16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVaccinul din 2009 protejează de gripa porcină

Vaccinul din 2009 protejează de gripa porcină

Persoanele care s-au vaccinat în 2009-2010 împotriva gripei AH1N1, pandemică, sunt imune în continuare la acest tip de virus, susţine conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.
„Totuşi, vaccinul de anul trecut nu oferă imunitate împotriva celorlalte două tulpini de gripă care circulă în acest sezon. De aceea, se recomandă ca persoanele care s-au vaccinat anul trecut să se vaccineze şi acum, chiar dacă vaccinul conţine şi o tulpină de AH1N1. Nu există nici un pericol“, a declarat Diaconescu.
Vaccinul actual este ţintit pe trei tulpini de virus gripal: AH1N1, AH2N3 şi o tulpină de tip B.
Din octombrie până acum, în judeţul Dolj s-au vaccinat gratuit împotriva gripei 36.000 de persoane din categoria celor cu risc crescut de îmbolnăvire (bătrâni, bolnavi cronic, persoane instituţionalizate, cadre medicale). În ultimele două săptămâni, interesul pentru vaccinare a scăzut foarte mult, doar 77 de persoane fiind vaccinate, în condiţiile în care pentru doljeni mai sunt disponibile încă 14.000 de doze de vaccin antigripal. Restul populaţiei se poate vaccina contra cost. Preţul unui vaccin antigripal variază în farmacii, între 25 şi 35 de lei, în funcţie de provenienţă, vaccinul românesc fiind cel mai ieftin.
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, până în prezent, nu a fost confirmat nici un caz de gripă în judeţ. În ultima săptămână, au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova trei cazuri suspecte de gripă, însă analizele de laborator efectuate la Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti au infirmat prezenţa gripei.
Din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional au fost confirmate până în prezent 16 cazuri de gripă, dintre care 13 cu tulpină AH1N1, două cu tulpină de tip B şi un caz cu tulpina AH3N2. Printre acestea au fost şi trei decese, la persoane infectate cu virusul AH1N1, două din Iaşi şi o persoană din Prahova, din cauza complicaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS