6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorj: Clanul Bucloiu, în faţa magistraţilor

Gorj: Clanul Bucloiu, în faţa magistraţilor

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Târgu Jiu  au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
– Constantin Bucloiu, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, trei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată şi spălare a banilor, în formă continuată;
– Teodor Unguru, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals intelectual, în formă continuată, trei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată şi infracţiunea de spălare a banilor, în formă continuată;
– Loţică Ioanăş, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată,  infracţiunea de spălare a banilor, în formă continuată;
– Ştefan Augustin Motea în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,  două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată,  infracţiunea de spălare a banilor, în formă continuată;
– Ion Pătruţ, asociat şi administrator la S.C. MACOFIL S.A., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată şi sprijinire a unui  grup infracţional organizat.
În perioada octombrie 2007 – octombrie 2008, inculpaţii Bucloiu Constantin şi Unguru au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante sume de bani în mod nelegal, prin achiziţionarea de utilaje sau autovehicule în sistem leasing şi înstrăinarea lor fără drept, dar şi prin efectuarea de operaţiuni economice fără a înregistra veniturile realizate. La acest grup au aderat inculpaţii Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin, fiind sprijinit de inculpatul Pătruţ Ion.
Inculpatul Bucloiu Constantin, în calitatea sa de lider al grupului, a contactat reprezentanţii firmelor de leasing pentru a afla condiţiile de finanţare, importatorii sau dealerii de utilaje şi autovehicule, în legătură cu produsele şi preţurile acestora şi a căutat cumpărători interesaţi de achiziţia unor astfel de bunuri, stabilind totodată şi preţurile de vânzare. În continuare, Bucloiu Constantin i-a determinat şi ajutat pe inculpaţii Unguru Teodor şi Ioanăş Loţică, reprezentanţi legali a două societăţi comerciale, să achiziţioneze în sistem leasing şi apoi să înstrăineze fără drept mai multe echipamente de construcţii şi autoturisme prin inducerea în eroare a unui număr de şase firme de leasing finanţatoare.
Pentru a obţine finanţările în mod fraudulos, inculpatul Bucloiu Constantin a determinat o persoană să falsifice balanţele şi bilanţurile contabile în care să insereze  date necorespunzătoare realităţii, majorându-se în mod artificial cifra de afaceri şi profitul realizat al firmelor implicate în fraudare. Aceste documente contabile au fost folosite la autorităţile fiscale, cât şi cu ocazia întocmirii documentaţiilor pentru aprobarea finanţărilor.
Bucloiu Constatin s-a folosit de persoane din cadrul grupului care deţineau calitatea de asociaţi şi/sau administratori în cele două firme implicate, respectiv de inculpaţii Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin. Aceste persoane au semnat documentele necesare solicitate de firmele de leasing cât şi actele de vânzare a utilajelor. Imediat după încheierea contractelor de leasing, inculpaţii Unguru Teodor şi Bucloiu Constantin au înstrăinat imediat, fără drept, toate utilajele şi autovehiculele la preţuri mult inferioare celor plătite de firmele de leasing către furnizorii acestora şi cu această ocazie, persoanele pe care le coordonau au întocmit şi semnat facturi fiscale fictive.
O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către  S.C. Macofil S.A., firma reprezentată de inculpatul Pătruţ Ion. Acesta le-a acordat inculpaţilor Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia  să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor.
În această modalitate, firmele de leasing au fost prejudiciate cu suma de 1.773.764 euro  fără T.V.A. (7.627.185 lei echivalent la un curs de 4,3 lei/euro).
Pe lângă circuitul documentelor, Bucloiu Constantin a stabilit şi circuitul sumelor de bani obţinute din vânzarea utilajelor. Astfel, sumele de bani rezultate din vânzarea utilajelor erau ridicate în numerar de inculpaţii Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin pentru a ajunge în posesia lui Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor. Pentru a crea o aparenţă de legalitate acestui circuit,  Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin au întocmit în fals mai multe contracte de prestări servicii şi de vânzare – cumpărare între firmele implicate în fraudare.
La data de 13 ianuarie 2009, Tribunalul Gorj a dispus arestarea preventivă, în lipsă,  a inculpaţilor Bucloiu Constantin, Unguru Teodor şi Ioanăş Loţică, mandatele fiind puse în executare în august 2009 pentru  Bucloiu Constantin, Unguru Teodor şi octombrie 2010 pentru Ioanăş Loţică. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.
                                             

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS