie de sondajele de opinie. În acest caz, vor fi efectuate sondaje „încrucişate“ cu două institute şi baze de date comune. Candidaturile comune vor privi atât preşedinţii de consilii judeţene, cât şi listele de candidaţi judeţeni, precum şi principalele muncipii, respectiv muncipiile reşedinţă de judeţ. În aceste cazuri, sondajele vor stabili atât persoana cea mai bine clasată în perspectiva alegerilor pentru preşedinte de CJ sau primar, cât şi raportul dintre PSD, pe de o parte, şi PNL-PC, de cealaltă parte. În funcţie de acest raport vor fi alcătuite listele de candidaţi pentru posturile de consilieri judeţeni. În cazul celorlalte situaţii, privind alegerile locale, va fi încurajată prin viitorul protocol colaborarea în alegeri şi/sau sprijinul pentru turul al doilea de scrutin, în situaţia în care vor fi menţinute două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.
În cazul alegerilor parlamentare, vor fi prevăzute candidaturi comune în toate cazurile, cu menţiunea că aceia care se află în funcţie au prima opţiune de a candida în colegiul în care au fost deja aleşi. O viitoare intrare la guvernare se va realiza pe principiul „parităţii“ funcţiilor între PSD şi Alianţa de Centru Dreapta (ACD). De alt-fel, din punct de vedere juridic, alianţa va fi încheiată între PSD şi ACD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII