8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJunele Sirop, numit şef la Salubritate

Junele Sirop, numit şef la Salubritate

http:http://www.youtube.com/watch?v=ulJeQfh3As4
http:http://www.youtube.com/watch?v=3FvSAsULufI
Craiova are de ieri sereleu pentru gunoaie şi un administrator pe măsură. Consilierii locali au votat în unanimitate transformarea Serviciului de salubritate în societate comercială cu răspundere limitată, şi cu majoritate covârşitoare desemnarea ca administrator a fostului hip hopper craiovean Flavius Sirop.

Consilierii PDL, PSD şi PNL şi-au dat mâna şi au votat la foc automat transformarea Salubrităţii craiovene în sereleu. Motivul unui astfel de demers este modificarea legii care ar fi obligat Primăria Craiova să nu mai poată finanţa serviciul res-pectiv.
„Deşi acest serviciu public este finanţat integral din venituri proprii datorită modului de organizare ca «serviciu public», se interpretează ca fiind instituţie publică supusă reglementărilor din OUG nr. 63/2010, astfel ca personalul încadrat la acest serviciu să fie cuprins în numărul maxim de personal aprobat prin ordin al prefectului pentru funcţionarea instituţiilor publice de sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Craiova. Prin ordinul comun al Ministerului de Finanţe nr. 7/2011 şi MAI nr. 57/201 s-au stabilit cheltuieli de personal maxim la nivel de autoritate locală pentru toate instituţiile publice subordonate. În condiţiile în care Serviciul Public de Salubritate este asimilat unei instituţii publice, nivelul cheltuielilor de personal aprobat prin ordinele mai sus-menţionate nu asigură şi funcţionarea acestui serviciu. Având în vedere că nu există o reglementare clară din punct de vedere al funcţionării acestui serviciu pe linie financiară, considerăm că transformarea sa în societate comercială (aşa cum de altfel şi funcţionează) ne scoate de sub această interpretare raportată la modul de înfiinţare şi nu la modul de funcţionare“, se arată în raportul primăriei care însoţeşte proiectul de hotărâre adoptat ieri. Aceeaşi manevră va face primăria şi în privinţa Serviciului de Administrare a Pieţelor şi Târgurilor, tot printr-o şedinţă extraordinară, în perioada imediat următoare.

Tinereţe fără experienţă şi viaţă fără de griji

Mai multă animaţie a fost la desemnarea lui Flavius Sirop pentru funcţia de administrator. Singurul care a luat cuvântul şi a criticat desemnarea lui Sirop a fost consilierul PDL Dan Cherciu. Restul păreau preocupaţi să scape mai repede de la şedinţă.
„Am fost şi sunt adeptul promovării tineretului, dar tinereţea nu este o calitate în sine, ci trebuie dublată de experienţă. Nu mi se pare normal să facem un experiment. Riscul este mare“, a declarat Cherciu. Cu toate acestea, 22 dintre cei 24 de consilieri locali prezenţi au votat pentru Sirop, iar doi – împotrivă. Prezent şi el în sală, Flavius Sirop aproape a rupt-o la fugă atunci când presa a dorit să-i ia un punct de vedere şi s-a refugiat într-unul dintre birourile de la etaj ale primăriei. Întrebat ce l-a recomandat pe Sirop pentru funcţia de administrator, viceprimarul Mărinică Dincă a pus accent pe tinereţea acestuia, de fapt singurul atu al fostului hip hopper. „Vrem să dăm o notă de tinereţe administraţiei locale prin această propunere. Ceilalţi directori îşi vor păstra funcţiile“, a spus Dincă.
Dacă tinereţea va fi suficientă pentru a administra o societate cu sute de angajaţi şi o cifră de afaceri de milioane de euro, rămâne de văzut. Cert este că, în afară de videoclipul hip hop filmat acum zece ani, Flavius Sirop nu a rupt gura târgului cu nimic. Cele două firme la care este administrator au activitate care tinde spre zero. De exemplu, firma FTD Soft, înfiinţată în anul 2003, şi-a suspendat activitatea în 2008. În anul 2007, a avut o cifră de afaceri de 2.000 de lei, în 2006 – de 1.000 de lei, iar în 2005 – de 6.000 de lei, cu zero angajaţi. La SC Casa şi Maşina SRL, Sirop este partener de afaceri cu directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Craiova. Diaconu şi-a luat funcţia în primire la sfârşitul lunii martie anul trecut. Atât el, cât şi Sirop sunt administratori ai firmei, dar cifra de afaceri pe 2009 este la genunchiul broaştei: 150 de lei. Per total, cele două firme la care Sirop este acţionar şi administrator au avut o cifră de afaceri pe ultimii cinci ani de 9.150 de lei, cam cât salariul pe două luni al unui director la stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII